Prezentace vín firmy LIVI s.r.o., Dubňany v Uherském Hradišti
Volá mi takhle jednou Lou (čti : Lú), známe ho z dob počátků našeho portálu, že v pátek 22.4. je v Uherském Hradišti v hotelu Slunce košt vín firmy LIVI s.r.o., Dubňany. Dobrá tedy, jdem, proč ne ? Musím se přiznat, že na vína této dubňanské firmy jsem zatím narazil pouze nahodile, pil jsem asi jen 2 tituly a nijak mne neupoutaly.Na akci dorážíme asi dvě minuty po avizovaném začátku 19:00 ale nic jsme nezmeškali. Profesionálně se chovající příjemný pán nás uvádí do "lepší" restaurace hotelu Slunce. Musím ještě říct, že informaci o koštu Lou objevil v Městském zpravodaji, což je taková brožurka se seznamem různých akcí na příští měsíc. Že prej kdo chce přijít, ať zavolá na to a to číslo. Tak tam Lou brnknul a už jsme tady :-)Restaurace je slavnostně nafintěna, kolem dámy v kostýmkách a dokonce večerních šatech, pánové v oblecích a s kravatama a do toho my dva - mám sice sako, ale pod ním černé triko a černé rifle, Lou to pojal ještě lépe ("Na košt si vem oblečení, kterého bys případně nelitoval") a svou modrou kostkovanou košilí zde vyloženě vyniká :-))19:05 sedíme u stolku pro dva, kde jsou prostřeny 3 páry příborů, několik skleniček a dvě zapálené svíčky - všechno velice vkusné, nicméně my jsme čekali košt zcela jiného typu - třeba jako byl minulý týden v Míkovicích: chlapi si chodí k pultu pro vzorky, pak hodnotí a popíjejí... Znáte jistě ty zápisky z loňských akcí (letos jsem je ani nezveřejňoval). No, tak dnes večer je to ovšem úplně jiná úroveň. 19:10 dostáváme welcome drink - je to malá slza Müller-Thurgau 2002 kabinet ve skleničce, moc nám nechutná, šklebíme se nenápadně oba dva. Objednávám si Bonaquau bez bublin.19:15 dostáváme informační leták LIVI Dubňany, jehož kopie je pod článkem. Zatím se nic neděje, jen někdo občas projde kolem našeho stolku, ostatní hosté se navzájem baví. Hele - támhle je sám pan Valenta, majitel firmy Synot - asi znáte...19:20 dostáváme opět welcome drink, protože začátek se zjevně nepodařilo nastartovat na tu sedmou hodinu. Müller je ještě horší, protože mezitím zteplal.19:25 stále stejné bezvládí.19:30 konečně začínáme! Pán u mikrofonu uvádí obchodního ředitele LIVI Dubňany, pana Petra Kratochvílu ( snad jsem jeho jméno nezkomolil ), který nás zevrubně seznamuje s firmou a pak s následným programem. Společnost jednoho majitele (p. Miroslav Chytil) - LIVI s.r.o. Dubňany, farmaří na zhruba 50 ha vinic, z čehož má 40 ha v Mutěnicích, zbytek pak v Miloticích. V roce 2004 vyrobili asi 1,3 miliónu lahví. Mají odlišné viněty pro vína jakostní a pro vína přívlastková. Pan Kratochvíla se několikrát "zaklíná" slovem kvalita - no, uvidíme.Ten posunutý začátek mi trochu neštymuje do časového plánu, protože jsem domluvený s manželkou, že pro nás ve 20:30 přijede - odkládám tedy SMSkou odvoz až na 21h. Číšník mi najednou servíruje něco pěkně vypadajícího na velkém talíři - a jejda, tady to dnes bude opravdu "hoch" ! Názvy pokrmů uvedu v plnén znění, stojí to za to. Jako studený předkrm jsme dostali Tuňákové carpaccio s cappari, italskou rukolou, krájenými olivami a snítkou čerstvého kopru, doplněné teplými plátky francouzské baggety. Jde o teňoučký plátek syrového rybího masa ( "Žádnej losos, je to tuňák, ty na nás teda šetřej... :-) ", dí Lou), zdobený jak vidíte na fotce pod