O Víně

15.08.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.08.2013 07:00

Frankovka 2006 pozdní sběr - Vinařství Valihrach Josef Krumvíř

Jak hodnotím pozdní sběr Frankovky ročníku 2006 od Josefa Valihracha, se dozvíte v následující recenzi.

Naposledy jsem zveřejnil recenzi od Josefa Valihracha v roce 2010 (Vinař roku 2009 a 2010) a jednalo se o Sauvignon 2000 výběr z hroznů (hodnocení 8-9-9). Je tedy nejvyšší čas vyzkoušet nějaké další víno. Lahev suché Frankovky 2006 pozdní sběr jsem v červenci 2013 dostal. procházel jsem e-shopy, kde se dá koupit. Prodává se za 339,- Kč (ano-vino.cz, vino-klub.cz) nebo 296,- Kč (winehouse.cz). Zajímavostí je, jak se dozvíte z webových stránek vinařství, že víno bylo podáváno princi Charlesovi, konkrétně to byla druhá Frankovka, kterou princ Charles ochutnal (pil i Frankovku 1996) a dokonce si ji i odvezl domů.

Vlastní hrozny byly sklizeny druhá polovina října 2006 na viniční trati Barany v obci Krumvíř. V době sklizně byla réva stará 26 let a pěstuje se zde na hlinito-písčité půdě a rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: klasická s ručním ponořováním.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Krumvíř má 58,7 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 381,5 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 182 pěstitelů. Mám téměř podmíněný reflex, že při vyslovení jména Krumvíř se mi vybaví i (kromě pár obrazů z návštěvy vinic) jméno pana Valihracha. I když jeho vína zrovna moc nevyhledávám, přesto bych přál každé vinařské obci takovou osobnost, která ji dokáže rozšířit do povědomí všech zapálenějších milovníků vína. Zdejší trati mají ve svých osázených částech velmi dobrou svažitost i orientaci. Jen devalvace špičkových poloh sloučením s rovinatějšími či dokonce severozápadně orientovanými územími v tratích Díly a Barany mi přijde nepochopitelná. Naštěstí tyto méně kvalitní části tratí nejsou zatím osázeny. V protokolech o vizitaci lánů panství hodonského z roku 1673 se vyjmenovávají tratě: Stará a Mladá, ale tehdy byly velmi zpustlé.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze André 1999 výběr z hroznů, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je cihlově červená a má slabší intenzitu. Vůně je jemná a nabízí ovocité odstíny, ve kterých můžete najít třešně a lesní ovoce, především ostružiny. Během popíjení se vůně krásně otevřela a měla co nabídnout.

Chuť je středně dlouhá a má stále krásnou kyselinku a nádhernou ovocitost. Skláním poklonu ned výbornou kondicí, harmonií a archivačním potenciálem. Kdo tvrdí, že moravské vína nelze archivovat, měl by vyzkoušet tuto Frankovku, která je 7 let od sklizně ve výborné kondici. Třísla mají jemnou strukturu a velmi dobře zapadly. Kyselinka (4,7 g/l) a zbytkový cukr si velmi dobře rozumí. Víno můžete otevřít již teď, i když svůj vrchol má stále před sebou. Josef Valihrach uvádí archivaci až do roku 2016 a vůbec bych se další archivace nebál. K této Frankovce se bude dobře snoubit Carpaccio nebo pečený zajíc. Jedná se o velmi přesvědčivou moravskou Frankovku, která si na nic nehraje. Bude se rozhodně líbit milovníkům přírodních červených vín z Moravy.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Krumvíř
Viniční trať: Barany
Výrobce: Vinařství Valihrach Josef Krumvíř
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 100C1-10
Obsah zbytkového cukru: 1,2 g/l
Obsah kyselin: 4,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,4 g/l
Datum sklizně: druhá polovina října
Stáří vinice: v době sklizně 26 let
Typ půdy: hlinito-písčitá
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Technologie výroby: klasická s ručním ponořováním
Doporučená archivace: 2013 - 2016
Teplota podávání: 18 °C
Teplota skladování: do 20 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (v červenci 2013)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4320x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.07.2013 20:56:41