O Víně

25.06.2007 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Nultý vzorek v týdnu Rulandského modrého - jak chutná vám?

Pro týden s odrůdou Rulandské modré jsem si připravil takový malý „srovnávací test" či „nultý vzorek". Požádal jsem co nejvíce recenzentů tohoto portálu o senzorické hodnocení jednoho konkrétního vína. Účel, který toto možná alespoň částečně splní, je jakési lehké nastavení společných měřítek. Pro koho je kyselina ve víně v pořádku a kdo ji považuje za příliš výraznou? A třísloviny? Možná to bude mít smysl při posuzování dalších recenzí („Aha, výrazné kyseliny, to já viděl u toho pinotu stejně..."). Záměrně bylo zvoleno víno snadno dostupné, poměrně kvalitní a byla i snaha ochutnat ze stejné lahve, aby se vyloučil vliv odlišného skladování či vady konkrétního vzorku. Jak to vše dopadlo můžete posoudit na následujících řádcích...

A jaké víno tedy budeme hodnotit? Jedná se o tento kousek:

Odrůda: Rulandské modré (Pinot Noir)
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Strachotice
Viniční trať: U kamenů
Výrobce: Znovín Znojmo a.s. se sídlem v Šatově
Alkohol: 13,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 4,6 g/l, suché
Obsah kyseliny: 4,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,0 g/l
Číslo šarže: 283
Rok lahvování: 2004
Teplota podávání: 16 - 19 ºC
Doporučená archivace: 6 - 8 let
Objem lahve: 0,5 l
Cena: 150,- Kč (zásilková služba Znovínu)

Víno, o kterém jsem prohodil pár slov na letošním Putování po vinicích se sklepmistrem Znovínu, a které je i pro výrobce poněkud překvapením. S podobnou záležitostí zatím nemají moc zkušeností, zraje velmi pomalu (až neznatelně) a není jasné, kam se posune. Jestli si bude držet současný neohlazený stav a pak se, za třeba čtyři roky, naprosto zhroutí. Nebo konečně nastoupí cestu „normálního" uhlazování v lahvi. Inu uvidíme. Ale pojďme se podívat, co o vínu píše přímo Znovín a následně jednotliví autoři. Pro pořádek dodám i hodnocení ve Víno Revue.

Znovín Znojmo
Vzhledem k tomu, že ročník 2003 byl velmi kvalitní a pro modré odrůdy toto platí dvojnásob, rozhodli jsme se představit Vám jedno z velmi vydařených červených vín právě v tomto speciálním balení. Výběrová Rulanda modrá osloví zejména milovníky velkých, červených vín s výraznou tříslovinou, mohutným tělem a dlouhou dochutí. Doporučujeme vychutnávat toto víno v kombinaci se zrajícím aromatickým sýrem, např. Zámeckým sýrem z produkce Jaroměřické mlékarny a.s. Tato extraktivní Rulanda se jistě stane i chloubou Vašich vinoték a archivů. V roce 2004 byla oceněna stříbrnou medailí na mezinárodní výstavě vín MUVINA v Prešově a diplomem na výstavě VINOFORUM 2004.

Víno Revue
Ostružinové aroma, sirupová vůně, tenčí chuť s vápenatými minerálními tóny, výraznější kyseliny. 78 b.

Martina
Barva je čistá, středně hluboká, granátová s cihlovými odlesky. Po zakroužení se na stěnách sklenky tvoří pěkné mosty. Vůně je čistá, dostačující s ovocnými aromaty. Připomíná zralé červené a černé plody, dominují ostružiny. Chuť je suchá, středně plná, kyseliny živé a třísloviny drsnější, potřebují ještě nazrát. V chuti převládá tmavé peckovité ovoce, v pozadí nacházím i vápenaté minerální tóny. Ve středně dlouhé kouřové dochuti najdeme hořčinu a výraznější taniny. Velmi pěkné extraktivní víno, které se může v archivu ještě dále zakulatit a příjemně překvapit.

