O Víně

27.06.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.06.2011 07:00

Naoussa 2006 O.P.A.P. - J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, Řecko

Dnešní suché řecké víno má původ ve vinařské oblasti Severní Řecko, podoblast Makedonie. Jak ho hodnotím, se dozvíte v následující recenzi.

Obchodní název Naoussa charakterizuje v oblasti Severního Řecka vinařskou podoblast Makedonie. Jedná se o suché červené víno (i když se můžete setkat se sladkou variantou) vyrobené z odrůdy Xinomavro, která se v této oblasti často pěstuje. Dnes otevírám suchou variantu ročníku 2006 v jakosti O.P.A.P. (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ), které je srovnatelné například s francouzským označením V.D.Q.S. Vyrobilo ho i u nás známé vinařství J. Boutari & Son S.A., které patří od roku 1879 k nejznámějším. Vyrábí vína ze všech významných vinařských regionů v Řecku. Roční produkce činí 20 milionů lahví.

A protože se s touto částí Řecka příliš často nesetkáváme, přebírám z encyklopedie základní informace. Severní Řecko, podoblast Makedonie je nejsevernější vinařskou oblastí Řecka, kde se vyskytuje nejvíce srážek. Hraničí s Albánií, Bulharskem a Srbskem. Svojí rozlohou zaujímá čtvrté místo mezi ostatními vinařskými oblastmi Řecka. Oblast se dělí na dvě části. Na známější Makedonii a méně známou Trácii, která proslula především svým kultem k bohu Dionýsovi, který přetrvává až do současnosti. Podle antických bájí to bylo právě víno z této oblasti, kterým Odysseus opil hrozného jednookého kyklopa Polyféma. Oblast je proslulá především výrobou červených vín, která se pyšní mnoho století trvající tradicí.

Lahev burgundského typu má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá díky bílo-černé etiketě. Na zadní je dokonce v češtině základní popis vína.

Barva je višňově červená, má slabou intenzitu a nahnědlé okraje. Vůně nabízí jemnou směs ovocitých tónů, které se mi nedaří zařadit.

Chuť se mi zdá plochá a trochu mi připomíná některá naše červená jakostní vína s malým extraktem, kterému chybí dostatek slunce. V případě tohoto řeckého vína to je ale nesmysl tvrdit, spíše to bude dáno technologii výroby nebo odrůdou. Dozvuk je kratší a má neutrální závěr. Víno můžete otevřít již teď, vrchol pravděpodobně dosáhne za dva až tři roky, je ale otázkou, zda se vůbec ještě někam posune. Víno můžete podávat k červeným masům, pikantním omáčkám a sýrům při teplotě 18 °C. Když to shrnu, tak mne Naoussa ničím nezaujala ani nezklamala.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Naoussa
Odrůda: Xinomavro
Ročník: 2006
Jakost: O.P.A.P. (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Severní Řecko
Vinařská podoblast: Makedonie
Vinařský region: Naoussa
Výrobce: J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, Řecko
Alkohol: 13,5 % obj.
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Doporučená archivace: 2011 - 2014
Dovozce: Daniela Meliosová - Hermes, Krnov www.dmhermes.cz
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (cca 200,- Kč)

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 7 5 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4463x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.06.2011 11:11:51