Vinařské Řecko - obecné seznámení (minisérie I. díl)
Jelikož jsem se na poslední chvíli vydal na dovolenou do Řecka, vzal jsem si sebou publikaci Evropská vína v podmínkách české gastronomie část III. Vína Řecka, abych na místních plážích mohl nastudovat, co mohu od této kolébky výroby vín očekávat a jak se mám mezi nepřeberným množství vín vyznat. Své poznatky si však nenechám jen pro sebe, ale chtěl bych Vás také informovat o mých postřezích z Řecka a tamních vínech v malém miniseriálu. Hledal jsem ještě nějaké informace na internetu, tak Vám nejdřív zprostředkuji trochu škrobené teorie, než se vrhneme na vínka vybraných oblastí, které jsem mohl okusit. Pro širší průnik doporučuji zakoupit výše zmíněnou publikaci, která je zdrojem cenných informací.Řecko se řadí mezi země s nejdále do minulosti sahající tradicí pěstování révy vinné a výroby vína. Taktéž je této prosluněné zemi připisováno prvenství v založení obchodu s vínem. Rovněž vinařský zákon, který se dochoval, je nejstarším zákonem na ochranu řeckých vín. Staří Římané se od řeckých vinařů učili umění pěstovat révu vinnou a vyrábět vína. Taktéž přebrali zvyk pít vína ředěná teplou vodou, upravovaná kořením a pryskyřicí. Úprava vín pryskyřicí se dochovala až do současnosti a jistě jste už museli slyšet o proslulé a neopakovatelné Retsině (podrobněji v některém dalším díle).A nyní si prosvištíme základní slofíčka (slovy Milana Štaindlera z pořadu Česká Soda). Takže, základní věc je, jak Řekovi naznačit co chci? Tedy víno se řekne oinos (řecky psáno ΟΙΝΟΣ), sem tam se setkáte se slovíčkem krassi, ale to spíše mimo města mezi domorodci. Další základní věc je určitě barva vína. Pokud máte zájem o červené, nebo skrze láhev nevidíte a bude na vinětě napsáno ΕΡΘΦΡΟΣ ΟΙΝΟΣ (erufros oinos) tak již víte s kým máte tu čest. Také se méně používá označení kokino. Naopak na bílé se budete ptát, nebo ho poznáte podle nápisu ΕΘΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (eukos oinos), opět můžeme nalézt i méně používané lefko a rosé se skrývá pod označením ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΣ (roze oinos).Dalším důležitým faktorem dělení vín a zvláště v Řecku je obsah cukru. Takže suchoše poznáte podle tajné šifry ΙΠΟΣ ΟΙΝΟΣ (ipos oinos), polocukrouše ΙΜΙΓΛΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (imiglikos oinos, označení poměrně široké škály stolních vín bez dalšího pojmenování) a lidé jako já si vryjí do paměti slaďáky ΓΑΘΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (gaukos oinos).Když jsme zvládli tyto základní pojmy, přibereme ještě důležité značení jakosti, abychom věděli s jak vymazleným vínem máme tu čest.Stolní vína ΕΠΙΤΡΑΠΕΣΙΟΣ ΟΙΝΟΣ (epitrapesios oinos) Když uvidíte toto označení na etiketě, tak víte, že máte co do činění s první a tedy nejméně kvalitní sortou vína. Ovšem to neznamená, že by všechna tyto vína stály za prd. V této kategorii se vyrábí velké množství lehkých a osvěžujících vín a i nejslavnější Retsina patří dle jakosti do této kategorie.Appellation Traditionelle ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙ (onomasia kata paradosi)Toto označení na vinětách je potvrzením jejich původu a tradiční metody přípravy. V rámci EHS bylo toto označení jejich původu vymezeno pouze pro Retsinu. Označuje původ Retsiny, která je připravovaná z odrůdy Savatiano.Selská vína ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ (topikos oinos)Tato vína jsou již ve své chuti typická a charakteristická. Na jejich vinětě lze nalézt název některých z řeckých vinařských oblastí, ale také i název menšího územního celku, kde byla připravena. Jejich zastoupení je poměrně široké a podobně jako v jiných vinařských zemích, lze v této kategorii nalézt velmi zajímavá vína.CavaJedná se o speciální označení pro stolní vína, ovšem vysoké jakosti. Doba zrání je pro Cava bílé víno 2 roky a Cava červené víno 3 roky. Tato vína jsou připravovaná v menším množství a sklizeň probíhá v optimální době zralosti hroznů révy vinné. Vína pak dále v lahvích získávají na zralosti. Osobně se přiznám, že jsem na žádné takové víno v místních cca dvaceti obchodech, které jsem prošmejdil, nenarazil, nebo jsem po něm tak nepátral.O. P. A. P. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ (onomasia proelevsis anoteris piotitas)Jde o víno srovnatelné se známým francouzským označením V.D.Q.S.O. P. E. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΕΛΕΝΨΗΟΜΕΝΙΣ (onomasia proelevsis elenchomenis)Opět označení, srovnatelné s francouzským A.O.C. V řeckém vinařství lze toto značení původu vysoké jakosti nalézt pouze na vinětách sladkých a muškátových vín.Jak ještě poznáme vysoce kvalitní vína?Tyto poznáme velmi lehce již na první pohled. A sice jsou označena přelepením přes korek papírovou páskou, jejíž barva určuje chuťové vlastnosti vína. Někdy je tato páska schována pod záklopkou, takže musíte hledat vyčuhující nožičky u rozšíření hrdla, při konci záklopky. Pokud je tento „kolek" barvy červené, jedná se o vína suchá a polosladká. Naopak modrý nám říká, že se ocitáme v říši, kde se to jen cukry hemží a označují se jím vína sladká a likérová.Vína této kategorie ještě mohou získat statut Reserve ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ (epilegmenos), pokud uplynou minimálně 3 roky od sklizně a lahvování, nebo Gran Reserve ΙΔΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ (idika epilegmenos) pokud od sklizně a lahvování uplynou roky 4.Neméně důležité jsou další základní pojmy, se kterými se určitě setkáte na většině vinět. Mezi ně určitě patří:Vinařský závod: ΟΙΝΟΠΟΕIΟΝ (oinopoejon)Výrobce vína: ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΟΓΟΣ (oinoparagogos)Vyrobeno a plněno: ΠΑΡΑΓΟΓΙ ΚΑΙΕΛΦΙΑΛΟΣΙΣ (paragogi kaielfialosis)Vyrobeno v Řecku, řecký produkt: ΕΛΕΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ (eleniko proion)Hlavní oblasti pěstování révy vinnéŘecko se skládá z 9 významných vinařských oblastí (viz. foto) pro pěstování révy vinné a přípravu vín, které ještě mají své významné apelace a sice:Severní Řecko - Makedonie, Trácie Střední Řecko - Thesalie, Epiros Centrální Řecko - Attika, Euboi, ViotiaPeloponésKyklády, Santorini, ParosJonské ostrovy, Korfu, KefalonieEgejské ostrovy Samos, LimnosRhodosKrétaUff, tak mám pocit, že to pro dnešní den bude stačit. Pokud Vám to bude připadat nepřehledné, podívejte se do naší encyklopedie, sekce státy a tam to máte přehledně podáno. Příští pátek se podíváme podrobněji na vybrané oblasti a jejich vína, která jsem zatím vyzkoušel. Mimochodem, pátek jsem vybral schválně, každý se již těšíme na víkend a odpočinek, samozřejmě komu to pracovní nasazení dovolí, tak snad tyto postřehy z prosluněného Řecka Vás pozitivně naladí při konci týdne na nastávající víkend.