Frankovka 2007 pozdní sběr - Vinařství Lahofer Dobšice
Poprvé se dostávám k červenému vínu z vinařství Lahofer. Jak hodnotím suchou Frankovku 2007 pozdní sběr se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev Frankovky 2007 pozdní sběr, podobně jako Neuburské 2007 pozdní sběr (hodnocení 8-8-6), jsem kupoval v září 2010 za 100,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. S červenými víny tohoto vinařství nemám zatím žádnou zkušenost a jsem zvědavý, jak se mi bude Frankovka líbit.
Hrozny byly sklizeny 19. října 2007 při cukernatosti 21,6 °NM na viniční trati Babičák v obci Dyje. Réva zde byla vysázena v roce 1985 a pěstuje se na štěrkopísku (v podloží žula s větším obsahem minerálií). Technologie výroby: klasická technologie, odzrněno, nakvašeno v otevřené kádi, ručně mícháno, pomalé prokvašení za nízké okolní teploty cca 15 dnů. Víno zrálo 12 měsíců v použitém dřevěném sudu typu barrique a před lahvováním nebylo filtrováno.
Z výborných webových stránek vinařství přebírám detailní informace týkající se viniční tratě Babičák, která leží jihovýchodně od města Znojma v katastru stejnojmenné obce, mezi obcemi Dyje a Tasovice, na levém břehu řeky Dyje. Půdní pokryv není příliš mocný. Podloží tvoří granitoid dyjského masívu, který místy vychází až na povrch. Půda je proto kamenitá. Skalnaté podloží je jak dobrým zdrojem minerálů pro osobitost a nezaměnitelnost vůně i chuti místních vín, tak výborným akumulátorem slunečního tepla, které pak vyzařuje i v noci. Réva vinná dále zvyšuje díky tomuto vylepšení klimatických podmínek jakost a odměňuje pracnost při pěstování. Horniny dyjského masivu dodávají zdejším odrůdám neopakovatelné znaky vín příznačné výhradně pro znojemskou vinařskou podoblast. Expozice viniční tratě: jižní, JZ. Nadmořská výška: 220 až 250 metrů. Převažující větry: severní a severozápadní. Roční srážky: cca 480 mm. Roční úhrn slunečního záření: cca 4100 KJ/m2. Celková svažitost: 5-15 %. Celková rozloha: 21,75 ha. Výsadba vinice: 1981 až 1985.
Lahev typu rýnské pistole má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Neuburské 2007 pozdní sběr.
Barva je granátově červená, má rubínové odlesky a středí intenzitu. Vůně má v nástupu višňové odstíny, které jsou doplněny jemnou skořici a hořkou čokoládou. Při zvýšené teplotě objevíte také kouřovinku.
Chuť je pikantní, natrpklá, má vyšší kyselinku a středně dlouhé doznívání. V závěru jsou kořenité tóny, které mají původ v ročním zrání ve starých barikových sudech. Avizovaná mineralita zde skutečně je a dělá z této Frankovky ne příliš obvyklé červené víno, které má své kouzlo. Vinařství uvádí doporučenou archivace do roku 2012, ale podle mne má našlápnuto ještě déle. Vinařství tuto Frankovku doporučuje podávat k pečeným masům a tradičním úpravám hus, kachen, zvěřiny a i k měkkým sýrům s výraznější chuti.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2007Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: DyjeViniční trať: BabičákVýrobce: Vinařství Lahofer DobšiceČíslo šarže: 1007Evidenční číslo jakosti: 110E1-08/42Alkohol: 11,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,1 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 20,2 g/lDatum sklizně: 19. října 2007Cukernatost hroznů: 21,6 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1985Typ půdy: štěrkopísek, v podloží žula s větším obsahem mineráliíTechnologie výroby: Klasická technologie, odzrněno, nakvašeno v otevřené kádi, ručně mícháno, pomalé prokvašení za nízké okolní teploty cca 15 dnů. Víno zrálo 12 měsíců v použitém dřevěném sudě (barrique). Před lahvováním nebylo filtrováno, případný vinný kámen nebo jemný sediment neovlivňuje kvalitu vína.Doporučená archivace: 2012Teplota podávání: 14 - 16 °CVelikost šarže: 1.650 ks (0,75 L)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 100,- Kč (1. olomoucká vinotéka v září 2010 nebo 165,- Kč v e-shopu vinařství v září 2010)