Práce ve vinohradě podle A. Šebestové
Původní text, nejde o žádné rádoby-novotvary1. Vinohradnické technologie1. Střihat = řezat. Dyž při řezání vinohrady moc plačú, oči se zaplačú a ty štěpky uschnú. Musijú potom extra trajbovat hlavičky, a z tech nejsú hrozny, to je planý. Řezat je dobře za chladna, aby neplakaly, Starý vinohrady može řezat, dyž je k temu počasí, hneď v únoru, tak ke konci, mladý poslíz, sú mazlivější, čepky by se za mrázu roztrhaly. Aji musí byt opatrnej, aby čepky sám nerozpukal. Dyž chce oblúky, nechá ich při střihání, a až je oblúk zelenej, zohne se do zemi a nechá se enom špička venku. Oblúk se chytne (ujme). Na podzim se ustřihne, a kde sú místa prázdný ve vinohradě, tak s tema kořínkama se može podsadit.2. Postnica, to je nejtěžší kopačka, lidi, to všecko bolí, člověk je jak polámanej.3. Zaklúkat kolí.4. Kopat napodruhý5. Smítat6. Vázat7. Napotřetí kopat8. Podvazovat9. Napoštvrtý a naposledy kopat10. Sbírat = vinobraní11. Táhnút kolí a snášet do kozlíků12. Hnójit a hnůj zarývat. V tech velikých strkách je to práca s hnojem, do takovýho kopčiska musíte z cesty hnůj v noši na zádech vláčet. V iných vinohradech ho roznášijú na nosidlách dvá a dvá.13. Ryt vinohrady. Ale to každej nedělá.2. Vinobraní Ve vinobraní byl indá velikej pořádek. Lidi byli na něj zvyklí ešče z desátků. Včil ve výboru taky se ustanoví, v kerej hoře kdy majú sbírat. Ale to nezachovávajú. Jeden jede sem, druhej tam.Indá ty vinohrady nebyly ešče tak vytažený, dobře rodily. Ale dokáď rodily a šly roky na víno, to ve vinobraní brzo ráno enom lejty hrčely k vinohradom. To moseli aj pastýři v ten deň spěš vyhnat a vyrukovala celá dědina, ženský pěkně nastrójený, putýnky lebo koše na zádech.Při sbírání uvařijú ženský, no ty hospodyně, přede dněm snídaní, to je celej oběd pro domácích aji pro nádeníků a ty děti. V poledně zanesú dívky do vinohrada víno a chlíb alebo buchty. Večír vařijú čerstvú večeřu.Hrozny řežú křivákama, dávajú do putýnek, mlatci odbírajú a z putýnek sypú do puten, vynášijú v putnách potom k lejtě do špidláků. Ve špidláku to pístú = mestůvkú zmestujů, nalejú do lejty a vezú k presúzom. U presúza podložijú podvale, pod ně postavijú kaď a vylejú z lejty mest do ni. Potom v putýnkách nosijú mest na pres a presujú ve dně v noci. Burčák nosijú z kadě, co je pod presem, do sklepa a lejú do beček.3. Pojmenování pně a hroznůStolový: cinifádl, červenej muškatel, časladór petrželný, špičák sklenný, časladór zrnitý, voňavý hnědý i bílý, voňák jahodový, muškatel žlutý, skorák podlúhlý, skorák kulatý a burgundský.Výnosný : francúz červený i bílý, muškatel zelený i hnědý, oba časladóry, špičák sklenný, skorý černý, topol a černý obyčejný.Dobrá jakosť: ryzlink, rivolka, muškatel žlutý i červený, všecky voňavý, cinifádl bílý i červený a skorý kuláč.Řídké víno a prostřední víno: šreky, topol, dvoji kyselák bílý. Jest ještě několik druhů, které však nezasluhují, aby byly pěstovány.Autor - Prof. Ing. Josef Coufal, CScPřevzato z Oficiálních stránek obce Kobylí