Speciální řecký likér Kumquats
Chápu a dávám Vám za pravdu, že likér zrovna moc nezapadá do náplně našeho portálu, který se zabývá vínem a vším s ním souvisejícím. Ale zase na druhou stranu to není pomyslně tak daleko k fortifikovaným vínům typu marsala, sherry či portské. Říkám pomyslně! Já jen aby tady nevznikla debata jak má likér daleko do fortifikovaného vína. Snad si rozumíme, já jen tady obhajuji, že bych rád prostřednictvím tohoto portálu seznámil širší veřejnost s tímto zajímavým, ryze řeckým produktem.Jedná se o příjemně sladký likér, který se vyrábí z malinkých druhů pomerančů. O technologii výroby Vám bohužel nic bližšího neřeknu, protože jsem nic bližšího nevyšťáral. Ze zkušenosti mohu jen napsat, že kumquats je maloplodý japonský pomeranč. Pěstuje se na malinkých stromech, které téměř připomínají bonsaje. Likér z něj připravený je chuťově sladký, podobně jako naše griotka, ale takovým tím jemnějším, vyzrálejším, jižním způsobem. Velmi dobrý je i jako příloha, například do zmrzlinových pohárů jako poleva.Na fotce, která obsahuje miniaturky pomerančového likéru, si ale můžete všimnout nápisu KOUM-QUAT. Tak nevím, zda jde o nějakou mutaci, či jde o jiný podnik a nemožnost použít registrované značky? Každopádně by mělo jít o stejný produkt, ale v jiných baleních. Pokud tedy budete mít možnost tento pomeranč, přeměněný na pomerančovici ochutnat a máte rádi sladké, určitě to zkuste.