J.
Barva je intenzivní, rubínově červená s typickými menisky na okraji. Vůně je poměrně široká. Od ovocitých tónů v nástupu až po kořenité odstíny. Žádná složka ale není dominantní. Ve středně dlouhé chuti jsou výrazná třísla, která mne poněkud nepříjemně svírají. Také kyselinka mi připadá agresivnější a zkracující dozvuk. I tak na mne rulanda působí mohutným a plným dojmem. Musím ale objektivně napsat, že chuť mne poněkud zklamala. Chybí tomu hebkost a sametový závěr. Za pár let se to ale může zlepšit, kyselinky a třísla se pravděpodobně uhladí a zkrotí. Po třech letech zrání v lahvi má víno stále výborný potenciál pro dlouhodobou archivaci. Údaj o lahvové zralosti od výrobce souhlasí, možná ještě nějaký rok navíc přežije. Hodnocení (barva-vůně-chuť): 9-10-7. Napadá mne, jak si povede znovínské Rulandské modré 2003 pozdní sběr?

J.Č.
Barva je vysoká rubínovka bez výraznějších známek nazrálosti. Vůně je výrazná a především ovocná, nejznatelněji asi jemnější ostružinové a brusinkové tóny. Významně se projevuje kořenitost, jitrocelový a bezový likér a v pozdějších fázích po rozdýchání (návratu k vzorku po testu jižních přezrálých pinotů) se objevují masivně vegetativní tóny. V chuti je víno spíše plnější, ovocné chuti se o slovo hlásí živá kyselina i ostřejší tříslo. Za roky zrání mi přijde, že aromatika lehce ubrala, ale chuť se ohladila ještě méně, víno zraje neuvěřitelně pomalu a další vývoj ani perspektivu se už neodvažuji hádat.

Tomáš Ventura
S lahví na společné ochutnávce a další otevřenou doma jsem ochutnal celkem čtyři. Pohledem do poznámek jsem zjistil, že tři z toho byly opravdu stejné. Víno mi přišlo takové "zelené", vůně sice není špatná (ostružiny, jeřabiny?), ale kromě toho je tam něco, co mě prostě ruší. Kyselina se mi tam zdá o něco vyšší, než bych si tak úplně přál, ale kdyby mi sedlo všechno ostatní, neměl bych s ní vážnější problém. Zvláštní je, že jedna z těch čtyř lahví mi ale chutnala hodně jinak, přišla mi taková hutnější, marmeládovější - ale buď jsem měl tehdy totální "senzorické zatmění" nebo v ní skladováním nebo čertví čím proběhly nějaké záhadné procesy :-). Každopádně jsem tehdy pod tímto vlivem koupil další dvě lahve, což už bych dneska asi neudělal (už mi ale zbývá jen poslední). Není to nijak zlé, ale mě prostě tohle víno moc nebaví...

Tomáš
Z několika poznámek z nedávné degustace cituji: „Víno ve vůni připomíná máslové tóny a nezralé pecičky. V chuti kořenité a svíravé. Po dalších vzorních se k němu vracím a cítím opravdu nezralé zelené tóny papriky."
A jak to dopadne dnes? Barva je tmavá, zároveň docela běžná pro Znovín. Nedávno přechutnané vzorky z PPS Agro byly všechny s nízkou barvou, prý nedobarvují tak jako všichni ostatní :-). Ve vůni opět kořenité tóny a čerstvě posečená tráva. Po prvním ochutnání se sevřou ústa tříslovinou. Projeví se lehce štiplavá kyselina a v závěru připálená chlebová kůrka. Opulentní silné víno, ve kterém se těžko hledají konkrétní ovocné chutě a vůně. Možná chce ještě čas na rozležení, po třech letech v lahvi působí víno jako by čekalo na srovnání, na opilování ostrých hran a harmonické sladění.

p.j.
Krátce po uvedení na trh: perfektní, kouřové, koncentrované *****
Putování po vinicích 2007: mladistvě drsné, neohlazené ve vůni i chuti ***
Degustace pražského vinného kroužku, červen 2007: krásná sytá vůně sušených švestek, švestkového kompotu, v chuti až příliš takového toho charakteru meruňkových jader. Chuťově ne úplně zharmonizované. ***(*) Pak chutnáno po cca hodině a půl, kam ho posune kyslík: travnatě nedozrálá vůně i chuť. Ble! Vylito. **(*)

