V tomto článku najdete desatero, podle kterého hodnotíme vína v recenzích.
Jistě jste si všimli, že na závěr svých článků rubriky O víně uvádíme svůj individuální pohled na hodnocená vína. Aby takové známkování mělo vůbec smysl, museli jsme si stanovit určitá pravidla - i když co člověk, to jiný přístup, co jazyk, to jiná chuť. Přesto se snažíme držet těchto zásad (ano, můžeme je časem pozměnit):HODNOTÍCÍ DESATERO1.Naše hodnocení není známkou jakosti a kvality vína, jak tomu bývá na soutěžích a přehlídkách vín, ale má za úkol čtenářům recenze nastínit, zda je může víno ze spotřebitelského hlediska zajímat, či nikoliv.2.Hodnocení všech pěti dílčích kritérií je individuálním pohledem autora recenze a případné "úlety" padají tedy na jeho hlavu.3.Známky autor uděluje podle toho, jak to sám cítí. Musí ovšem počítat s tím, že v chatové diskuzi mohou mít čtenáři jiný názor a autor musí být schopen svůj pohled na víno vysvětlit, což by měl ostatně udělat nejlépe již v článku samotném - jde o jeho důvěryhodnost.4.Princip udělování známek je: dílčí hodnocení "1" je nejnižší možná známka, posuzovaná charakteristika je absolutně nevyhovující, totální propadák a mezinárodní ostuda. Tato známka má ostatní enofily varovat, že víno je např. zcela nepitelné a otrava jím je téměř zaručena (víno - "Jaterní vrah").5.Dílčí hodnocení "5" znamená, že posuzovaná charakteristika je v průměrně "dobrém" stavu, je na ní sice ještě dost co zlepšovat, ale v principu tvoří přijatelný střed.6.Dílčí hodnocení "10" je nejvyšší možná udělitelná známka, posuzovaná charakteristika je vysoce nadprůměrná, mohla by být vzorem pro ostatní výrobce, autor recenze zatím nepoznal nic lepšího a dal by za takovou kvalitu ruku do ohně. Víno je vhodné si koupit jako rodinnou investici a při jeho případném zařazení na jakoukoli soutěž vín by na 99 % mělo získat titul šampióna (víno - "Nektar bohů").7.Jednotlivé známky mezi uvedenými případy (tedy 2, 3, 4, 6, 7, 8 a 9) nechť tvoří odpovídající mezi-úrovně s patřičným významem. Nesplňuje-li víno některý pohled zcela zásadně (např. nemá etiketu, nebo je 100 % nedostupné na našem trhu), tuto charakteristiku nechť autor článku nehodnotí vůbec - v jeho hodnocení nebude tato známka zohledněna.8.Hodnotící stupnice je používána stejnou měrou pro vína všech jakostí i kategorií, tedy vína stolní, zemská, jakostní i přívlastková, archivní i barikovaná, domácí i zahraniční, protože v nabídce globálního trhu nelze mezi nimi činiti rozdílu. Nejde nám ani tolik o hodnocení, zda víno odpovídá deklarované jakosti, ale spíše o posouzení vína z pohledu uživetele - spotřebitele. Je tedy jasné, že jakostní víno, byť sebekvalitněji vyrobené, získá v dílčím hodnocení např. chuti známku 9 jen velmi, velmi obtížně, protože nad takovým vínem stojí celá plejáda vín ušlechtilejších, s lepšími předpoklady vývoje vyzrání do kvalit, kam se víno z méně jakostní sklizně zkrátka vyšvihnout nemůže. Naopak např. zcela zmrvené víno v jakosti např. výběr z hroznů známku 1 může dostat. Hodnocení odpovídá danému datu recenze, postupným zráním vína se může jeho kvalita měnit a to oběma směry.9.Při nejasnostech a pochybách, jakou známku udělit, by autor neměl střílet na slepo, ale měl by si dát na čas a prohlédnout si např. web výrobce, srovnat adjustáž podobných vín, ujistit se o pravém stavu ve Vinařském zákoně apod. Pomněme, že naše recenze jsou čteny stovkami znalých čtenářů!10.Při všech možných nejasnostech a sporech kolem hodnocení však také pomněme, že vše je zatíženo individuální lidskou chybou. Záleží tedy na momentální hodnotitelově rozpoložení, náladě, pokrmu, kondici atd.