O Víně

17.05.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.05.2012 07:00

Modrý Portugal 2005 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Po dlouhé době mne mile překvapil Modrý Portugal. Konkrétně se jednalo o suchý pozdní sběr ročníku 2005 z Vinných sklepů Valtice. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Modrého Portugalu 2005 pozdní sběr jsem kupoval v srpnu 2007 přímo ve vinařství za 188,- Kč. V době, kdy šla lahev do prodeje uvádělo vinařství lahvovou zralost na rok 2012 až 2017, což mi u této odrůdy připadalo neuvěřitelné.

Hrozny vlastní produkce byly sklizeny 15. října 2005 při cukernatosti 21,0 °NM na viniční trati Hintertály ve Valticích. V době sklizně byla réva stará čtyři roky. Technologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentace. Víno následně zrálo půl roku v dřevěných sudech.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem několikrát hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu a cihlově červené odlesky. Vůně je jemná a nabízí v nástupu směs marmelády, které přechází ke skořici až k ostružinovým odstínům. Buket má zajímavou strukturu a je v něm stále co objevovat.

Chuť je středně dlouhá a má nevtíravý ovocitý projev. Třísla mají dobrou strukturu a zajímavě prodlužují závěr. Zrání v dubových sudech dodalo potřebnou kořenitost a následné šestileté nazrávání na lahvi (lahvováno v roce 2006) zároveň dodalo sametový dozvuk. Když jsem v úvodu zmínil pochybnosti nad predikovaným archivačním potenciálem, musím při dopíjení lahve konstatovat, že je velmi pravděpodobné, že se víno dožije roku 2017. Je to krásně nazrálý Portugal, který má před sebou zajímavý vývoj.

Vinařství víno doporučuje podávat k hovězímu masu nebo jemné úpravě zvěřiny a rovněž se hodí k tvrdým sýrům. My jsme víno podávali ke grilované vepřové panence s opékaným bramborem a holandskou omáčkou.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Modrý Portugal
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Valtice
Viniční trať: Hintertály
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 912/06
Evidenční číslo jakosti: 86F1-06
Číslo vzorku: 41
Obsah zbytkového cukru: 6,1 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,4 g/l
Datum sklizně: 15. října 2005
Cukernatost hroznů: 21,0 °NM
Stáří révy: 4 roky
Technologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentace
Délka zrání v dubových sudech: 6 měsíců, ne v bariku
Rok lahvování: 2006
Teplota skladování: 8 - 12 °C
Teplota podávání: 16 - 19 °C
Doporučená archivace: 2012 - 2017
Ocenění: Zlatá medaile Vinum Juvenale 2005
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 188,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3728x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.05.2012 18:41:18