Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský je jednou z nejstarších kulturních odrůd. Pěstuje se snad ve všech vinohradnických oblastech. Pro vysokou kvalitu vín z něho vyrobených se mu říká „Král všech vín"Cizí názvy a synonyma:Česká republika a Slovensko: Ryzlink rýnský, Starosvětské, Rezlink, Rezlín, Lipka (na Bzenecku), Řezlík, Roháč, Ryňák, Rýňák, používaná zkratka je „RR"Francie: Gentil aromatique, Pétracine, Riesling blanc, Riesling, Petit RieslingMaďarsko: Rajnai rizling, Fehér rajnaj rizling, Kis rizling, Szürke rizlingNěmecko, Rakousko: Weisser Riesling, Riesling, Rössling, Rösslinger, Riesler, Rieslinger, Rheinriesling, Moselriesling, Rheingauer, Johanisberger, Hochheimer, Niederländer, Klingenrberger, Gräfenberger, Kastelberger, Karbacher Riesling, Kleinriesling, Kleinriesler, Weisser kleiner Riesling, Gewürztraube, Pfefferl, RieslingtraubeRumunsko: Riesling de Rhin, Reinai RislingRusko: Risling, Rislinok, Risling rejnskijSlovinsko: Renski rizlingSrbsko: Rizling rajnski, Rizling rajnski bieli, Graševina rajnska, Graševina bielaItálie: Riesling renano, Riesling renano blanco, RenoUSA: Riesling whitePůvod: Je to tak stará odrůda, že o původu se můžeme jen dohadovat. Vznikla snad v Porýní jako semenáč divoké révy Vitis vinifera var. silvestris, nebo podle genetických studií možná také křížením odrůdy Heunisch a semenáče Tramínu na horním toku Rýna. Vytlačila původně rozšířené odrůdy Trolínské a Orleánské. Prý ji jako první nechal na březích Rýna vysazovat král Ludwig (834-876 - syn Karla Velikého). První písemná zpráva o RR pochází z roku 1490 z Wormsu (Wonnengau). Právě z vinohradů z okolí kostela Liebfrauenkirche ve Wormsu pochází světoznámé víno Liebfruenmilch. Do ČR se podle jednoho názoru dostal už za Karla IV, podle jiného ho rozšířil až v 17. století řád Benediktínů. Rozšíření: V údolích Rýna a jeho přítoků zabírá RR 75 % plochy vinohradů. V celém Německu je to asi 22 %. Ve Francii je registrovaný jen pro Alsasko kde je ho 2200 ha. Kolem roku 1935 ho v ČR bylo 13 % dnes 6 % s tendencí mírného vzestupu. Na Slovensku je to 5,7 %. Zapsán do Státní odrůdové knihy roku1941.Charakteristika: RR patří do skupiny západoevropských odrůd (Proles occidentalis Negr.) Ty se vyznačují menším hroznem i bobulemi, slabším růstem a tenčím révím, které dobře vyzrává a odolává mrazu. Typické jsou pro ně i vína vysoké kvality s vysokým obsahem kořenitých a vonných látek.Hrozen je malý až střední, průměrně 105 mm dlouhý a 110 g těžký. Je válcový nebo cylindricko-kónický, hustý, mírně křídlatý. Stopka je krátká. Výlisnost je 0,68 l/kg.Bobule je malá až střední, kulatá, symetrická, 1,2 g těžká, 13 mm v průměru. Barva je zelená až nažloutlá, se zlatohnědým líčkem s hnědými tečkami. Slupka je středně pevná, dužina je velmi tekutá, jemné, plné chuti s odrůdovým aroma.Réví je dost tenké, dlouhé, po celé délce žlábkované, světle hnědé s bělavým až stříbřitým nádechem s četnými tečkami. Růst je bujný, ve stáří střední. Letorosty jsou vzpřímené a nezahušťují se. Má nízký výpar vody, ale vysokou intenzitu fotosyntézy na jednotku plochy listu. Dobře vyzrává, často až 80 % z délky letorostu.Fenologická charakteristika: RR raší, kvete, zraje i opadává pozdě. Při dozrávání neztrácí kyseliny a proto se skvěle hodí pro pozdní sběry a výběry všeho druhu. Hrozen se sbírá mezi posledními odrůdami, v Německu i na Mikuláše či dokonce na Tři krále (mikulášská a tříkrálová vína). Často se z něho vyrábí ledové víno.Polohy: RR je velmi náročný na polohu, u nás se doporučuje vysazovat v nejteplejších polohách do 200 m. n.m. V jižnějších státech nemá buket a kyseliny, proto se tam vysazuje na severních svazích či v nezvykle velkých výškách. Není náročný na půdu. Vysazuje se spíše na kamenité a sušší půdě, vyhovují mu i lehké štěrkovité a písčité půdy. Mimořádně mu vyhovují půdy břidličnaté. Dá se pěstovat i na hlubokých hlinitých půdách. Nemá rád těžké a jílovité půdy. Na vápenitých půdách trpí chlorózou, na studených půdách trpí chlorózou z chladu. Na bujné podnoži a úrodné půdě