O Víně

06.12.2006 MiBiT Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Ryzlink vlašký 2005 pozdní sběr (Železná) aneb zvolit Mikrosvín nebo raději Tanzberg?

Tanzberg Mikulov svůj Ryzlink vlašský 2005 z Železné prodává už přibližně půl roku a na skladě už ho v současné době prakticky nemá. Mikros mé nervy napínal, neskutečně dlouho a jeho varianta v soutěži o nejlepší suchý Ryzlink vlašský světa, se na svět dostala teprve před měsícem. Obě vína jsem nyní otevřel najednou a snažil se je v rámci možností porovnat. O moravském klenotu, vinici Železné, se rozepisovat nebudu, vše potřebné se můžete dozvědět v článku Po vinicích Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s. Nevím, zda máme v ČR možnost provést podobné srovnání, jako je dnešní, tedy vína stejné odrůdy od věhlasných výrobců z téže špičkové viniční polohy.

Je již všeobecně známo, že zatímco Angelu Muir neoslovil tanzberský kousek jen proto, že před jeho degustací pojedla stroužek česneku, všem mnou dotazovaným milovníkům vína, kteří ho již měli, nadmíru chutnal. I já ho před nedávnem ochutnal V8 - hotel Diplomat 9. října 2006 a byl jsem nadšen. Přímá konfrontace je ale výzva, skočme do ní rovnou po hlavě.

Začneme webovou prezentací. Že se u Tanzbergu jedná o solidní ostudu (ne z hlediska designu, ale obsahu), je zcela zřejmé (www.tanzberg.cz), Mikros je na tom o poznání lépe (www.mikrosvin.cz). Adjustáž je na oko pohledná až špičková u obou firem, nepraktičnost lahví je už méně povzbudivým a velmi nepříjemným faktem. Vína z bavorského podniku se dají uložit jen velmi obtížně, vyloženě je proto nesnáším.

Mikros na své etikety každý rok strojově píše stejnou charakteristiku nezávisle na tom, jaké víno v láhvi je, Tanzberg to pro jistotu nedělá vůbec. Je to snad i lepší varianta, lidé v Mikrosu by se měli zamyslet nad tím, kterým směrem se vydají, zatím svým přístupem připomínají Peera Gynta a to vzhledem k ceně nepůsobí seriózně. Tanzberg kromě povinné analytiky neuvádí žádnou jinou, Mikros přidává bezcukerný extrakt a obsah kyselin.

Korek letos jednoznačně lepší nabídl Tanzberg, nejenže je o 5 mm delší, je i kvalitnější, méně pórovitý a lépe potištěný. Tomu, čím letos zátkoval Mikros, nerozumím, a to zejména v kontextu s porovnáním korků, které použil na vína ročníku 2004. Jedná se o nepochopitelný pokles v kvalitě o dvě třídy níž. Doufám, že touto skutečností nebude dotčeno samotné víno, které pod ním bude zrát. Opět zde musím poukázat na cenu lahve, u které bych očekával jistý nadstandard, nikoliv šedý průměr až podprůměr.

Nic z tohoto všeho ale není tak důležité, jako je víno samotné. Obě vína mají na desetinu stejný střední obsah alkoholu, kyselin mají rovněž prakticky stejně. Ač jsou obě správně označena jako suchá, zbytkového cukru naprogramoval Mikros přeci jen o několik gramů více.

Víno z Tanzbergu se zdá být v této chvíli klidnějším, Mikros po nalití chvilinku „bublinkuje" po několika minutách se perličky z vína ztrácí. Dle stékání vína po sklenici je viskozita zanedbatelně vyšší u vína z Mikrosu. Barva je rovněž velmi podobná, téměř nerozeznatelná, žlutozelenkavé odlesky. Čirost a čistota je dle předpokladu zcela v pořádku.
Diametrálně se už ale lišíme ve vůni. Mikros je jakoby zadušený a zakřiknutý, intenzitou vůně se s Tanzbergem nedá srovnávat. Ten je pak charakteristický mnoha květnatými tóny, loukou jako na dlani, chybí mu však náznaky medových tónů, které jsou naopak dominantou Mikrosu. Každý si zde najde své, v okruhu lidí, kteří víno degustovali se mnou, by si dle vůně zvolili víno z Tanzbergu čtyři lidi z šesti. Já neskrývám, že jsem byl pro Mikros, zejména jsem-li si jist, že je otázkou času a zrání na láhvi, kdy nám vůně vlašáku z tohoto vinařství nabídne víc. Až k tomu dojde, nebude už mít tanzberský pozdní sběr z čeho brát a bude Mikrosem překonán.

