Co možná nevíte o šampaňském...
Dvě písmena - iniciály, které jsou umístěny před kódem nebo číslem na etiketě francouzského šampaňského z oblasti Champagne, poskytují zasvěcenému člověku důležitou informaci - jde např. o kód RM 17.317.Číslo za písmennou zkratkou je registrační číslo konkrétní firmy / společnosti. Naproti tomu zkratky ze dvou počátečních velkých písmen mají tyto významy:NM = Négociant - ManipulantTedy výrobce - zpracovatel, který ve velkém množství kupuje (nebo dokupuje) hrozny potřebné k vlastní produkci šampaňského od jiných vinařů.RM = Récoltant - ManipulantTo je vinař, který vyrábí šampaňské z hroznů vlastní úrody. Dokupovat smí hrozny pouze v malém množství a své hrozny smí také dále prodávat.CM = Coopérative - ManipulanteJde o vinařské družstvo, které šampaňské samo vyrábí a prodává pod vlastní etiketou.RC = Récoltant - CoopérativeToto je vinař, který prodává pod vlastní značkou šampaňské, které bylo vyrobeno družstvem. Registrováno je asi 4´000 takovýchto značek (Petře, kdy všechny ty etikety sesbíráme?)Na dovršení zmatku je ovšem řada z těchto družstevních vín je prodávána pod značkou RM.SR = Société de RécoltansJe to firma, založená více vinaři, kteří jako její vlastníci využívají výrobnu šampaňského společně a svá vína prodávají pod různými etiketami (značkami).ND = Négociant DistributeurToto je podnik, který prodává vína šampaňského typu cizí (jiné než vlastní) výroby.MA = Marque D´acheteurJde o obchodní značku prodejce, či distributora - má ji např. restaurace, supermarket, obchodním s vínem apod. Nejde tedy o výrobce vína.A nakonec: Jak šampus správně otevřít?- Asi každý ví, že při otevírání šampaňského se láhev drží tak šikmo, jak je to jen možné.- Při vytahování zátky se otáčí lahví, ne korkem.- V jistém momentě ucítíte tlak, ženoucí korek ven - povolujte mu však jen zvolna.- Takže nenásleduje žádná dělová rána, ale jen tiché "pffff...". Tedy zvuk, jenž Angličané označují jako An angel´s fart - tedy "Andělský pšouk", nebo "Prd anděla".Takže až po půlnočním andělském pšouknutí a Vašem novoročním přípitku vyprázdníte láhev svého francouzského "šampusu", podívejte se také detailněji na etiketu.