sprchává (v němčině prý jeho jméno připomíná sprchávání). Vyžaduje vyrovnané hnojení, opatrně s dusíkem. Nesmí se hnojit čerstvým hnojem.Odolnost: RR je proti mrazu nejodolnější odrůda klasického sortimentu. Vydrží až -25 °C. Pozdním pučením se vyhýbá i jarním mrazíkům. Proti běžným chorobám je RR poměrně odolný, vyžaduje však důslednou preventivní ochranu. Plíseň šedá napadá třapinu už před uzavřením střapce a napomáhá tak fyziologickému vadnutí třapiny, na které je RR náchylný. Nezralé hrozny pak padají na zem. V suchých polohách trpí i červenou spálou, na mladých letorostech se někdy objevuje plstnatost.Řez a vedení: Kvůli silnému růstu je pro RR vhodné různě tvarované vysoké vedení (Moserovo, srdcové, tažeň s čípkem, v teplých oblastech i závěs a jiné). Střední vedení s větším počtem keřů na hektar (4000) je vhodné jen tam, kde se omezí růst kvůli nedostatku vody (výsušné půdy na horních částech svahů). Potom se doporučuje rýnsko-hesenské vedení. Pěstování je ekonomicky výnosné jen při dlouhém řezu se zatížením 10-12 plodonosných oček na m2 půdy.Úroda a kvalita: Úrodnost se klonovou selekcí zlepšila a pohybuje se kolem 10 t/ha. Kvalita ve velké míře závisí od polohy vinohradu. Víno z kamenité půdy se kvalitou vyrovná vínu z těžké půdy při výrazně nižší cukernatosti. V průměrných polohách dosahuje cukernatost průměrně 15,5 kg/hl, v dobrých průměrně 18 kg/hl maximálně 20 kg/hl. To je poměrně málo na tak kvalitní polohy, ale kvalita vín RR nezávisí jen na obsahu cukrů, ale i na kyselinách, ve kterých převažuje kyselina vinná. Kyselin bývá poměrně hodně, 10-14 g/l a dodávají vínům ovocnou chuť. Na rozdíl od kyselin v tak velkém množství u jiných odrůd, nepůsobí ostře a travnatě. Aromatické látky se vyvíjí především při střídání nízkých nočních teplot se slunečnými dny. Ušlechtilá plíseň šedá napadá hrozny až při přezrání a to zejména tam, kde bývají ranní mlhy a ještě zvyšuje kvalitu vín.Víno z Ryzlinku rýnského:Ve světě je většina vín z RR svěží a ovocná, připomíná květiny a koření. Vyzrálý RR má velmi typické aroma petrolejových kamen (a některé rovnou petroleje). V mladých vínech můžeme najít náznak čerstvých jablek, citrusových plodů, někdy i mučenek. Starší vína připomenou med a luxusní květiny.U nás dává RR vynikající víno s výrazným buketem a vyšším obsahem harmonických kyselin. Vůni kořenité, květové, sametové, připomínající vůní lipový květ (Lipka), broskev, nezralé jablko, citrónovou kůru, kdouli a u měkčích vín i meruňku nebo ananas. Někdy minerální, zemité i kouřové tóny, velmi extraktivní. Při zrání vína se objevuje med, marcipán, mandle a hrozinky. Z příliš horkých lokalit může zavánět petrolejem a kerosinem, to když je většina bobulí sluncem opálena do hnědava. Je velmi vhodný na archivaci a rovněž pro ledové víno.Pododrůdy: Pod jménem Ryzlink nacházíme hned několik odrůd, které s RR nemají nic společného, možná aby upoutaly trochu pozornosti slavným jménem. Ryzlink vlašský je stará odrůda trochu podobná RR, ale dává vína jiného charakteru.Schwarzriesling je synonymum pro Pinot meunier (Pinot negro, Burgunské černé, Mlynářka, Mülerovo, Miller´s burgundy, Miller grape)Z křížení Ryzlink rýnský x Muscat Precoce de Courtilier pochází odrůdy Zlatý ryzlink a Bouquett-riesling blancRieslink aromatique je odrůda neznámého původuMaďarský ampelograf Nemeth popisuje pododrůdy RR takto:Ryzlink rýnský modrý (Riesling schwarz)Ryzlink rýnský červený (Roten Riesling, Piros rizling, Risling krasnyi, Rozsas rizling, Piros rajnai, Rajnai rizling piros) se odlišuje jen šedočervenou barvu bobulí.Ryzlink rýnský bílý, který má podtypy které se běžně vyskytují ve výsadbě:Kis rizling (malý) má slabší růst a dobrou úrodnost, malé hrozny i bobule, brzké zrání a vynikající kvalitu vín.Nagy rizling (velký) má silný růst, velké zelené hrozny, pozdní dozrávání, malou úrodnost a slabou kvalitu vínSárga rizling (žlutý) má slabší růst a dobrou úrodnost, malé žluté bobule, brzké zrání a kořenité a velmi hodnotné víno.Zöld rizling (zelený) má silný růst, středně velké hrozny, velké zelené bobule, pozdní zrání a velmi dobrou úrodnost, sametové, hodnotné vínoNemes rizling (ušlechtilý) má silný růst, plné hrozny, mírně růžové bobule, velmi dobrou úrodnost, sametové a kořenité, velmi hodnotné víno.Rúgos rizling (opadavý) a Madákás rizling (zhráškovatělý) jsou hospodářsky bezcenné.