článkem. Zmíním ještě hlášky: "Lou, snědl jsi i ty pampeliškové listy? " Lou: " Ty woe, to je italská rukola !" a ještě:"Ta malá štětka byla dobrá!" Odpověď : "He he he, to je snítka čerstvého kopru!"Ke studenému předkrmu nám byl podán Sauvignon 2002 pozdní sběr, sice v malém množství, ale i tak toto víno zcela napravilo dojem uvítacího müllera. Krásná zlatá čirá barva, vůně černého bezu, sladkokyselý angrešt, chuť odpovídá odrůdě a vůni, taky nezralé broskve. Dlouhý dojem, lehce nahořklý konec. Moc dobré, obsah alkoholu 11,8 % , zbytkový cukr pouze 1,4 g/l a obsah kyselin 5,0 g/l. Víno pochází z tratě Úlehle v Mutěnicích - tady se výborně daří především odrůdám jako Neuburské, Ryzlink rýnský a právě Sauvignon. Víno bylo také zařazeno do skupiny Top 77 ročníku 2002 a myslím, že právem. Víno je vhodné k archivaci, svého vrcholu by při správných podmínkách mělo dosáhnout v roce 2010 - 2011. O tomto víně psal kdysi J. - když srovnám jeho článek se svým dojmem, víno vyzrálo k lepšímu.Sauvignon mě mile překvapil, čekal jsem totiž tradiční košt a vychvalování běžných jakostních vín. Ceny jsme se sice nedozvěděli, nicméně Dubňany nemám daleko. Sotva stačíme dojíst a vychutnat slzu Sauvignonu - mimochodem, jeho značná suchost ladí k syrovému rybímu plátku velmi dobře - zástup číšníků odklízí talíře a po chvíli nám servírují další chod. Je to Těstovinové hnízdo se slaninovými krutóny, přelité houbovou omáčkou a lehce doplněné zeleninou. Safra, tady to dneska bude náročné :-) ! Samozřejmě, že jsem se před akcí doma najedl - na košt nemůžu jít na lačno... Během servírování p. Kratochvíla představuje rozlévané víno k tomuto teplému předkrmu, je to Chardonnay 2002 pozdní sběr. Někteří hosté za mnou se stále baví, takovou nekázeň nemám rád. Pohoršeně se na ně otáčím, ale nepomáhá to. Ještě že mikrofon dodává hlasu řečníka sílu a je dobře slyšet. Chardonnay zrálo 6 měsíců v dubových barikových sudech, má 11,4 % alkoholu, je opět velmi suché 1,2 g cukru v litru a má 5,4 g/l kyselin. Barva je sytěji zlatá, ve vůni cítíme nasládlý barik, údajně suché listí, ovšem já ne - k tomu bych potřeboval lepší podmínky ( sedíme blízko kuchyně, hoří tady svíčky a vůbec ). V chuti je vyzrálý hrozen, bariková příchuť. Proto se doporučuje ke kořeněným omáčkám ( jednu tady právě konzumuji ), zrajícím sýrům. Je také vhodné k archivaci, ideální otevřít kolem roku 2014 - šmarjá, to zní přímo futuristicky, toho roku se snad nedožiju...Lou i já se shodujeme na tom, že ten Sauvignon byl mnohem lepší. Jídlo je ovšem skvělé, nevím jen, jestli tu hromadu širokých nudlí s houbovou omáčkou a krutóóny zvládnu ? To slovo: "krutóny" mi nějak zůstalo viset v hlavě a používám ho ten večer asi 50 x. Nicméně útok na naše žaludky pokračuje, dostáváme hlavní chod: Švestkami nadívané jarní kuřátko, omáčka sherry s višněmi, bramborové placky s tymiánem a dušenou rýží. Nechápu to, takhle přeci košty neprobíhají :-) Na talíři sedí celá půlka kuřete - viz fotka pod článkem. Je to neuvěřitelné, ale jídlo je tak lákavé, že ho do sebe soukáme co to dá. Jako víno nám servírují skvělé Svatovavřinecké 2003 kabinet, ovšem opět jen slzenku. Ještě že mám tu minerálku (bez bublin), vyplachuji si s ní skleničku mezi jednotlivými víny. Nalévá se totiž stále do jedné, tenhle detail organizátorům unikl.Svatovavřinecké je opravdu vhodným doplňkem