O Víně

26.04.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Návštívili jsme Národní salon vín 2005

Když už jsem ten seminář Úvod do světa vína II. měl jen pár kroků od famózního valtického křížového sklepa a jeho neméně famózních 100 překrásných vín, bylo by poněkud podivné, abych si neudělal čas a nešel to tam vysát do sucha. Naplánoval jsem si tedy příjezd o den dříve, abych v klidu prozkoumal místo školení a samozřejmě ochutnal 100 vybraných vín v ČR...

Nejdříve mne malinko zarazilo vstupné, vyplázl jsem 349,- Kč za neomezený přísun tekutin do hrdla. Minulý rok to přeci jen bylo méně. Ale zaváhání bylo jen malinké, vždyť přeci jen ochutnat 100 nejlepších vín (aspoň teda těch přihlášených) na jednom a tak hezkém místě je jedinečné. Po zaplacení vstupného dostanete ošatku s vekou na neutralizaci pusy, vodu na výplach skleniček a úst je přítomna ve sklepě samotném - na různých místech a na rozdílných zařízeních. Představuji si, jak strkám trn na výplach sklenice do pusy a mačkám pružinu misky na stříkání vody ze speciálního automatu na výplach sklenic. Až to uvidíte, určitě to vyloudí úsměv na Vaší tváři, stejně jako tato představa teď na mé. Kdo už to viděl, a těch by snad na našem portálu měla být většina, nechť se laskavě neobává a směje se mnou.

Dole ve sklepě, pokud máte volnou degustaci, už Vám nic nebrání létat jako včelička od vína k vínu a oplylovat svým jazykem jakékoli víno (kromě šumivých a k mé nelibosti speciálních přírodně sladkých výběrů). Ovšem jedny sladké bobule tam otevřené byly, takže určitě jsem nelenil a velmi často mne to táhlo tím směrem. Kdybych opravdu nechtěl daná vína pořádně ochutnat, asi bych ho používal jako neutralizační tekutinu po každém víně. Zde bych jen malinko zaremcal nad organizací ochutnávky. Obvykle je tam nějaký zájezd, spousty lidí a celkem velký zmatek. Daný sommeliér lítá z jednoho konce na druhý, otevírá stále se vyprazdňující láhve, odpovídá na dotazy patřičně naladěných hostů, zvláště pak rozverných dam a vůbec atmosféra je poněkud hektická. Vy máte devadesát minut na ochutnávku a věřte, že když se bavíte, čas letí rychle. Světlo na pozorování barvy také není nijak příhodné a řazení vín je podle odrůd. Tudíž nějaké pořadí, které by bylo na degustaci vhodné, abyste postupovali od těch lehčích až po ty slaďáky nehrozí. Musíte najít nějaký rozumný kompromis, nebo to flákat jeden za druhým. Zpočátku jsem měl snahu obejít všechna vystavená vína a udělat si bitevní plán, ale jednak to zabere dost času (prostudovat 100 popisů) a také přetlačovat se u boxu s víny s jinými konzumenty také není ono. Doporučuji proto, udělejte si před návštěvou určitou strategii podle některého z níže uvedeného plánu.

Plán A: Z Internetu si stáhněte podrobný seznam vystavených vín. Napište si na papír pořadová čísla vín, která chcete ochutnat a zkuste si navrhnout podle analytických hodnot a popisu vhodné řazení. Pokud chcete vína polykat (a kdo ne) a s ohledem na Vaší konstituci vyberte cca 20-30 vín, kterým se budete věnovat aspoň ty 2-3 minuty. Podle pořadových čísel rychle budete křižovat sklepem k požadovaným vínům.

Plán B: Udělejte si volno pět dní. První den ochutnejte vzorky 1-20. Druhý den 21-40 a tak dále :-)

Plán C: Ošatku s vekou nechejte na recepci, aby Vám nepřekážela. Začněte do sebe nalévat vzorky 1-100 a nezatěžujte se vyplachováním sklenice či úst. Přibližně u čísla 40 začněte volat pohotovost, aby byla před valtickým zámkem za 30 minut k dispozici. Pokud budete schopen zhruba u čísla 80 telefonovat, zavolejte ještě pohřební službu, než se Vám vstřebá alkohol. Potom už zcela jistě budete mít místo krve velice zajímavou kupáž a sanitky nebude potřeba.

