Vydařená předvánoční degustace vín a zejména sektů
Poslední degustace v roce 2005 ve Znojemském vinném sklípku se nesla v předvánočním duchu a velice příjemné a přátelském prostředí. Nakonec ani jinou, nežli přátelskou atmosféru při desítkách degustací, které jsme v této „naší" denní vinárně s vinotékou absolvovali ani neznáme. Pravidelně jedenkrát či dvakrát do měsíce se setkáváme s mnohými místními vinaři, profesionálními odborníky a s četnými „štamgasty", mezi které se už počítáme i my, ale i s novými a mladými milovníky dobrých vín, jež se sem zatoulali náhodou, nebo je přilákala vína prezentujících firem.Vánočně vyzdobený sklep přivítal páteční návštěvníky živou hudbou v podobě jednoho hudebníka s klávesy, mimochodem navodil tu správnou kavárensko-vinárenskou atmosféru, a velkým prezentačním podstavcem s víny společnosti Soare - Vino Valtice.Sommeliéra pana Šustáčka s partnerkou uvedl majitel pan Linhart a poté už byli hlavními aktéry prezentujícími velkou vinařskou firmu Soare sekt a.s. Pan Šustáček nejprve představil firmu a poté jsme se pustili do vlastního ochutnávání připravených vzorků vín a sektů.Druhé největší vinařské seskupení v ČR Soare sekt a.s. vzniklo z rodinné firmy v roce 1991, která postupně přešla na akciovou společnost s dceřinnými společnostmi ve Valticích - Soare Valtice a Víno Valtice. Ve vinařské oblasti Valtice vlastní společnost vinice a sklepní hospodářství, vykupuje hrozny od pěstitelů. V roce 2003 vyprodukovala společnost 12 milionů lahví z nichž asi pětina byla exportována do zahraničí. Zabývají se výrobou vlastních vín a sektů několika odrůd - řady Vineria, Víno Valtice, Grand vins d´Alfons Mucha. Ovšem jsou od roku 2000 i dovozci nejprodávanějších sektů na světě, vyrobených klasickou metodou - Freixenet - dovážených ze Španělska, v licenci vyrábějí vermuty Garrone a co je jistě zajímavé pro starší generaci, pamatující Sovetskoe Igristoe - dnes přejmenované na Rossijskoe Igristoe, společnost vlastní licenční značku a tento dříve „proslavený" sekt se vyrábí z moldavských vín u nás. Děti ve 40 zemích světa znají velice prý populární nealkoholické dětské „šampáňo" Robby Buble. Od roku 1999 je společnost součástí nadnárodního vinařského koncernu. Ochutnali jsme celkem devět vzorků, ale nás i ostatní vínomilce oslovil především španělský Freixenet...Tichá vína mne nijak nenadchla snad s výjimkou Frankovky a Rýnského ryzlinku. Ochutnali jsme následující:Rýnský ryzlink 2004 pozdní sběr - Zaječí, viniční trať Nová Hora. Krásná barva, s vůní lípy, květin, plné, dobré víno s předpoklady pro archivaci 3 - 5 let. Obsahuje 12 % alkoholu. Vydařené víno.Rulandské bílé 2004 odrůdové jakostní - z řady Vino Valtice. Bylo stáčeno v srpnu 2005. Žlutá barva, jemná mandlová vůně i chuť, mírně chlebnaté. Je potřeba jej nechat zklidnit a ležet 2 - 3 měsíce láhvi. Ze všech vzorků byl asi nejslabší.Modrý Portugal 2004 odrůdové jakostní - Valtice.Víno, s typickými vlastnostmi „portugalu". Stáčený do lahví byl v květnu 2005.Frankovka 2004 pozdní sběr - Zaječí, viniční trať Nová Hora. Krásná barva, se skořicovou vůní i chutí, s vyššími