O Víně

21.06.2005 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

V. Jarní putování po vinicích Znojemska - severní část znojemské vinařské podoblasti - večerní řízená degustace a aukce (3. část)

Dříve, nežli společně navštívíme večerní část Putování po vinicích, tentokrát již ale v sálech Louckého kláštera, rád bych uvedl některé novinky, které jsme se dozvěděli od pracovníků Znovínu v průběhu celého odpoledne. Především pro Putování vydali speciální příležitostní noviny Putování 2005, kde byla uveřejněná celá řada zajímavých informací o vlastním průběhu akce, ale i připravovaných, jejichž podrobnosti budou dostupné na firemním portále. Přece jen alespoň stručně o akcích, jež mají společného jmenovatele VINOFORUM 2005. Protože je to opravdu velká událost, kdy po 11 létech putování po zahraničí se vrací opět do ČR prestižní soutěžní výstava a špičková naše i zahraniční vína budeme ochutnávat ve Znojmě.

· 8. a 9. července 2005 je možné v Louckém klášteře souběžně degustovat asi 500 vzorků vín z více jak 20 států vinařského světa, souběžně - „společně" s mezinárodní jury XIV. ročníku prestižní mezinárodní vinařské soutěže vín VINOFORUM 2005 pořádané v září ve Znojmě.

· 8. července 2005 je možné se zúčastnit společenského večera s mezinárodní jury na Znojemském hradě.

· 9. září 2005 proběhne v Louckém klášteře odborná konference na téma „Přednosti moravských vín" - přednášet budou špičkoví odborníci, mimo jiných například prof. ing.V. Kraus, prof. ing. F. Malík.

· 10. září 2005 je v Louckém klášteře celodenní veřejná ochutnávka vín zastoupených na přehlídce VINOFORUM 2005 formou zakoupení tradičních bločků.

Po vydatné večeři se pomalu scházíme ve štukovém sále, kde jsou dlouhé řady stolů. Je to docela impozantní pohled na perfektně vyrovnané sklenky, minerálky a místa označená aukčními čísly. Mělo by se sem vejít tak kolem 330 „putovníků"! Ale zdaleka ne všichni přítomní byli asi opravdovými vyznavači dobrého vína (patrně společensky nezvládli odpolední degustace), protože svým hlučným chováním měli raději zůstat v nějaké místní vinárně nebo hospodě. Nebylo to příliš ohleduplné k ostatním, ale především k našim hostitelům, kteří vedli řízenou degustaci. Chápu jejich rozjařenost odpoledními ochutnávkami, ale tu hodinku představování jednotlivých vzorků mohli vydržet. Bylo to docela trapné, když snad každých deset minut pan Mikulenčák uklidňoval hlučící skupiny. Toto bylo jediným kazem na jinak krásném odpoledni a večeru v režii znovínských vinařů.

Ohlášené řízené degustace se ujímají dva odborníci na slovo vzatí. Komentátorem degustace je pan Zatloukal, obchodní náměstek Znovínu společně se sklepmistrem panem Mikulenčákem z Jaroslavic. Bylo připraveno 14 vzorků a patnáctý se bude dražit. Paráda. Jdeme do toho, všech čtrnáct vzorků je z loňského ročníku 2004. Uváděné ceny byly platné pouze do 10. června, jinak jsou o něco vyšší.

1. Neuburské 2004 odrůdové jakostní v. č. 318, viniční trať U hájku, Dobšice (Suchohrdly). Panenské víno ze 4 roku po vysazení z nové viniční trati, získalo bronzovou medaili na nedávných Valtických vinných trzích 2005. Světlá žlutá barva s příjemnou ořechově kouřovou vůní, jakoby opálené dřevo, ovocné v chuti, jsou cítit přezrálé hrušky, svěží, pikantní s jemnou ořechovou dochutí. Je vhodné pro archivování v rozmezí 5 - 7 let. Analytické hodnoty: alk. 12,5 %, 2,3 g/l cukr, 5,5 g/l kys., 17,8 g/l bezc. extrakt. Cena 95,- Kč

2. Ryzlink vlašský 2004 odrůdové jakostní v. č. 313, ze Šobesu v Podmolí. Ve vůni i v chuti cítíme hrozinky, lehce květy hluchavky, je nádherně medový, svěží, s kyselinkami, mohutné víno, typické pro tuto viniční trať. Analytické hodnoty: alk. 11,9 %, 3,8 g/l cukr, 5,7 g/l kys., 17,3 g/l bezc. extrakt. Cena za 0,5 l láhev 220,- Kč.

3. Müller-Thurgau 2004 pozdní sběr v. č. 321, z Weinperků v Miroslavi. Svěží, pikantní s vůní tropického ovoce, snad banánů, s jemným nádechem vanilky, hladké s příjemnou delší dochutí, velice dobrá „milerka". Analytické hodnoty: alk. 12,2 %, 1,2 g/l cukr, 5,4 g/l kys., 17,1 bezc. extrakt. Cena 130,- Kč.

4. Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní v. č. 314, z Weinperků v Miroslavi. Slámově žlutá barva lehce do zelena, s jemnou vanilkovu, medovou vůní, pěkně kořenitý, příjemně hořkomandlová chuť, svěží. Jeho kvalita byla oceněná v Zagrebu stříbrnou medailí na výstavě Vinovita 2005. Má dobrý potenciál pro archivaci, odhadem 5 - 7 let. Analytické hodnoty: alk. 12,5 %, 1,7 g/l cukr, 5,9 g/l kys., 19,2 g/l bezc. extrakt. Cena 85,- Kč.

5. Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní (Goute de terroir) v. č. 317, je to novinka z Volného pole v Hostěradicích. Typické odrůdové víno vyrobené tradiční technologií dlouhého naležení pomletých hroznů před lisováním. Výrazná hořkomandlová vůně i chuť, dlouho trvající v ústech. Velmi dobré víno u něhož jsme se dohadovali, zda je lepší nežli předchozí vzorek. Archivace 3 - 4 roky. Cena 90,- Kč.

6. Ryzlink rýnský 2004 pozdní sběr v. č. 327 ze Šobesu v Podmolí. Ve vůni i v chuti je cítit zelené jablko, lehce nahořklé jádro, kořenitý, ovocný charakter, kyselinky, poměrně dlouhá příjemná dochuť. Analytické hodnoty: alk. 12,0 %, 4,0 g/l cukr, 6,2 g/l kys., 21,1 g/l bezc. extrakt. Může ležet v archivu 5 - 7 roků. Cena za 0,5 l je 280,- Kč, je vysoká, ostatně jako všechna „šobeská" vína.

7. Rulandské bílé 2004 pozdní sběr v. č. 334, z Volného pole v Hostěradicích. Typický „ruland" z této viniční trati s máslovou vůní a chutí čerstvého chleba s lehkých ovocným koncem, ušlechtilá ovocnost, nazrálost, mohutné velmi dobré víno. Opravdu nejlepší Rulandské bílé je tradičně z této viniční trati, podobně jako nejlepší Veltlínské zelené je zase z Weinperků v Miroslavi nebo Staré hory v Horních Dunajovicích. Analytické hodnoty: alk. 11,8 %, 1,8 g/l cukr, 5,6 g/l kys., 22,9 g/l bezc. extrakt. Cena 140,- Kč.

8. Rulandské šedé 2004 pozdní sběr v. č. 328, panenský sběr z Weinperků v Miroslavi. Ve vůni i v chuti lehce medové, s chutí zralé broskve, lehce vanilka, plné, velmi dobré. Předpoklad pro archivaci je 6 - 7 let. Analytické hodnoty: alk. 12,1 %, 3,6 g/l cukr, 5,8 g/l kys., 18,8 g/l bezc. extrakt. Cena 140,- Kč.

9. Sauvignon 2004 pozdní sběr v. č. 340, panenský sběr z viniční trati U hájku v Dobšicích (Suchohrdlích). Barva slámově žlutá, lehce kroužkuje. Příjemná, výrazná vůně i chuť jemných kopřiv, lehce hrozen, broskvový nádech, jemně angreštový kompot, kořenitý, trochu svíravý, typický pro Znojemsko. Analytické hodnoty: alk. 12,8 %, 3,4 g/l cukr, 6,1 g/l kys., 23,2 g/l bezc. extrakt. cena 140,- Kč.

10. Irsai Oliver 2004 odrůdové jakostní v. č. 344, z Vinné hory ve Vrbovci. Ve vůni i v chuti je cítit černý rybíz, úžasná sytá, plná parfémová vůně, s výraznou chutí a příjemným obsahem cukru. Prostě parádní velice dobrá a příjemná „voňavka". V archivu prý může vydržet 3 - 5 let. Analytické hodnoty: alk. 12,3 %, 9,4 g/l cukr, 5,7 g/l kys., 17,7 g/l bezc. extrakt. Cena 100,- Kč.

11. Frankovka 2004 odrůdové jakostní v. č. 360, z Weinperků v Miroslavi. Pěkná červená barva s plnou tradiční vůní i chutí ostružin, karamelu, hladká, pikantní, svěží, jemné třísloviny bez hořčinek, lehce divoká - musí se trochu zkrotit ležením 5 - 7 let v archivu. Velice dobrá, perspektivní. Analytické hodnoty: alk. 11,6 %, 2,8 g/l cukr, 4,9 g/l kys., 22,8 g/l bezc. extrakt. cena 90,- Kč.

12. Dornfelder 2004 odrůdové jakostní v. č. 365, z Volného pole v Hostěradicích. Nádherná temně rudá, sytá, plná barva. Ve vůni i v chuti jsou cítit lesní plody, borůvky, ostružiny, s pozadím kořeněného nádechu, příjemné osvěžující třísloviny, hladké, poměrně dlouhá silná dochuť. Velmi zajímavé a dobré víno s perspektivou uložení v archivu 5 - 10 let. Analytické hodnoty: alk. 12,5 %, 4,3 g/l cukr, 4,3 g/l kys., 25,1 g/l bezc. extrakt. Cena 100,- Kč.