To ostatně potvrzuje i chuť, která je u vína z Mikrosu mnohem plnější a ramenatější a mluví z ní potenciál na minimálně deset let zrání. Kyselina si pohrává s cukrem a opět nastupuje medovost. Oproti Tanzbergu se spíše jedná o víno na vychutnávání než na „delší" popíjení. Tanzberg dle předpokladu působí sušším dojmem, je šťavnatý, svěžejší a lépe pitelný, neskrývá však tolik zajímavých tajemství, kterými nás zahaluje Mikros. Čistota a harmonie je vynikající u obou vzorků, závěr dojem z obou vín je dokreslen dlouhou a příjemnou dochutí.

Zvolit jedno z těchto vín jako vítěze je velmi těžké a dá se říci nemožné. Pro každou příležitost bych si vybral jiné z nich. Obě vína jsou výborně technologicky zvládnutá, odrůdově typická, kdo zná vlašák z Železné, nesplete se, že z této lokality pochází. Obě vína si zaslouží velmi vysoké známky, jsou špičkovými reprezentanty odrůdy Ryzlink vlašský. Jde-li o body, jen díky vyšší intenzitě vůně, se dnešním králem stává Tanzberg a dokazuje tím, že když se chce, tak to jde a i mistr tesař se mu kloní. Jak jsem ale již napsal, tuším a jsem si téměř jist, že až za 3 roky otevřu obě láhve naráz znovu, bude více oslavovaným vínem Ryzlink vlašský z Mikrosu. Budu-li ještě při smyslech, podám o tom zprávu. Má rada je stručná, obě vína si kupte a dopřejte, stojí za to. Co si ale budeme povídat, nevěřím, že překonají to nejlepší víno této odrůdy, které jsem kdy měl, víno vyrobené Mikrosem ještě za p. Peřiny, víno, kterého si ve svém archivu cením nejvíc, víno, které se ještě dá sehnat, nesmrtelný drahokam domácího vinařství, etalon (nezávisle na odrůdě), Ryzlink vlašský 2002 výběr z hroznů z Železné. Dnešní nulapětka ze sklepů v Dolních Dunajovicích dle mého názoru i přes své kvality nepřekoná ani nulačtyřku. Tolik pro zájemce o vzrušující pití zvané Ryzlink vlašský.

Mikrosvín - barva 8, vůně 8, chuť 9 - 87 bodů
Tanzberg - barva 8, vůně 9, chuť 9 - 89 bodů

Tanzberg Mikulov, a.s. - Ryzlink Vlašský 2005 pozdní sběr - suché - obec Perná - trať Železná

Doplňující údaje:
Cena 210,- Kč - láhev 0,75 l, alkohol 14 % obj., zbytkový cukr 2 g/l, kyseliny 7,5 g/l, potenciál zrání 6 let.

Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s. - Ryzlink Vlašský 2005 pozdní sběr - suché - obec Perná - trať Železná

Doplňující údaje:
Cena 270,- Kč - láhev 0,75 l, cukernatost moštu 22,8 °NM, alkohol 14 % obj., zbytkový cukr 8,6 g/l, kyseliny 7,4 g/l, bezcukerný extrakt 21,9 g/l, množství vyrobeného vína cca 8000 lahví, potenciál zrání 10 let.

Pro zajímavost informace o zmiňovaném Ryzlinku vlašském 2002 výběru z hroznů:

Cena v roce 2003 250,- Kč (dnes 500,- Kč) - láhev 0,75 l, cukernatost moštu 26 °NM, alkohol 14,1 % obj., zbytkový cukr 8,7 g/l, kyseliny 6,7 g/l, bezcukerný extrakt 30 g/l, potenciál zrání 20 let.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5049x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5