O Víně

Agriculture biodynamique (Demeter)

Popis:

Biodynamika je ještě přísnější verze přírodního pěstování či chovu. Není to jen soubor nějakých omezení při hnojení a postřikování, ale celá filosofie vycházející z alternativního pojetí přírody a světa J.W.Goetha a jeho následovníka Rudolfa Steinera. Kromě přísné minimálně patnáctileté lhůty nepoužívání jakýchkoliv chemikálií či umělých hnojiv, vyžaduje i přírodní přístup při výrobě vína: nepoužívání umělých kvasničních kultur a enzymů, obvykle nejsou vína filtrována, často i minimálně sířena pouze spalováním minerální síry. Boj s chorobami a škůdci a hnojení se omezuje pouze na speciální přírodní přípravky aplikované v závislosti na nejvhodnější konstelaci měsíce a planet. Organizace "Demeter" uděluje certifikace všem zájemcům, které dlouhodobě splňují status biodynamického zemědělce (netýká se jen vinařů). Koncem roku 2006 mělo certifikaci přes sedmdesát vinařů z celé Francie, mnohdy velice zvučných jmen (Brocard-Chablis, Leroy-Burgundsko, Girlinger, Humbrecht-Alsasko). Dlužno podotknout, že ti nejslavnější, ač certifikaci mají, na svých lahvích a etiketách se jí nenamáhají uvádět. Též část vinařů žije a pracuje biodynamicky, certifikát k tomu ale nepotřebují (např. parcely Grand Echezaux a La Tache ve vlastnictví Domaine de la Romanée-Conti jsou obdělávané biodynamicky, nikde to ale uvedeno není). Je jasné, že u těchto producentů špičková kvalita vína není vždy na prvním místě, tím je co nejpřirozenější vyznění terroiru a šetrná péče vinohradníka o vinici. Jakkoliv se vína, která se ve sklepě nepodařilo ustabilizovat přírodně a zvrhla, do prodeje samozřejmě nedostanou, je na spotřebiteli nakolik je ochoten se vzdát absolutní kvality vína ve prospěch biodynamických principů.


Stát: Francie
Počet zobrazení stránky: 1652x