Modrý Portugal 2005 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Po dlouhé době mne mile překvapil Modrý Portugal. Konkrétně se jednalo o suchý pozdní sběr ročníku 2005 z Vinných sklepů Valtice. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Modrého Portugalu 2005 pozdní sběr jsem kupoval v srpnu 2007 přímo ve vinařství za 188,- Kč. V době, kdy šla lahev do prodeje uvádělo vinařství lahvovou zralost na rok 2012 až 2017, což mi u této odrůdy připadalo neuvěřitelné.
Hrozny vlastní produkce byly sklizeny 15. října 2005 při cukernatosti 21,0 °NM na viniční trati Hintertály ve Valticích. V době sklizně byla réva stará čtyři roky. Technologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentace. Víno následně zrálo půl roku v dřevěných sudech.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem několikrát hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je purpurově červená, má střední intenzitu a cihlově červené odlesky. Vůně je jemná a nabízí v nástupu směs marmelády, které přechází ke skořici až k ostružinovým odstínům. Buket má zajímavou strukturu a je v něm stále co objevovat.
Chuť je středně dlouhá a má nevtíravý ovocitý projev. Třísla mají dobrou strukturu a zajímavě prodlužují závěr. Zrání v dubových sudech dodalo potřebnou kořenitost a následné šestileté nazrávání na lahvi (lahvováno v roce 2006) zároveň dodalo sametový dozvuk. Když jsem v úvodu zmínil pochybnosti nad predikovaným archivačním potenciálem, musím při dopíjení lahve konstatovat, že je velmi pravděpodobné, že se víno dožije roku 2017. Je to krásně nazrálý Portugal, který má před sebou zajímavý vývoj.
Vinařství víno doporučuje podávat k hovězímu masu nebo jemné úpravě zvěřiny a rovněž se hodí k tvrdým sýrům. My jsme víno podávali ke grilované vepřové panence s opékaným bramborem a holandskou omáčkou.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Modrý PortugalRočník: 2005Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: ValticeViniční trať: HintertályVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 912/06Evidenční číslo jakosti: 86F1-06Číslo vzorku: 41Obsah zbytkového cukru: 6,1 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 25,4 g/lDatum sklizně: 15. října 2005Cukernatost hroznů: 21,0 °NMStáří révy: 4 rokyTechnologie výroby: nakvášení v otevřených nádržích, jablečno-mléčná fermentaceDélka zrání v dubových sudech: 6 měsíců, ne v barikuRok lahvování: 2006Teplota skladování: 8 - 12 °CTeplota podávání: 16 - 19 °CDoporučená archivace: 2012 - 2017Ocenění: Zlatá medaile Vinum Juvenale 2005Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 188,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2007)