Šlechtění: Výjimečné vlastnosti RR se snaží využít a ještě vylepšit šlechtitelé z celého světa a poměrně se jim to daří. Velký počet novošlechtění napovídá, že partnerem do šlechtění je častým a úspěšným.Aurelius (Neuburské x Ryzlink rýnský) perspektivní odrůda vyšlechtěná ve Velkých Pavlovicích a Perné. Vyznačuje se dobrými výnosy, přírodním zbytkovým cukrem a vysokou kvalitou.Veritas (Ryzlink červený x Bouvierův hrozen) je poměrně ranné novošlechtění ze Znojma.Noria - (Ryzlink rýnský x Semilon) je slovenské novošlechtění, které použilo RR k získání odrůdy charakterem vína připomínající Semilon, který u nás může růst jen v nejteplejších krajích. Je odolnější vůči chorobám a úrodnější než RRZ křížení Ryzlink rýnský x Muscat Precoce de Courtilier pochází odrůdy Zlatý ryzlink a Bouquett-riesling blancRieslaner (Sylvánské x Ryzlink rýnský)Rieslina (Ryzlink rýnský x Gargiulo 377)Riesliner (Veltlínské x Ryzlink rýnský)Riesling bulgarski (Dimyat x Ryzlink rýnský)Riesling lion a Riesling forte pochází z japonského křížení domácí odrůdy (Koshu sanjaku x Ryzlink rýnský)Lucie Kuhlmann je dokonce modrá odrůda vzniklá ve Francii (MG 101-14 S.P. x Riesling)Hibernal (Seibel 7053 x Ryzlink rýnský) je interspecifická odrůda úrodnější a mrazuvzdornější než RR s podobným vínem. Dost rozšířená v Německu, Čechách i na Moravě.Hibia interspecifická odrůda vzniklá z Hibernalu a Bianky, tedy vnouče RRRiesling magaracha další interspecifická odrůda (Ryzlink rýnský x S.V. 12-309)A na závěr, asi nejvýznamější odrůda vzniklá z RR:Müler-Thurgau - původně prováděné křížení Ryzlink rýnský x Sylvánské (už roku 1882!) vydalo, jak se později ukázalo, odrůdu Ryzlink rýnský x Madlenka královská, která nabídla nenáročnost na polohu, ranost, spolehlivost, vysokou úrodu a kvalitní vína. Brzy vytlačila původní odrůdy a stala se pevnou součástí sortimentu. Müllerka byla samozřejmě použita do dalších šlechtění, které přineslo odrůdy, ve kterých je čtvrtinový podíl krve RR:Pálava (Tramín červený x Müller-Thurgau) známá moravská odrůda s osobitou chutí připomínající Tramín, která si už vydobyla své místo na slunci a potkáte se s ní snad na každém koštuMilia (Müller-Thurgau x Tramín červený) slovenská odpověď na Pálavu, možná s méně zajímavou chutí, ale lepšími pěstitelskými vlastnostmi, možná se časem rozšíří na úkor Mülerky.Sauvignon Super (Müller-Thurgau x Sauvignon) vzniklý ve Velkých Pavlovicích, dává pravidelně víno vynikající kvality, na Slovensku ho přihlašují do ŠOS a očekávají, že by mohl obohatit sortiment o výběry z bobulí a cibéb se savignonovým charakterem.Jak je vidět, Ryzlink rýnský bude ještě dlouho přítomen na našich vinohradech i ve svém potomstvu, které je opravdu velmi rozmanité. Je to totiž odrůda se zcela výjimečnými vlastnostmi, které shodou okolností právě my ze severních vinařských oblastí nedoceňujeme, třebaže právě u nás rodí jedny z nejlepších vín. Ale pokud máte možnost srovnání s ostatními víny, přednosti vyniknou a všechna ta aroma a zbytkové cukry a slavná jména spláchne ta milá kyselinka, se kterou rádi zůstanete až do samého konce večera. A vůbec, až zas bude vinobraní a budete už přejedeni všech těch voňavých a sladkých hroznů, zkuste zakousnout do žvance Rýňáku. Nejspíš už u něj zůstanete, tak jako já.Použitá literatura:Vinič a víno 3/2005Pestujeme vinič - Ján Braun a Gašpar VanekPěstování révy vinné v zahradách - Pavel PavloušekRukověť vinaře - Vilém Kraus | Vítězslav Hubáček | Petr AckermanVíno - André DominéVelká encyklopedie vína - Christian CallecDalší zajímavé informace o této odrůdě:- Popisky i s obrázky RIESLING ROT- Popisky i s obrázky RIESLING BLAU- Popisky i s obrázky RIESLING WEISS- Popis odrůdy na wineofczechrepublic.cz- Popis odrůdy na stránkách Znovínu