Lukáš
Jelikož mi momentálně čas všedních dní utíká přímo hekticky, přispěji zde opravdu jen holými fakty. Tohoto vína jsem si ve Znovínu objednal 2 lahve loni na podzim s vidinou dosti slušně „nabouchaného" vína, které bude zaručeně bomba. Věřím, že určitě bude, ale chce to opravdu ještě nějaký ten čas, tedy pár let. Bez rozpaků bych láhve nechal ještě spočinout, nebýt úvodní recenze zrovinka na toto víno. Samozřejmě jsem se nechal také zlákat a s napětím jsem očekával, jakéže překvapení v láhvi „číhá".
Adjustáž nechme stranou, bylo by to nošení dříví do lesa. Barva mi připadá zcela odrůdová, krásně cihlová. Vůně je bohužel zastřená i za nějakou dobu, zkoušel jsem i na druhý den. Dekantování do karafy bylo u mě samozřejmostí. Po nějakém tom přemlouvání a namáhání čichových receptorů se přece jen objevila švestková povidla, višně a kapka jahod.
V chuti bylo víno také nepřesvědčivé, disharmonické, tvrdé a tříslovinové. Chce to ještě nějaký ten čas, aby se víno hezky urovnalo a popravilo. Co mě však již nějakou dobu zaráží, jsou zbytky třapin v láhvích červených vín Znovínu. Není to poprvé, co jsem je na dně objevil a toto víno není výjimkou. Domnívám se, že to musí zrání vína na lahvi notně ovlivnit a to nezřídka k horšímu. Uvítal bych nějakou diskuzi ohledně tohoto „nešvaru" Znovínu. Podělme se o své názory. Konkrétně tohle mě zajímá.
Závěrečné hodnocení: Etiketa - 9 , barva - 8 , vůně - 6 , chuť - 6 , ostatní - 7

A formou ochutnávky včetně vhodnosti skleniček (osobně pro kvalitní pinot nedám dopustit na velkou balónovou Burgundy Grand Cru od Schott Zwiesel) se s úkolem popral Neználek, jehož fotografie jsou zároveň v příloze článku.

V nedávném horkém letním večeru, jaké začátkem června panovaly, jsem si mírně podchladil náš referenční vzorek a rozhodl jsem se na něm vyzkoušet vhodnost skleničky pro tento typ vína. Do testu jsem nominoval skleničky ze sady až příliš podobné té od firmy Novosad a syn, okterých jsme psali v článku Sklenice umocňující radost při vychutnávání vína. Má sada má nálepky N&S Bohemia Harrachov 1712, na stránkách www.sklarnaharrachov.cz figuruje jméno Novosad také, takže je považuji za stejné (N&S = Novosad a syn). Přidal jsem větší „výstavní" skleničku Bohemia Crystal a ještě jednu stejně velkou výrobce RONA.

Číslování šestice skleniček je podle druhé fotografie zprava:
* O.I.V. degustační skleničce velmi podobná, ale otevřenější Vinselekt STANDARD cca 260 ml WEB prodejce uvádí 355 ml, ale to není možné. I zbylé skleničky Vinselekt mají uvedený jiný objem, než jsem naměřil já.
* sklenička na bílé víno Vinselekt BLANC cca 300 ml
* sklenička na červené víno Vinselekt Rouge cca 400 ml
* sklenka na červené RONA cca 650 ml
* sklenička na vyzrálá červená vína BOHEMIA CRYSTAL cca 650 ml
* velká balónovitá sklenička Vinselekt ROUGE BALLONE cca 500 ml

Jaké byly skleničky? Po různém očichávání se pro toto víno jevila jako výrazně nejlepší sklenička číslo 5. Jde o nejtěžší a spolu se sklenkou RONA největší sklenku z testovaných. Vítězná sklenička měla dobrý poměr mezi hladinou a uzavřením okraje a tak vůně byla neintenzivnější. Sklenička číslo 3 byla také dobrá, lepší než ostatní, mezi kterými už nebylo velkých rozdílů.

A jak nám chutnalo víno?
Barva pěkná krvavě červená, ale nic temného. U RM ve výběru z hroznů bych ani vyšší barvu nečekal. Zkrátka hezká odrůdě odpovídající.
Vůně je také typická, s náznaky neurčitého černého lesního ovoce, kořeněná, při vyšší teplotě a větší sklenici vystoupí alkohol.
To chuť se mi líbí už více. Je velmi plná, se sametově drhnoucím tříslem. Kdo je citlivý na kyselinky v červeném, určitě je zde v nástupu najde. Závěrečnou perzistenci podporují už zmíněné třísloviny, ale na extrakt 26 g/l bych asi čekal víc. Celkově jde o pěkné víno, co v archivu ještě něco vydrží. V hodnocení ovine.cz bych dal (barva-vůně-chuť): 8-7-8.

Srovnám-li toto víno se vzorkem Rulandské modré 2003 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s. (recenze vyjde zítra), tak pro mne těsně (o prsa keňské běžkyně) zvítězí rulandské z Valtic.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6371x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5