O Víně

08.07.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.07.2010 07:00

Neronet 2005 zemské - Rodinné vinařství Jestřáb Vojtěch Dubňany

I když minulé dny byly poznamenány tropickými teplotami, nemohl jsem si odpustit otevřít jednu z mých oblíbených odrůd. Jak mi chutnal Neronet ročníku 2005, zatříděný jako zemské víno, byť podle cukernatosti hroznů dosáhl kabinetu, se dozvíte v dnešní recenzi.

Poprvé jsem psal o tomto malém rodinném vinařství psal v listopadu 2009 v souvislosti s Cabernetem Moravia 2005 zemské (hodnocení: 6-7-8). Dnes otevírám druhou lahev, na kterou se těším už dlouho dobu. Jedná se o Neronet 2005 zemské, který jsem kupoval v dubňanském vinařském domě Kobern v červenci 2006.

Když jsem před před pár lety kontaktoval vinaře a požádal ho o doplňující údaje, obdržel jsem sympatickou odpověď:
Bohužel nemáme všechny potřebné informace, které potřebujete k recenzi. Jsme malí výrobci a analytiku si děláme jenom u vín zatříděných, tedy přívlastkových. U moravských zemských hlídáme pouze obsah volné a vázané síry, která před lahvováním nepřesahují 40 mg/l volné a 80 mg/l vázané síry. Co se týče ocenění vín: vína ročníku 2005 jsme dávali pouze na místní a oblastní výstavy. Cabernet byl vždy hodnocen nad 19,0 bodů v 20-ti bodovém hodnocení. Neronet získal v roce 2006 19,1 bodu na výstavě v Dubňanech. Teprve ročníky 2006 jsme dávali na větší a pro čtenáře jistě zajímavější výstavy, jako Vinum Juvenale (Cabernet Moravia p.s. 2006 byl oceněn zlatou medaili) nebo mezinárodní soutěž vín ve Skalici. Výstavy Vinum Juvenale se budeme účastnit také letos. Dá se říct, že se teprve mezi velkými firmami teprve rozkoukáváme.

Vlastní hrozny byly sklizeny 18. října 2005 při cukernatosti 19,5 °NM v Mutěnicích na viniční trati Dubňanská hora. Devítiletá réva v době sklizně se zde pěstuje na hlinité půdě (sprašová - středně těžká až těžká s vysokým obsahem vápníku) na rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: odstopkování hroznů, pomletí bobulí, teplota kvašení 28 °C v dřevěné kádi, kvasinky podporující aromatiku vína, výživa pro kvasinky, enzym uvolňující červené barvivo. Po konci kvašení 7 denní macerace na rmutu. Následné lisování a stáčení z kvasnic. Víno zrálo v dřevěných sudech.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem výrobce. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je višňově červená, má fialové záblesky a vysokou intenzitu. Po zakroužení krásně slzí. Vůně má od počátku své kouzlo. Není to žádná uměle vytvořená voňavka, ale poctivě připravené červené víno, ve kterém ucítíme vyzrálé hrozny, lesní plody a zemito-dřevité odstíny.

Také chuť nabízí příjemnou kořenitost, která prodlužuje doznívání. Třísla jsou sametově jemná a velmi dobře zapadla do těla. Lahvová zralost podle Vojtěcha Jestřába nastane v roce 2015, což je za necelých pět let a zatím tomu věřím, protože Neronet má dostatek příjemné kyselinky a dobrý extrakt.

Vinařství tento Neronet doporučuje podávat ke grilovaným masům, kořenitým jídlům nebo plísňových sýrům. Webové stránky jsou bohužel stále v rekonstrukci. S produkci tohoto malého vinařství se kromě výše zmíněné vinotéky můžete setkat přímo ve vinařství v Dubňanech.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2005
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Mutěnice
Viniční trať: Dubňanská hora
Výrobce: Vinařství a vinohradnictví Jestřáb Vojtěch Dubňany
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 02/05
Datum sklizně: 18. října 2005
Cukernatost hroznů: 19,5 °NM
Stáří révy vinné: 9 let
Způsob vedení révy: rýnsko-hesanské
Technologie výroby: Odstopkování hroznů, pomletí bobulí, teplota kvašení 28 °C v dřevěné kádi, kvasinky podporující aromatiku vína, výživa pro kvasinky, enzym uvolňující červené barvivo. Po konci kvašení 7 denní macerace na rmutu. Následné lisování a stáčení z kvasnic. Víno zrálo v dřevěných sudech.
Doporučená archivace: 2015
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Velikost šarže: 270 lahví objemu 0,75 L
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 139,- Kč (vinotéka Kobern v Dubňanech v červenci 2006)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3490x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.07.2010 07:14:18