tříslovinami s dobrou perspektivou archivace 5 - 8 let. Dobré víno.Už jsme se netrpělivě těšili na sekty, kterých jsme ochutnali pět. Dva místní výroby a tři dovozové Freixenety ze Španělska, nabízené ve velkých vinotékách v hypermarketech i jinde řádově v rozmezí 220 až 300,- Kč za láhev.První vzorek na sektové zavínění byl z řady Mucha sekt Rýnský ryzlink 2004 odrůdové jakostní, brut vyrobený metodou kvašení v 6 - 8 měsíců na kvasnicích tanku a poté lahvovaný. Má světlou barvu, s jemnou lipovou vůní i chutí, ale jeho silnější kyselinky mne nijak neoslovily, chce ještě nějaký čas na ležení.Sekt Chardonnay 2004 odrůdové jakostní, brut opět z řady Mucha sekt je dělaný docela překvapivě v bariku s kouřově vanilkovými tóny ve vůni i chuti, navíc jsou lehce cítit citrusové plody. Kvasí 12 měsíců na kvasnicích, 6 měsíců v dubových sudech. Má dobré perlení.Poté už došlo k očekávanému Freixenetu (freženetu). Firma sídlící ve Španělsku nedaleko Barcelony s více jak stoletou tradicí ročně dodává na světový trh přes 80 milionů lahví, o které je stále se zvyšující zájem. Po ochutnání vzorků se tomu ani nedivím, jsou to sekty opravdu velice vydařené a dobré. Šumivá vína vyrábí klasickou šampaňskou metodou druhotného kvašení v láhvi. Víc informací o historii firmy a mnohé další se dočtete v němčině, ruštině či angličtině na www.freixenet.com nebo v recenzích, odkazy najdete níže.Freixenet - Cordon Negro - Cava - Je to kupáž ze tří odrůd: 40 % Parellada, 35 % Macabeo a 25 % XarelIo. Víno jen polosuché, obsahuje 38 g/l cukr a 11,5 % alkoholu. Barva je světle slámová, ve vůni i chuti je možné rozeznat jemně citron, kiwi, zelená jablka a lehce i včelího vosku. 6 měsíců zraje v nerezových tancích a 24 měsíců v láhvi. Skladovatelnost 18 až 24 měsíců. Velice dobrý.Freixenet Rosado Seco - Cava. Kupáž tří odrůd v poměru 30 % Gamacha, 50 % Trepat, 20 % Monastrell. Zraje 12 až 18 měsíců v lahvích při stálé teplotě 12 - 14° C. Obsahuje 12 % alkoholu a 22 g/l cukru. Vynikající.Freixenet - Carta Nevada - Cava - polosuché (semi - seco) víno. Je to kupáž ze tří odrůd v poměru 33 % Macabeo, 33 % Parellada, 33 % XarelIo. 60 let vyráběné tradiční klasickou metodou 6 měsíců zrání tanku a v 12 až 18 lahví o obsahu 0,75 a 0,2 l. Jemně žlutá světlá barva, dlouhotrvající perlivost dokumentující kvalitu. Obsahuje 11,5 % alkoholu, 40 g/ zbytkový cukr. Skladovatelnost v láhvi je 15 až 18 měsíců. Podávalo se při teplotě 6 - 7°C, svojí příjemně lehce nasládlou chutí a celkovou vyrovnaností si nás zcela získalo. Jak jsme se dozvěděli, je absolutním sektem kupovaným v Německu a v samotném Španělsku. Opravdu výtečný sekt. K příjemnému večeru přispěl pan Šustáček perfektním otevíráním sektů velkou parádní šavlí. Opravdu dokonale to umí a bylo na co koukat.Celkově mohu říci, že se firma představila vcelku zajímavými vlastními víny, ovšem jasnou a výraznou špičkou byly dovážené sekty ze Španělska. Pokud v příštích dnech budete připíjet u různých rodinných událostech, myslím, že kterýkoliv ze sektů Freixenet, pokud si jej koupíte, bude právě tím parádním podnětem k dobré náladě a příjemnému večeru...