Apelace Margaux pod drobnohledem - od Château Ferriére po Château Margaux
Dovolte mi nejprve malý úvod k degustačním poznámkám k „velkým vínům" a obecně k těm kvalitnějším nejen z Bordeaux. Pokud někde použiji obrat typu „spíše jednodušší" nebo „obyčejnější", „nekomplikované" či „přímočaré", rozhodně tím nechci naznačit, že je stylově podobné obyčejným a jednoduchým vínům, které pod označením „Bordeaux" můžete najít v supermarketech. Toto hodnocení se týká vždy a jen zástupců konkrétní třídy vín. Mohu vína z Château d'Issan považovat za nekomplikovaná a přímočará, v rámci Grand Cru Classé spíš jednodušší a vhodná k jídlu než nějaké noční meditaci, ale to neznamená, že se nejedná nejen o jinou ligu, ale snad dokonce o úplně jiný sport než běžná konzumní červená z „chemiček se zaměřením především na víno". I toto přímočaré a nekomplikované víno je určeno spíš pro výjimečnější příležitosti (i cena tomu napovídá) než pro běžné pití. I z tohoto důvodu, tedy nastavení měřítek v hodnocení vína, je fajn na pár degustací vín podobného typu zajít.
Margaux - Historie a obecné informaceApelace Margaux je z původních klasických vinařských oblastí Médocu ta největší, vinice zde najdete na více než 1350 ha půdy. Celkem se sestává z pěti částí okolo stejnojmených městeček - Margaux, Arsac, Labarde, Soussans a Cantenac. Vinice jsou zde především na štěrkové půdě, více k jihu se začíná objevovat hodně písku. I proto zde dominuje Cabernet Sauvignon, navíc jsou vinice hodně „koncentrované", výsadba deseti tisíc keřů na hektar není ničím vyjímečným. Vína z Margaux jsou díky své opojné vůni a lehčímu stylu často označována za „ženská" a mnohým toto označení nelze upřít. Ale spousta vín z Margaux je i mužná, koncentrovaná a s drsným tříslem. Takže „ženskost" Margaux nelze brát doslova, Kirwan a ostatně i Lascombes z této degustace by ji snadno vyvrátil. Výraznou a líbivou aromatiku jim však upřít nelze. U Margaux je bohužel typické i to, že ne vždy špičkový ročník v ostatních částech Médocu znamená stejný úspěch i zde, příkladem mohou být roky 1982 či 1990. Stejně tak není dobré zde hledat zajímavá vína v obecně špatných letech. Margaux má tendenci v deštivých ročnících produkovat hodně lehká vína, stejně jako hrozny „přesmažit" a nedovolit jim správně dozrát v letech velmi horkých. Oblasti jako St. Julien či Pauillac se s extrémy přeci jen vyrovnávají lépe, u Margaux je lepší se v problematičtějších ročnících poohlížet spíše po ověřených hvězdách než zkoušet hledat „výhodný nákup".
Margaux - Klasifikace vínV Margaux najdeme vína z klasické a obecně známé klasifikace Cru Classé z roku 1855 a samozřejmě i klasifikace novější, Cru Bourgerois. Běžná vína pak nesou označení A.O.C. Margaux. Apelace Margaux je na klasifikovaná vína poměrně bohatá. Najdeme zde jedno 1er Grand Cru Classé, světoznámé Château Margaux, pět druhých Cru (za všechny jmenuji a z nich bych volil famózní Château Rauzan-Ségla), hned deset třetích Cru (Château Malescot St. Exupéry a Château Palmer pro mne největší hvězdy), tři čtvrtá Cru (Château Marquis-de-Terme obvykle asi nejlepší) a konečně i dvě pátá Cru. Z 61 klasifikovaných Cru Classé v Médocu pak Margaux zabírá celkem 21 míst, tedy více než třetinu, především v horní části žebříčku. V klasifikaci Cru Bourgerois je pak Margaux zastoupeno spíše málo (19 z 247), čestnou výjimkou jsou zde skvělé Château d'Angludet či Château Siran. Smutnou pravdou tak je, že oproti jiným oblastem je právě zde velká spousta vín velmi podprůměrných a ta klasifikovaná jsou opravdu výběrem špičky oblasti (a i ta, obzvláště před začátkem devadesátých let minulého století často vyráběla vína méně kvalitní než by jejich statut naznačoval) a při hledání mezi jinými zástupci této oblasti vás spíš bude velmi často čekat když ne zklamání, tak ne příliš velké nadšení.
