Vzduchotěsná zátka s vakouvou pumpičkou
Pokud hledáte pomocníka na uchovávání vín v kondici po delší dobu, jste na správné adrese. Jak jistě víte, když je víno zbaveno kyslíku, oxidační procesy oslabující kvalitu vína jsou podstatně sníženy. Určitě ne vždy se vám podaří dopít otevřenou láhev objemu 0,75 L a vyššího nevyjímaje. A taky určitě se Vám stalo, že jste nedopité víno nechali na druhý den v lednici. Potom, když jste se k láhvi vrátili, mohly nastat zhruba tři možnosti (vypití v noci tchánem / tchyní, ukradení mimozemšťany apod. vynecháme), proto jsme na našem portále vymysleli označení efekt druhého dne. Může tedy nastat, že víno zůstalo stejné a potěšilo jako první den. Nebo se víno přes noc otevřelo a poskytlo ještě lepší zážitek a buď povýší zážitek z prvního dne nebo si zachrání reputaci. A ta horší, poslední možnost je, že víno přes noc ztratí svou kondici a na druhý den je slabší, působí fádně až mrtvě. A právě pro tyto případy jsou určeny pomůcky jako vakuové pumpy na vína se vzduchotěsnými zátkami. Fungují na podobném principu jako hustilka na kolo, ale místo aby vzduch tlačila do duše kola, tak je proces obrácen a pumpičky vzduch odsávají skrze speciální zátku z lahve. Nejen pro méně kvalitní vína jsou tyto zátky určeny, přestože to jde předem určit velmi těžce. Podle praxe budete sice schopni poznat potenciál vína a lépe tím odhadnout, že by mohlo do zítřka upadnout, ale jak jistě víte nelze nikdy míti nic za definitivní. Proto můžete i hezká, silná a extraktivní vína s těmito zátkami uchovat po otevření delší dobu, než obvykle.Typy pumpiček na vína jsou různé a můžete si vybrat z celkem široké nabídky a designů. Existují typy pumpa zvlášť a k tomu obvykle dvě zátky s možností dokoupení, nebo jako v tomto případě vše v jednom, tedy pumpa i se zátkou pro použití jen na jednu láhev. Postup je jednoduchý. Nasadíte zátku na doraz do hrdla láhve, přidržíte spodní okraj a vrchní pohyblivou částí zapumpujete nahoru a dolů. Možná že se vám při těchto pohybech zápěstím vybaví vzpomínky z mládí, takže natrénováno už máte, teď to jen patřičně aplikovat. Promiňte, ale ten fórek se přímo nabízel, a já neodolal. A kolikrát zapumpovat? Zatímco v mládí to bylo jasné, tady musíte odhadnout moment, kdy už se vrchní část pohybuje ztěžka a cítíte zvětšující se odpor. To je moment, kdy už bojujete s lahví o zbytky vzduchu a víno je připraveno. Pokud ovšem vypadáte podobně jako Arnold Schwarzenegger a pocit odporu v zápěstí máte při desátém opakování cviku s 50 kg jednoruční činkou, tak při zůstatku poloviny objemu lahve dojde k jejímu vysání za cca 7-10 zapumpování. To jen proto, až budete čekat na ten okamžik ztěžknutí a s vaší silou nedošlo při sto třicátém sedmém zapumpování k implozi lahve. Je to ale dilema. Vakuovat, či nevakuovat? Mám na mysli to, že při kontaktu s kyslíkem některá vína přes noc výrazněji pookřejí a odvzdušněním bychom je o tento efekt druhého dne připravili. Tady se nabízí rada, že vína pro konzumaci na druhý den ve většině případů není třeba odsávat. Zatímco pro odložení na dobu tří dní a déle to už určit bude dobrý nápad. Také dobré vodítko může být síla vína. Myslím tím to, jak dlouho po dopiti dokáže prázdná sklenice vonět a potěšit buketem z posledních zbytků vína, ulpělých na stěnách sklenice. Pokud voní ještě dlouho po dopití jako původní obsah před vypitím, či ohřátím vyloudí i jiné tóny vůně má velký potenciál a nemělo by přes noc upadnout. Cena: 180,- KčDostupnost: Specializované vinotéky - v mém případě Vinný sklep u Sýkorova mostu v OstravěSouvisející odkazy:- e-shop moravia vitis- e-shop Víno&spol.- e-shop Do kuchyne.cz - nejzajímavější cena- e-shop Vinařství Znovín- e-shop Vltava2000