13. Svatovavřinecké 2004 odrůdové jakostní v. č. 358, z viniční trati Na pískách v Jiřicích. Tmavá barva, výrazná vůně švestkových povidel, lehce černá káva, jemně svíravá chuť, živočišným, kouřový nádech, příjemné a bohaté typické třísloviny, ale ne hořké. Analytické hodnoty: alk. 12,8 %, 3,3 g/l cukr, 2,7 g/l kys., 25,4 g/l bezc. extrakt. Cena 90,- Kč.

14. Zweigeltrebe 2004 odrůdové jakostní v. č. 362, z viniční trati Na pískách v Jiřicích. Opět temná, rudá, plná barva ve vůni lehce povidla, v chuti černá káva, jemně tabák, mohutná plná chuť, lehce svíravé třísloviny, ale příjemné. Doporučená archivace prý 7 - 10 let. Analytické hodnoty: alk. 12,2 %, 3,6 g/l cukr, 4,8 g/l kys., 21,2 g/l bezc. extrakt. Cena 95,- Kč.

Patnáctým vzorkem, který se bude dražit je Cuvée Šobes 2004, odrůdové jakostní, výrobní číslo 369, polosuché z proslulé vinice Šobes v Podmolí. Z čeho je to kupáž jsme se nedozvěděli. Cuvée má světle žlutou až zlatou barvu, pěkně kroužkuje, velice silná vůně přezrálých meruněk je nádherná, v chuti je lehce kořeněné, docela je cítit angrešt, svěží, plné velmi dobré, lahodné víno. V archivu by mělo vydržet bez problémů 7 - 10 let, jak poznamenal pan Zatloukal. Prodává se pouze v 0,5 l za cenu 180,- Kč.

Dražit se bude kolekce 130 ks lahví za vyvolávací cenu 23.400,- Kč. Dražbu začal pan JUDr. Hrndzal a už se zvedaly ruce s čísly. Zpočátku se přihazovaly menší částky, ale razantní skok udělal pán s číslem 426, kdy nasadil cenu na 40 200,- Kč. Po druhém vyvolání nastal značný rozruch, když se zvedly ruce pána s číslem 446, sedícího za námi. Přihodil 4 000,- Kč, ozvalo se třetí klepnutí a celá kolekce vín ze Šobesu byla vydražená. Za potlesku stovek rukou si šel šťastný majitel k ing. Vajčnerovi převzít symbolicky jednu láhev z vydražené kolekce.

Potom si už každý chodil ochutnávat vína z předchozí degustace, která mu chutnala. My se však po chvíli přesunuli dolů do návštěvnického centra v přízemí, kde byly nabízeny starší ročníky 2000 - 2003. Z bílých to byl Müller-Thurgau 2000 odrůdové jakostní, v.č. 83 z Weinperků v Miroslavi, Sylvánské zelené 2001 odrůdové jakostní, v.č. 203, Chardonnay 2001 odrůdové jakostní, v. č. 68 a Pálava 2003 výber z hroznů, v. č. 242 z Vinné hory ve Vrbovci, Rulandské bílé 2001 odrůdové jakostní, v. č. 79, z Kraví hory z Konic, Muškát moravský 2001 odrůdové jakostní, v.č. 64 ze Špičáku v Kyjovicích. Z červených jsme mohli ochutnat Cabernet Moravia 2002 odrůdové jakostní, v. č. 118 z Fréd v Horních Dunajovicích, Denis d´ Or Barrigue a Dan Ermite, ale vynechali jsme je a s chutí se vrhli na oblíbené bílé odrůdy. Nezklamaly nás.

Společně jsme se s několika přáteli shodli, že našimi favority byla jednoznačně špičková Pálava s nádhernou barvou a přenádhernou vůní i chutí. Analytické hodnoty: alk. 11,9 %, 18,2 g/l zbyt. cukr, 5, 7 g/l kys., 21, 2 g/l bezc. extrakt. K ní jsem se vrátil několikrát, stejně jako k Chardonnay - analytické hodnoty: alk. 11,4 %, 14,0 g/l cukr, 6,0 g/l kys., 23,9 g/l bezc. extrakt a k Moravskému muškátu, jež je z nedaleké viniční trati Špičák v Kyjovicích, kterou téměř vidíme z okna ložnice. Muškáty ze Špičáku jsou vždy vynikající!

Ještě jsme navštívili nově otevřený Terroir salonek, který byl vybudovaný za pomoci Vinařského fondu a otevřený asi před týdnem. Návštěvníci se zde mohou podrobně seznámit s jednotlivými vinařskými podoblastmi Moravy a s originálními vzorky půdních profilů. Promítají se tu i filmy a diapozitivy s vinařskou tématikou.

Naše letošní putování po vinicích skončilo. Podobně jako podzimní putování po archivních sklepích i toto v nás zanechalo velice dobrý dojem, pohodu, příjemné a pěkné vzpomínky.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4131x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.01.2010 20:48:04