Degustace - 8 + 1 zastavení v MargauxUvedené ceny jsou ty, za jaké vína v době degustace nabízel Dům vína U Závoje (ceny z degustačního seznamu). Některá z vín lze pořídit i levněji, u jiných jde o běžnou cenu na našem trhu (tato vína zase tolik firem nedováží). V restauracích si, jak je v této zemi „dobrým zvykem", připravte několikanásobně víc...
Pavillon Blanc du Château Margaux 2002 (AOC Margaux, 1.478,- Kč)Bílé víno na úvod degustace a rovnou skok do jedné ze špiček suchých bílých vín z Médocu. Přiznám se, že odrůda Sauvignon není nějakým mým velkým oblíbencem, ale některé její variace z Francie především v bariku mne více než oslovují. Pavillon Blanc je 100 % Sauvignon, který zraje zruba 10 měsíců v nových barikových sudech. Barva je velmi vysoká zlatavě žlutá s až měděnými odlesky, na sklece zůstavájí dlouhé slzy. Vůně po pár vzorcích rozlitých do sklenek začne plnit místnost, je opravdu velmi výrazná. Famózní komplex ovoce především v jeho kandované podobě, barikového sudu, chleba s medem, bezové větévky... je tam toho tolik v mnoha vrstvách. Chuť pikantně suchá s výraným projevem sudu, ovoce a alkoholu. Objevuje se chuť karamelu, závěr je drsnější a alkoholově teplý a velmi, velmi dlouhý, odeznívající dojmem „škrtátka od sirek" v ústech. Později (po další asi hodině a půl od otevření) „sladký starý vagon" - omamná vůně kolomaze a petroleje. Až do breku krásné. Fantastické bílé víno, pro mne opakovaně ověřeno jako jedno z nejlepších suchých bílých vůbec. Ročník 2001 mi přišel ještě o kus lepší, ale i tady není moc co kritizovat. Zrát může ještě mnoho let do krásy, již nyní není žádné provinění ho pít...Robert Parker 91/100, Wine Spectator 90/100
Château Ferriére 2003 (3e Grand Cru Classée, 1.022,- Kč)Malé château, odrůdová skladba vinic 80 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot a 5 % Petit Verdot při velmi husté výsadbě 10.000 keřů na hektar. Průměrné stáří výsadby je 35 let.Barva není nějak zásadně vysoká, spíš čistá střední „rubínovka" s pěknou jiskrou. Vůně především ovocná, tóny ovoce v alkoholu a kvasících švestek a višní, sud překvapivě nijak výrazný. Chuť středně plná, hezky ovocná s neobtěžujícím tříslem v závěru. Dochuť střední, zajímavě připomá opečenou slaninu. Jednodušší a přímočaré, vyloženě „jídelní" víno, které ještě nějakých 5 - 8 let určitě může zrát. V tomto ročníku bych za ty peníze volil spíše (a rovnou dvě) některá druhá vína jiných château.Wine Spectator 89/100
Château d'Issan 2003 (3e Grand Cru Classée, 1.337,- Kč)O tomto château se více dočtete Robert Parker 90/100, Wine Spectator 89/100
Château Marquis de Terme 2002 (4e Grand Cru Classée, 938,- Kč)Středně velké château (produkce celkem něco pod 200.000 lahví) s odrůdovým složením vinice 55 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 7 % Petit Verdot a 3 % Cabernet Franc opět ve stáří okolo 35 let a ve velmi husté výsadbě 10.000 keřů na hektar. Víno zraje 18 měsíců v bariku z 30 - 35 % novém, čiřeno je vaječnými bílky a lahvováno bez filtrace. Barva opět krásný rubín, byť o něco nižší než u Issanu. Vůně je hutná a trošku podivná. Ač čiření vaječným bílkem je běžná praxe toto je první případ, kdy vaječné bílky ve vůni cítím (ale s metodou čiření to samozřejmě nemusí mít nic společného). Ve vůni dále vystupuje animálnost, koření a trochu zbytečně výrazně alkohol. Chuť je směsí "likérové" ovocnosti ze sudu, alkoholu a hrubšího třísla, dochuť nijak dlouhá. Asi v klidu a detailně by člověk objevil i něco dalšího, ale na degustaci spíše zklamání. Zrát může určitě dalších 10 let, kam se posune, je ovšem otázka...Robert Parker 83/100, Wine Spectator 86/100, Decanter 3/5Château Malescot St. Exupéry 2002 (3e Grand Cru Classée, 1.386,- Kč)Středně velké château (produkce zhruba 180.000 lahví) s odrůdovým složením vinice 50 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 10 % Cabernet Franc a 5 % Petit Verdot