Nakupte si to, co vinaři sami chválí!
V denním tisku můžeme poslední týdny číst různé články o tom, jaký že je letošní rok příznivý pro růst vína - jde o ročník desetiletí, ročník století nebo snad "miliardletí" :-)Co ale sami vinaři označují za povedené či velmi slibně se vyvíjející? Které vína se jim letos zdají velmi slibná (a které z nich budeme za rok či dva těžce mámit)?Zde tedy malý návod - na Slovácku bylo sucho a pršelo v tom správném poměru, takže podmínky pro růst hroznů byly mnohem lepší, než např. více na jihu Moravy, kde díky přílišnému suchu bobule ranných odrůd nevyrostly do správné velikosti a místy i zanikaly:- ZEAS a.s. v Polešovicích u Uherského Hradiště: urodilo se jim Svatovavřinecké s cukernatostí 23°! (což nepamatují posledních 35 let).- Hluk, vesnice mezi Uherským Hradištěm a Uherským Brodem: Rulandské bílé má cukernatost vyšší, než 25° (obraťte se na pana Josefa Kadlčíka, jistě Vám ho rád prodá).- Stejně tak se k vynikající úrodě přiznali další místní producenti, např. pan Vaďura či Šlechtitelská stanice vinařská z Polešovic, nebo pan František Dudešek z Agrosovínu Boršice.Časem se pokusím (nezapomenu-li) zjistit bližší podrobnosti...Agent Pitris 007