Já jsem si tedy hned ujasnil, že půjdu po těch sladších vínech a snažil jsem se dokonce i postupovat vzestupně podle zbytkového cukru. Takže nebýt toho neustálého přetlačování u konzumačních „stolů" o vína a neustálé frustrace typu „tolik vín a tak málo času na vychutnání" to bylo velmi pozitivní.

Takže se mrkněte, co tam můžete najít z těch sladších vín a která jsem ochutnal. Poznámky jsem vytvořil s použitím dostupných údajů o degustovaných vínech, opravdu jsem nestíhal psát vlastní (teda aspoň ne podrobné).

Č. 26 Chardonnay 2003 pozdní sběr, Habánské sklepy, spol. s r.o.
Svěží víno s ovocnou vůní, připomínající citrusy. Příjemně harmonická chuť s kvalitní strukturou těla. Cukr 0,12 g/l kys. 5,9 g/l (zahřívací kolo...)

Č. 9 Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr, Víno Zaječí
Víno má výrazný ovocný charakter připomínající zelený banán a lahodnou, plnou, mírně kořenitou až pepřovou chuť. Cukr 1,3 g/l Kys. 6,3 g/l.

Č. 40 Aurelius 2002 výběr z hroznů, Baloun Radomil
Sytá ovocná vůně kvetoucí lípy. V chuti plné, ovocné, ale těžší. Kyselinka koresponduje s dochutí po lučním medu. Cukr 3,1 g/l kys. 6,0 g/l.

Č. 1 Ryzlink vlašský 2003 pozdní sběr, Moravíno s.r.o.
Vůně po čerstvém seně s medovými tóny. Chuť kořenitá s harmonickou kyselinou. Cukr 3,5 g/l kys. 6,1 g/l.

Č. 49 Pálava 2003 kabinet, Vinselekt Michlovský a.s.
Expresivní aroma kompotovaného líčí a ananasu je harmonicky doplněno impozantními tóny květních plátků růže. V chuti překvapí dech tropů s příjemným závanem sušeného ovoce. Cukr 3,2 g/l kys. 5,5 g/l.

Č. 24 Rulandské šedé 2002 výběr z hroznů, Winberg Mikulov s.r.o.
Kulatá nádherná chuť, intenzivní cibéby a med. Cukr 5,5 g/l kys. 0,5 g/l.

Č. 51 Irsai Oliver 2003 odrůdové jakostní, Znovín Znojmo, a.s.
Osloví vůní blížící se intenzitou i krásou svěžím, jarním parfémům. Cukr 10,5 g/l kys. 6,3 g/l.

Č. 19 Rulandské bílé 2003 výběr z hroznů, Reisten s.r.o.
Výrazná a mohutná vůně medu a tropického ovoce předznamenává strukturovanou chuť a komplexní charakter se širokou a dlouhou dochutí. Cukr 13,6 g/l Kys. 4,7 g/l.

Č. 37 Ryzlink rýnský 2000 výběr z hroznů, Tanzberg Mikulov, a.s.
Plné extraktivní víno, s tóny medu z kvetoucí lípy. Cukr 17,6 g/l kys. 7,5 g/l.

Č. 23 Rulandské bílé 1999 výběr z hroznů, Víno Marcinčák
Víno vzniklé speciální technologií z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Cukr 18 g/l, kys. 7,1 g/l.

Č. 25 Chardonnay 2003 pozdní sběr, Reisten s.r.o
Víno zaujme vůní medu z bylinek, rostoucích na slunných stráních Pálavy. Najdeme v něm dech mateřídoušky a tymiánu, který se harmonicky snoubí s chutí medové plástve a s lehkou svíravostí. Cukr 18 g/l kys. 5,5 g/l.

Č. 34 Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr, Reisten s.r.o
Krystalická čistota s vůní zralé meruňky, limetky a medu. Chuť je harmonická, výrazně strukturovaná, široká a dlouhá, rozvíjející buketní vjem. Cukr 19,8 g/l kys. 5,5 g/l.

Č. 45 Sauvignon 2002 výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský a.s.
Víno mnoha rozměrů s pronikavým aroma akátového medu a šalvěje doplněná chutí lučního medu a příjemnými tóny přezrálých mandlí. Cukr 25 g/l kys. 6 g/l.