opět ve stáří okolo 35 let a ve velmi husté výsadbě 10.000 keřů na hektar. Víno zraje od 12 do 16 měsíců v bariku z 80 % novém, lahvováno bez čiření a filtrace. Mají velmi pěkné webové stránky, doporučuji shlédnout: http://www.malescot.com/.Velmi vysoká čistá barva, byť ne nějaká brutálně temná. Vůně je přenádherná, nijak příliš výrazná, ale spíše jemná a krásně sladěná. Sladké červené ovoce (višně, třešně) se snoubí s květinovými tóny, mírně zavane apatyka, nastupuje káva v kombinaci s alkoholem, objevují se těžší krásně ovocná aromata. Vše je takové „usedlé" v dobrém slova smyslu, aristokratické, krásné. V nevydýchané, nově otevřené a spíše podchlazené lahvi pak výrazně vůně uleželého kvalitního syrového hovězího masa. V chuti se snoubí ovoce s kořenitostí (až pepřovitou), tříslo je stále ještě příliš výrazné a trochu hrubší, ale to se ležením brzy spraví. Dochuť delší, tvrdší ale více než pěkná. Tohle víno není na vzorek na degustaci, ale přímo volá po sklence ke krvavému steaku a zbytku lahve jako doplňku příjemného večera ať už ve dvou, nebo s knížkou či nějakou hudbou. Claret z Médocu a krása z Margaux tak, jak si ji představuji. Za pár let se doufejme příblíží hranici dokonalosti. Doufám, že budu mít možnost si to ověřit...Parker 92/100, Wine Spectator 90/100, Decanter 4/5
Château Lascombes 2002 (2e Grand Cru Classée, 1.460,- Kč)Rozlohou pozemků větší château, produkce zhruba 300.000 lahví. Odrůdová skladba 55 % Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot a 5 % Petit Verdot v průměrném stáří 40 let a hustotě výsadby 8.000 - 10.000 keřů na hektar. Nejde o souvislou plochu, vinice jsou rozházeny v různých částech Margaux. Technologicky složitější způsob výroby, který začíná deseti dny studené macerace, následně 30 dny macerace a fermentace v dřevěných a nerezových tancích s kontrolovanou teplotou, pokračuje malolaktickou fermentací v sudech a 20 měsící v barikových sudech z 80 - 100 % nových (dle ročníku), lahvováno s čiřením ale bez filtrace. V 80. a 90. letech víno podprůměrné kvality, které je v poslední době pod odborným dohledem Alaina Raynauda a Michela Rollanda a dramaticky se mění.Barva ročníku 2002 je velmi vysoká. Vůně je trpčí ovocitě-kořenitá, pěkná. O slovo se hlásí alkohol a barikové sudy. Vše je trochu "přímočaře brutálnější". Chuť je pěkná šťavnatě ovocná s hutným tříslem v závěru a spíše středně dlouhou dochutí. Víno je to "moderní" a poněkud v něm postrádám eleganci a vznešenost, kterou by víno této kategorie mělo mít. Hezký kousek k výraznější úpravě steaku, ale za ty peníze...Robert Parker 93/100, Wine Spectator 87/100, Decanter 4/5
Pavillon Rouge du Château Margaux 2002 (AOC Margaux, 1.450,- Kč)Další vzorek z château Margaux, tentokrát druhé víno. Barva velmi hezký rubín, nijak extrémně vysoký. Ve vůni káva, ovoce s náznakem apatyky, chlebovina, vše jemné a bezesporu elegantní. Trochu štípne alkohol, objevuje se náznak animálních tónů a nasládlosti. Chuť středně plná, ovocitě-kořenitá. Tříslo výrazné, ale nijak rušivé. Dochuť střední, sudově-likérová s tóny těžších květin. Určitě velmi pěkné víno, možná chce více soustředění než takhle na degustaci (opakuji to trochu často, ale prostě pití v klidu s pořádnou sklenkou a celou lahví doma se davová degustace nikdy nemůže rovnat), po pravdě nijak zvlášť nezasáhlo. Určitě potřebuje ještě pár let zrát, ale ani potom nevidím důvod pro investici. O rok starší ročník lze pořídit jen o něco málo dráž a je výrazně bohatší, krásnější a více odpovídá kategorii, renomé i ceně. Robert Parker 87/100, Wine Spectator 86/100, Decanter 3/5
