Nové revoluční špuntíky - nebo omyl?
Za léta, co vytahuji zátky z lahví vína, jsem vytáhl různé korky a špunty, ale tentokrát jsem se opravdu nestačil divit a koukal jako blázen. Jde o revoluční změnu nebo o omyl?
Při vytahování zátky z hrdla láhve se mi za ta léta staly různé příhody - dvakrát jsem zalomil spirálu vývrtky v láhvi, několikrát mi špunt spadl dovnitř ať již celý, nebo rozdrobený poté, co jsem ho nedočkavě přetrhl v půli. Jednou jsem v hrdle našel dokonce dva vlisované korky pod sebou...Nedávno jsem si byl po nějaké době koupit několik lahví vína v polešovické firmě Vinop. Málem jsem nepoznal průčelí budovy s rampou - investice jsou nepřehlédnutelné. V nové vyvoněné recepci mě přivítala slečna a prodala mi pár posledních vystavených vín. Vinop si dal nějaký čas pauzu, nicméně od letoška jede ve vínech opět naplno, určitě se k jeho vínům (dříve bohužel pouze jakostní) vrátíme.Při otevírání jejich nakoupených vín mě skoro šokovaly použité korky - jsou to zátky ve tvaru čtverce!! Rozměr je téměř ideálně čtvercový - viz obrázky pod textem: 24 x 24 x 20 mm. Tedy vlastně téměř krychle. Divné bylo, že ze šesti lahví byly těmito novotvary uzavřeny pouze dvě vína, zbytek vín měl v hrdlech zátky klasického tvaru. Koukal jsem na ty čtverce jako puk - no opravdu je to tak. Potisk se mi také nezdál deformovaný, tak že by šlo o novinku? Určitě je takto spotřebováno méně korkové hmoty, než při použití klasického válcového tvaru zátky, no ale...Vlastně jsem tomu uvěřil. Jen se mi zdálo divné, že bych se s takovým šlágrem setkal poprvé právě u firmy pouze s lokálním významem (bez urážky). Že by něco podobného už dávno nepoužívaly velkovýrobci, u nichž by byla úspora třeba 0,05 Kč za tenhle levnější špunt daleko zajímavější...?Nejlépe bude, když do Vinopu rovnou zavolám a zeptám se. Hlas na druhém konci mi potvrdil možnost, kterou jsem připouštěl jen jako okrajovou - nejde o nový tvar špuntů pro vína, ale o špatně nalisované korky, které automat prostě špatně nabral a nacpal do láhve napříč! To teda koukám - chyba musí být jasně právě u tohoto jediného zátkovače, protože jsem se doposud s ničím podobným u dalších desítek či snad stovek výrobců vína nesetkal.Jeden z našich dřívějších příspěvků o korkovém materiálu zátek říká, že:"Vysoká pružnost - korek je extrémně pružný materiál, protože se z 95 % skládá z plynu. Než byla zátka zaražena do hrdla láhve, měřil její průměr 25 milimetrů. V láhvi se její průměr zmenšil na 15,5 milimetru."To jsem ale nevěděl, že poměr takového stlačení materiálu může být ještě větší. To jsou dneska korky, viďte?