Č. 27 Chardonnay 2003 pozdní sběr, Znovín Znojmo a.s.
Vyzrálost hroznů se prolíná celým degustátorským prožitkem. Ve vůni objevíte příjemně nasládlé, medové tóny a v chuti překvapí mohutnost a komplexnost vjemu. Cukr 27,4 g/l kys. 6,3 g/l.

Č. 47 Malverina 2003 výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský a.s.
Velmi jemná květnatě kořenitá vůně dokumentující nespoutanost Pálavských vrchů, citlivě přechází do buketu kvetoucího akátu se skořicovou harmonií. V chuti je víno plné, extraktivní, košaté, ale zároveň vyniká i působivou jemností tropického ovoce. Cukr 40,8 g/l kys. 6,1 g/l.

Č. 50 Tramín červený 2003 výběr z hroznů, Znovín Znojmo, a.s.
Tuším, že jediný zástupce tramínů, který se probojoval až sem. A plným právem. Už chápu, proč sbírá téměř veškerá ocenění, kde je vystaven. Teď třeba poslední veleúspěšná stříbrná ve Francii. Opravdu je to ten nejlepší tramín, který jsem zatím pil. Jsem rád, že jsem vydržel tak dlouhou dobu kolem něj ve sklípku chodit po špičkách a odolal pokušení. Teď když jsem ochutnal jak je fantastický, budu se těšit jak mi za dva, tři roky dojde v lahvi na božskou manu. Myslím, že jsem úspěšně odhadl své síly a tento tramín, ač je méně cukernatý, než jiná vína, ale zase o to aromatičtější, byl dokonalou tečkou za „ normálními" slaďáky, kterými jsem se prochutnával. Cukr 25,5 g/l kys.5,2 g/l.

Č. 89 Ryzlink vlašský 2002 výběr z bobulí, Věstonické sklepy s.r.o.
Na závěr samozřejmě bonbónek. Plná květnatá vůně vyzrálého hroznu odrůdy, v chuti plné s jemnou nasládlou medovostí. Cukr 35,9 g/l kys. 5,2 g/l. Opravdu velmi dobrý bobuláček. Musel jsem si dát trojí repeté, fakt jsem neodolal.

Ještě pořád mám šmak a čas, tak pořádně vyplachuji sklenici a ústa, narvu pořádnou porci veky a mrknu na červenáčky. Sice po těch sladkých to bude jako facan, ale já tu výzvu přijímám.

Č. 83 Alibernet 2000 odrůdové jakostní, Vinselekt Michlovský a.s.
Kdo by odolal tři roky po sobě znovu obhájením místa v salónu a ceně přes 400,- Kč? Tom teda říkám jakostní víno! A když čtete popis typu: Buketní látky černých lesních plodů, jemné vanilky a perníku v čokoládě vytváří společně s mohutnými tříslovinami a robustní strukturou víno s dokonalou hloubkou a neopakovatelným projevem, tak Vám ta láhev úplně sama vklouzne do ruky. Opravdu dobré. Cukr 3,9 g/l kys. 6,2 g/l.

Č. 84 Neronet 2003 odrůdové jakostní, Víno Zaječí
Tmavě červená barva s vůní ostružin, černých plodů a čerstvě upražené kávy. To mohu potvrdit, káva tam byla a chutnala hezky. Velmi pěkné víno, ocenění Top 77 2004, bronzová Vinum 2004, stříbrná Muvina Prešov 2004. Cukr 2,6 g/l kys. 6,9 g/l.

Už pomalu začínám cítit únavu, protože skleničky mi nalévá přítelkyně a jelikož mě má určitě ráda, tak mi dopřává pořádné doušky. Stále ji musím krotit, že tady mám 100 vín a když od každého vypiji 1 deci, tak u desátého vzorku budu mít těžkou intoxikaci. Taktéž čas strávený ve sklepení se schyluje ke konci, jdu se tedy ještě rozloučit s bobulovým výběrem a samozřejmě, že se nemohu nerozloučit s tramínem. Poté ještě vrátit ošatku se sklenicí na recepci a důstojně opustit prostory salónu.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4307x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.01.2010 21:30:54