Château Giscours 1996 (3e Grand Cru Classée, 2.254,- Kč)Další z větších château, roční produkce okolo 400.000 lahví. Odrůdové složení 55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot a 5 % Cabernet Franc při průměrném stáří vinic 30 let a hustotě výsadby 8.300 keřů na hektar. V sudech obnovovaných každým rokem zraje 18 měsíců, čiřeno vaječnými bílky a lahvováno bez filtrace. Barva již spíše středně vysoká s tóny terakoty na okrajích a spoustou depotu. Vůně je příjemná, působí spíše jako omamný komplex nějakého bylinkového léčivého sirupu s alkoholem. Nazrálost nepřehlédnutelná, stejně jako kořenitost. Lehce náznak animálních tónů. V chuti středně plné, stále znatelné drsnější tříslo, výrazná kyselina, dochuť nijak zvlášť dlouhá. Spíše obyčejné. Vůně sice příjemná, ale na renomované château a navíc špičkový ročník nijak zvlášť složitá a „zapamatováníhodná", v chuti spíše zklamání. Škoda. Určitě může zrát i dalších pár let, ale že by se posunulo někam dál, je nepravděpodobné.Robert Parker 83/100, Wine Spectator 85/100
Château Margaux 1998 (1er Grand Cru Classée, 7.390,- Kč)A to nejlepší na závěr, první víno až mytického Château Margaux. Velká rozloha vinic a roční produkce okolo 400.000 lahví vůbec neznamená, že víno bude snadno dostupné a za rozumné peníze, opak je pravdou. Na pozemcích roste ze 75 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlotu a zbytek je pak 5% Cabernetu Franc a Petit Verdotu, průměrné stáří 35 let a hustota výsadby 10.000 keřů na hektar. Víno leží 18 až 24 měsíců v nových barikových sudech.Barva vína je velmi vysoký rubín, prakticky nelze vysledovat známky stárnutí. Vůně je „klasická" v pravém smyslu toho slova. Taková až uzená směs ovoce a sudu, uhlazená komplexnost a elegance. Trochu zlobí alkohol, možná zbytečně vysoká teplota. V chuti především ovoce v alkoholu, káva, čokoláda a dotek nasládlosti. Tříslo velmi pěkné, dochuť dlouháááá a kávová. Určitě vyžaduje více pozornosti a klid doma a především dalších pár let na lahvi. Nebo ve špičkové restauraci k jídlu, určitě dokonalý zážitek, ale když to bude platit někdo jiný než vy. Za tyhle peníze z toho mám trošku „LVMH" (Louis Vuitton Moët Hennessy - skupina združující či spíše zkupující všemožné luxusní značky) dojem... hodně marketingu, hype vytvořený na základě předchozích úspěchů, nadprůměrně slušný výsledek, ale v zásadě především ta komerce a velmi drahé zboží, které si mohou dovolit jen „vyvolení", ale přitom není nějak zásadně lepší než věci běžně dostupné za rozumnějších podmínek (ve skupině LVMH jsou samozřejmě i výjimky, ale není jich moc). Možná je to jen konkrétní ročník, možná se k Château Margaux musím teprve propít (chci to vůbec?), kdo ví. Možná bylo mé očekování prvního setkání s touto legendou až příliš vysoké a „jen" skvělé víno se pak stalo nutně zklamáním. Kdo ví. Bílé víno z Ch. Margaux je neuvěřitelné, překrásné, ale v červených z této oblasti bych si za nižší peníze našel příjemnější kousky. Třeba je to jen o vkusu...Robert Parker 91/100, Wine Spectator 90/100
Opět nějaké shrnutí na závěr? Z této degustace bych rozhodně volil bílé Pavillon Blanc du Château Margaux 2002 a z červených neváhal u Château Malescot St. Exupéry 2002. Místo vyzrálejšího Giscours bych býval byl rád viděl třeba i relativně mladší (1999, 2001) Château Rauzan-Ségla a své místo by zde mělo mít i Château Palmer, nějaký jeho slušný ročník proti Château Margaux by mohl být jistě hezkým bojem (pro zajímavost report z degustace Ch. Palmer). Mnohé mé názory na Margaux se zde jen potvrdily a do seznamu krásných vín z této oblasti přibyla další hvězda. Jen více podobných degustací a zajímavých zkušeností...
P.S. Na degustaci jsem dorazil brzy a zakoupil vzoreček na zavínění v podobně sklenky ověřeného Ryzlinku vlašského ze Železné (Mikros, ročník 2005). Krásné víno, v bílých jedna z domácích špiček, jak ho uvidíte, berte láhev! I proto byl hodně velký „úlet" skok do Pavillon Blanc, tak jiné a o tolik lepší, byť k tomu vlašáku jsem skoro neměl výhrad. A pak si něco bodujte. Zda tedy, pokud máte k dispozici patnáct stovek, vzít sedm lahví vlašáku nebo jeden Pavillon Blanc je už na každém zvlášť. Já bych samozřejmě bral... hmmm... :o)