O Víně

08.02.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

WinePod™ Udělejte si vlastní víno, aneb kapesní vinařství

Onehdy mi kolega poslal zajímavý odkaz. Jednalo se o internetové stánky v angličtině, kde je nabízen velice zvláštní hi-tech vynález pro milovníky vín. A to nejen pro milovníky ochutnávání, ale také pro ty nadšence z nás, kteří chtějí dosáhnout ještě dál. Pro ty, kteří si chtějí vyrobit víno sami. Existuje několik cest. Nejznámější a asi nejnáročnější je zakoupení vlastního vinohradu (nebudeme přeci hrozny nakupovat, my si je vypipláme přeci sami, ne?) a zakoupení vybavení nějakého prostornějšího sklepa (který nejspíše vyhloubíme, vyhrává ten kdo vlastní menší katakomby), kde to budeme kuchtit. Ale někdo nechce do toho rovnou skočit hned ve velkém, ale stačí mu vyrobit pár vlastních lahví vína. A určitě nemám na mysli kvašení rybízu pod schody v kumbále. Někdo, kdo to myslí vážně a stačí mu 4 až 5 kartonů na jeden zátah a nemá žádné znalosti ohledně výroby vína. Tak přesně pro Vás něco mám!

Novou generaci osobní, interaktivní přípravy vína. Integrováním všech aspektů výroby, od samotné révy vinné, přes výbavu až po konzultaci s enology, dospěli lidé z Provina Inc. k výsledku, který se nazývá WinePodTM. Dle jejich webových stránek prý nebylo nikdy snažší připravit si vlastní víno, kdykoli a kdekoli! Jedná se o menší nerezový tank (WinePod), který je napěchovaný technologiemi až po okraj a přitom se ještě jedná o jakési umělecké dílko samo o sobě. Vypadá jako nerezové vajíčko, 122 cm vysoké a 66 cm široké (viz. připojený soubor a leták v angličtině). Je v něm integrován proces fermentace, lisování a zrání, vše jednoduše použitelné. WinePod kontroluje teplotu fermentace a kvašení, udržuje její vhodnou úroveň za použití elektronicky kontrolovaného systému chlazení a topení. Je taktéž integrován systém měření cukernatosti dle Brixovy stupnice (co to je za stupnici dobře vysvětluje Petrův článek Dělení vín řady Late Harvest v USA a Brixova stupnice cukernatosti). Víno fermentuje a zraje v proměnné kapacitě nerezového tanku s integrovaným lisem. Sbírá a přenáší data o kvašení bezdrátově do vašeho PC, kde software (dodávaný spolu s „kapesním vinařstvím") řídí a udržuje technologické procesy, či archivuje a přehledně zpracovává data.

Dále je součástí tohoto programu DashboardTM, což je jakýsi interaktivní rádce a pomocník při výrobě vína. Obsahuje příklady, nápovědy a instruktážní filmečky, či přehledné statistiky o vašich výrobcích, údaje ze senzorů vně WinePodu, které můžete prostřednictvím internetu sdílet s jinými uživateli tohoto produktu a tak se vlastně navzájem podporovat poznatky a zkušenostmi.

Nu, tak to je tedy síla! Myslím, že jsem v nadpise nijak nepřeháněl, když jsem psal o kapesním vinařství. Může se dát kamkoli, kde je dobrá ventilace, tedy třeba do rohu v obýváku místo té hnusné vázy, co tam má vaše manželka a při sledování TV po očku házet na displej, jestli všechno fachčí jak má. Tato věcička je dle webu k mání za nějakých 3.499,- amerických dolarů, tedy dle kurzu cca 75.600,- Kč. Pro místní dokonce firma nabízí zásobování vlastními hrozny, distribuovanými ve zmraženém stavu a to prý jen z těch nejkvalitnějších poloh a kvality. Vypadá to velice zajímavě, ale na druhou stranu zase nevím, jak mají třeba zvládnuté ty věci jako přidávání kvasných kultur, stabilizátorů a jiných věciček pro výrobu vína, nebo jak řeší odkalování a filtrování? Nejspíš všechny tyto procesy odbourali, ale co to potom musí z toho vyjít za barvu a nestabilizovaný, neškolený produkt? Ale to už je spíše otázka na naše autory/čtenáře specialisty, já jsem tady od toho, abych mlsal pěkná vínka, dělání přenechám jiným, alespoň zatím tedy.

Několik údajů o tanku:
· 75 litrů hrubého objemu vše-v-jednom fermentačně/lisově/zracího tanku.
· Kolem 4 kartonů vína na jeden kvasný proces.
· Nádoba z nerez oceli.
· Automatický lis s kontrolou tlaku.
· Variabilní pneumatický píst a pumpa.
· Izolační, prachuvzdorné víčko.
· Senzor teploty a cukernatosti dle Brixe.
· Zahřívací a chladící jednotka.
· Bezdrátová kontrola a monitoring.

Několik údajů o software:
· Krok za krokem instruktáž.
· Automatické nahrávaní historie dělání vína.
· Seřazování vitálních statistik vína.
· Integrována video instruktáž.
· Vypočítává dávkování.
· Bezdrátová komunikace s WinePodem.
· Internetová podpora a uploadem vašich dat.

Verze pro méně majetné:
Pokud je pro vás elektronická verze moc „nóbl" a dáváte přednost jednoduchosti, pak lze sehnat třeba tento kit (klik pro zobrazení). Tady už za cenu nějakých 143 USD můžete směle začít vyrábět vlastní víno, pokud máte přístup k surovině, nebo blízko sámošku s ovocem a zeleninou... Dokonce tam máte i stroječek na ruční zátkování korků a to se vyplatí!

Související odkazy:
- Návod na výrobu domácího vína v angličtině
- Kit za 143 USD
- Domácí stránky WinePod-u v angličitně a němčině a jiných cizích jazycích

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4884x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5