Rulandské šedé 2008 pozdní sběr - Vinařství Sonberk Popice a.s.
Jak hodnotím pozdní sběr Pinotu gris ročníku 2008 z řady Stříbrný Sonberk ze stejnojmenného vinařství, ze kterého je mimochodem nádherný výhled na Pálavu a vodní dílo Nové mlýny, se dozvíte v dnešní recenzi.
Suché Rulandské šedé 2008 pozdní sběr z řady Stříbrný Sonberk jsem kupoval přímo ve vinařství v polovině října 2009. Víno bylo lahvováno v květnu 2009 a na webových stránkách vinařství můžete sledovat aktuální stav zásob jednotlivých vín, která jsou k dispozici. Není to vůbec špatný nápad, protože potencionální zájemce to může popostrčit k nákupu.
Hrozny byly sklizeny 20. září 2008 při cukernatosti 22,0 až 22,8 °NM na viniční trati Sonberk v obci Popice. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se zde na středním vedení (jeden kmínek, jeden tažeň) na spraši. Technologie výroby: odzrnění, lisováno na 55 až 60 %, řízené kvašení, jemné školení.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem výrobce. Adjustáž jsem rozebral u recenze Muškát moravský 2009 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je šedo-žlutá a má nízkou intenzitu, která neodpovídá ročníku ani odrůdě. Vůně má v nástupu kvasnicový nádech, který poněkud kazí odrůdovost. Později, kdy se zvýšila teplota podávání na 12 °C, se vynoří tóny tropického ovoce (limetky) a odstíny sušených meruněk, které jsou u této odrůdy možné.
Chuť je středně dlouhá, ale kyselinka v závěru vše zkracuje. Vinařství uvádí doporučenou archivaci do roku 2011, ale já bych nechal lahev nazrávat minimálně dva roky, aby se kyselinka zakulatila. Zbytkový cukr (4,3 g/l) je poněkud v disharmonii s kyselinkou (7,0 g/l), ale možná se to bude někomu líbit, protože pinot gris má zvláštní šťavnatost. Vinařství k tomuto vínu doporučuje širokou škálu výraznějších pokrmů, omáčky, bílá masa, polévky, houbové krémy a těstoviny s lanýži.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Stříbrný SonberkOdrůda: Rulandské šedéRočník: 2008Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PopiceViniční trať: SonberkVýrobce: Vinařství Sonberk Popice a.s.Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 1208Evidenční číslo jakosti: 73A1-09/9Obsah zbytkového cukru: 4,3 g/lObsah kyselin: 7,0 g/lBezcukerný extrakt: 20,0 g/lDatum sklizně: 20. září 2008Cukernatost hroznů: 22,0 až 22,8 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2004Způsob vedení révy: střední, jeden kmínek, jeden tažeňTyp půdy: sprašTechnologie výroby: odzrnění, lisováno na 55 až 60 %, řízené kvašení, jemné školeníDoporučená archivace: 2011 - 2013Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 11.200 ksZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 196,- Kč (přímo ve vinařství v říjnu 2009)