Naoussa 2006 O.P.A.P. - J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, Řecko
Dnešní suché řecké víno má původ ve vinařské oblasti Severní Řecko, podoblast Makedonie. Jak ho hodnotím, se dozvíte v následující recenzi.
Obchodní název Naoussa charakterizuje v oblasti Severního Řecka vinařskou podoblast Makedonie. Jedná se o suché červené víno (i když se můžete setkat se sladkou variantou) vyrobené z odrůdy Xinomavro, která se v této oblasti často pěstuje. Dnes otevírám suchou variantu ročníku 2006 v jakosti O.P.A.P. (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ), které je srovnatelné například s francouzským označením V.D.Q.S. Vyrobilo ho i u nás známé vinařství J. Boutari & Son S.A., které patří od roku 1879 k nejznámějším. Vyrábí vína ze všech významných vinařských regionů v Řecku. Roční produkce činí 20 milionů lahví.
A protože se s touto částí Řecka příliš často nesetkáváme, přebírám z encyklopedie základní informace. Severní Řecko, podoblast Makedonie je nejsevernější vinařskou oblastí Řecka, kde se vyskytuje nejvíce srážek. Hraničí s Albánií, Bulharskem a Srbskem. Svojí rozlohou zaujímá čtvrté místo mezi ostatními vinařskými oblastmi Řecka. Oblast se dělí na dvě části. Na známější Makedonii a méně známou Trácii, která proslula především svým kultem k bohu Dionýsovi, který přetrvává až do současnosti. Podle antických bájí to bylo právě víno z této oblasti, kterým Odysseus opil hrozného jednookého kyklopa Polyféma. Oblast je proslulá především výrobou červených vín, která se pyšní mnoho století trvající tradicí.
Lahev burgundského typu má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá díky bílo-černé etiketě. Na zadní je dokonce v češtině základní popis vína.
Barva je višňově červená, má slabou intenzitu a nahnědlé okraje. Vůně nabízí jemnou směs ovocitých tónů, které se mi nedaří zařadit.
Chuť se mi zdá plochá a trochu mi připomíná některá naše červená jakostní vína s malým extraktem, kterému chybí dostatek slunce. V případě tohoto řeckého vína to je ale nesmysl tvrdit, spíše to bude dáno technologii výroby nebo odrůdou. Dozvuk je kratší a má neutrální závěr. Víno můžete otevřít již teď, vrchol pravděpodobně dosáhne za dva až tři roky, je ale otázkou, zda se vůbec ještě někam posune. Víno můžete podávat k červeným masům, pikantním omáčkám a sýrům při teplotě 18 °C. Když to shrnu, tak mne Naoussa ničím nezaujala ani nezklamala.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: NaoussaOdrůda: XinomavroRočník: 2006Jakost: O.P.A.P. (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΩΣΙΣ ΑΝΟΤΕΡΙΣ ΠΙΟΤΙΤΑΣ)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: Severní ŘeckoVinařská podoblast: MakedonieVinařský region: NaoussaVýrobce: J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, ŘeckoAlkohol: 13,5 % obj.Teplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2011 - 2014Dovozce: Daniela Meliosová - Hermes, Krnov www.dmhermes.czZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (cca 200,- Kč)