Hliněná váza na ochlazování vína
Když jsem psal článek o termomanžetě, který jste mohli číst minulý týden, napadlo mne, že mi doma ještě leží výše zmíněná zajímavá věc, na kterou jsem zatím neviděl žádné ohlasy. Tak to tedy chci napravit a seznámit svět s touto zajímavou věcičkou. Není tak účinná jako termováza s dvojitou stěnou, ale zase se nějak esteticky lépe hodí ke starým vínům.Jak asi víte, víno se ve své pradávné minulosti plnilo do hliněných karaf či dóz. Tohoto materiálu také využili šikovní lidé o něco později, když zjistili zajímavou fyzikální věc a sice odpařování. A na tomto principu funguje tato specifická termováza. Než do ní vložíte připravené víno na hodování, musíte ji ponořit do vody. Váza do sebe nacucne vodu, podobně jakou houba. Ovšem po cca 20 minutách, kdy se voda absorbuje stěnami, již zpátky nevytéká, ale poslušně tam zůstane. Kdyby přeci jen náhodou kondenzací vznikly na stěnách kapky, je součástí obdoba podšálku, do kterého v pohodě stečou. Láhev vína do této vázy vložená je potom ochlazována odpařovanou vodou ze stěn. Neptejte se mně jak to funguje, nemám doktorát s fyziky, možná že by k tomu něco mohl říci člověk zasvěcený a sice Petr fyzik-san. Jen vím, že to také hojně využívají na poušti, když chtějí třeba chlazené ovoce, tak zabalí pomeranč do mokrého hadru a na sluníčku díky odpařování z toho mají chlazenou sváču. Taky Vám nesedí to, že když do teplé vody a teplého hadru zabalíte něco, dáte na sluníčko a 40° C a když to udělá tsss, tak vytáhnete chlazenou pochoutku? Nevadí, hlavně že to funguje.