ke švestkové nádivce, samo po švestkách a povidlech krásně voní i chutná. Jeho barva je sytě červená a v chuti viditelně cítím višně - pan Kratochvíla se za chvíli hostů ptá, co že cítí v chuti, ale musí si odpovědět sám - višně v čokoládě, čímž mé "podezření" potvrdil. V chuti je i ona trpkost, která višně provází, víno je opravdu malebné a sametově hladké. Doporučuje se jej archivovat dalších 6 let, má 11,34 % alkoholu, 2,5 g/l cukru a 5,1 g/l kyselin. Mimochodem, víte že právě Morava je ve světě oblastí s největší plochou osázenou odrůdou Svatovavřinecké ? Jinde tolik St. Laurenta nemají.Jídlo je opravdu skvělé, vína bohužel zatím málo, ale pán za mnou si bez skurpulí dává 12° Budvar a dál se baví :-( . Myslím, že počítá-li se někdo do městské smetánky, měl by se umět především jako VIP chovat.Dobré jídlo, dobré, jen je ho moc a ten tymián v placičkách mi nějak divně nevoní. Lou si sice stěžuje, že nebyla polívka :-) ale nevím, kam bychom ji asi tak dali ? Nicméně začínáme mít podezření, že s tím koštem nebude všechno v pořádku - firma LIVI si odhadem 50 tisícovou investici asi nebude moci dovolit v každém městě. To bychom si museli při odchodu z akce těch vín pořádně nakoupit ! Nebo že bychom si to všechno měli platit my ? Lou tvrdí, že v pozvánce nic takového nečetl, ale i tak kontrolujeme zadní kapsy kalhot - já jsem dneska dosti "dutý", Lou vytahuje asi 2´000,- tak snad to bude stačit ? Nerad bych byl za blba, který to nepochopil a přišel se zdarma najíst - ještě by pak při osobní prohlídce na kriminálce u mě našli v kapsičce saka vizitky našeho portálu www.ovine.cz a měli bychom z ostudy kabát !Po chvíli jako první vstáváme a jdeme do foayé, tedy recepce hotelu, kde jsou připravena vína k ochutnání. Máme už jen pár minut ale i tak se hrdě pouštíme do Frankovky 2003 pozdní sběr, barrique - údajně asi vůbec nejlepší dnes přítomné víno. Je opravdu skvělé a dostávám ho celou půlskleničku, tedy množství dostatečné k opravdovému vychutnání. Dívám se ještě na pěkně vypadající Cuvée Exclusive 2003 a to jak bílé, tak i červené, ale raději se nenápadně ptám pana provozního, jak to tady vlastně je s placením, nebo je to vše v režii ? Není...Ještě bude moučník, nechoďte tak brzy atd. - rádi bychom zůstali, ale nemůžu riskovat domácí konflikt... Slečna už připravuje deserty ( viz foto ), ale my dopíjíme výbornou Frankovku, pár poznámek do dobře připraveného Degustačního listu a Lou jde s jistou dávkou obav platit. Vrací se však viditelně rozzářen - všechno to dobré stálo včetně nealka asi 280,- Kč na hlavu, což beru :-) Bohužel nemůžeme zůstat už ani minutu, ani na příspěvek o integrované produkci hroznů - nedávno jsem na toto téma psal článek. Loučíme se s p. provozním a na příští akci firmy Vinselekt Michlovský přijdu rád, lépe oblečen a s více naditou zadní kapsou :-)Přes časově nezvládnutý začátek a jistý nádech snobismu především díky některým neukázněným hostům to byla akce veskrze dobrá a na dobré úrovni. Je dobře, že společenský život maloměsta je podporován tím, že se lidé scházejí, poznávají se a vytvářejí si zájmy, vazby. Vína od LIVI s.r.o., Dubňany, dříve mě téměř neznámá, se na žebříčku posunula poměrně výše a při své příští cestě přes Dubňany se ve firmě stavím. Své tipy už mám.A jak mi sdělil J., poměrně slušný výběr vín z LIVI Dubňany mají v Hypernově...