O Víně

03.02.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.02.2011 07:00

Ryzlink rýnský 2003 výběr z bobulí - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice

Sladký výběr z bobulí Ryzlinku rýnského ročníku 2003 je jedním z mála vín, která František Mádl vyrobil s vysokým zbytkovým cukrem. Zda se mi víno líbilo se dozvíte v dnešní recenzi.

Na konci roku 2005 jsem zveřejnil report z návštěvy Františka Mádla, ve kterém jsem také zmínil sladký Ryzlink rýnský 2003 výběr z bobulí. Jedná se o kupáž Ryzlinku rýnského a Hibernalu v poměru padesát na padesát. Vlastní hrozny byly sklizeny 28. října 2003 při cukernatosti 28,0 °NM na viniční trati Pod Belegrady v obci Velké Bílovice. Desetiletá réva se zde pěstuje na vysokém vedení (jeden tažeň) na slínovité půdě. Technologie výroby: velmi nízké zatížení keřů ve vinici do 1 kg na keř, po sběru ihned lisováno, odkaleno a zakvašeno kvasinkami. Velmi pomalý kvas celkem 12 měsíců. Obsah síry 130 mg celkové a pouze 6 g volné.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,5 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž tohoto typu jsem ještě nehodnotil. Vychází z tradiční barevné kresby a je opět velmi povedená. Pro srovnání ukládám níže i tento typ etikety. Jsou zde veškeré povinné informace, ostatní detaily zaslal František Mádl ochotně mailem.

Barva je slámově žlutá, velmi intenzivní a čistá. Vše odpovídá přívlastku i ročníku. Víno má olejovitý vzhled a vypadá přesvědčivě. Vůně je omamná a kouzelná. V nástupu vystoupí kandované ovoce, které doplňuje propolis, květový pyl a tropické ovoce. Podle temperace a rozdýchání se buket mění a je v něm stále co objevovat.

V chuti se objevuje nazrálost a začínající únava. Naštěstí nejsou kyselinky mrtvé a dokáží ještě největší nápor zbytkového cukru ustát, ale jejich vliv se bude postupem času zmenšovat. Původní predikce Františka Mádla hovořila o lahvové zralosti v roce 2008 a s velkou pravděpodobností odpovídala realitě. Při dopíjení se v chuti objevuje pampeliškový med a nádherný extrakt.V současné době víno jede z kopce, ale naštěstí nenudí. Pokud máte ještě lahev toho výběru z bobulí, otevřete ji co nejdříve.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2003
Jakost: výběr z bobulí
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Pod Belegrady
Výrobce: Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 1703
Evidenční číslo jakosti: 57C1-05
Číslo vzorku: 11
Obsah zbytkového cukru: 42,7 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,8 g/l
Cukernatost moštu: 28,0 °NM
Datum sklizně: 28. října 2003
Stáří vinice: 10 let
Typ půdy: slínovitá
Způsob vedení révy: vysoké (jeden tažeň)
Technologie výroby: Velmi nízké zatížení keřů ve vinici do 1 kg na keř, po sběru ihned lisováno, odkaleno, zakvašeno kvasinkami. Velmi pomalý kvas celkem 12 měsíců. Obsah síry 130 mg celkově a pouze 6 g volně.
Doporučená archivace: ihned otevřít
Teplota podávání: 7 - 8 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 2.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 250,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 10 9 6 8

Počet příspěvků v diskuzi: 6  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3798x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.01.2011 17:35:15