Plná zralost hroznů
V článku najdete základní informace.
Září a říjen jsou pro vinaře nejdůležitějšími měsíci. Dřevo a listoví révy již dorostly a rostlina může veškerou energii předávat hroznům. Zralost hroznů závisí na obsahu cukrů - tedy na slunečním svitu v týdnech před sklizní. Mnozí vinaři ovšem sklízejí ještě před dosažením plné zralosti, aby do vína dostali více kyselin. Jiní naopak čekají, až hrozny přezrají a sklizeň zahajují teprve poté. V několika krátkých článcích se podíváme na jednotlivé fáze zralosti hroznů.Ve stadiu plné zralosti putuje hexóza (speciální druh cukru) z listů téměř výhradně do bobulí, v nichž tak výrazně stoupá obsah cukru. Jeho značnou část však spotřebují rostliny při dýchání v noci, kdy je tma. Proto musí réva během dne vyrobit mnohem více cukru, aby nahradila ztrátu, k níž dochází v noci. Jakmile toho už není schopna a bilance cukrů začne být negativní, je dosaženo stupně plné zralosti. Bobule měknou a slupka se ztenčuje.Zdroj: Víno - Malá školaAutor: Jens Priewe