Co je Botrytis cinerea?
V článku najdete základní informace.
Jedná se o latinský název pro plíseň šedou. Ušlechtilá forma, vyskytující se zejména v oblastech (a letech) se suchým, teplým mikroklimatem. Její spory pronikají pokožkou bobulí, která se stává porézní a podporují tak vypařování vody v bobulích. Ty se postupně scvrkávají a vznikají rozinkovité suché plody. Na rozdíl od normální ušlechtilé plísně však tato houba také odbourává kyseliny. Botrytické víno je proto sladší než víno z normálních, ušlechtilou plísní napadených hroznů se stejným obsahem cukrů. Mimoto se mění i biochemie šťávy. Rychleji se odbourává glukóza a současně se vytváří více sladší fruktózy. V bobulích také narůstá podíl cenného glycerinu. Budoucí víno pak mívá téměř olejovitou konzistenci a rafinovanou, hořkosladkou botrytickou chuť.Zdroj: Víno - Malá školaAutor: Jens Priewe