Alibernet 2005 zemské - Vinařství Konečný Čejkovice
Že se odrůdě Alibernet v Čejkovicích daří, ukazuje fakt, že stále více a více vinařství ho pěstuje a má v nabídce. Dnešní Alibernet z Vinařství Stanislava Konečného jsem kupoval v dnes již neexistující vinotéce v brněnské Vaňkovce. Jak mi chutnalo, se dozvíte v dnešní recenzi.
Vinařství Stanislava Konečného jsem zatím neměl možnost poznat. Odrůdu Alibernet mám rád a proto jsem dlouho neváhal a zakoupil Alibernet 2005 zemské. Díky odpovědi vinaře jsem se dozvěděl více o původu vína.
Vlastní hrozny byly sklizeny 18. října 2005 na viniční trati Noviny ve vinařské obci Čejkovice při cukernatosti 19,0 °NM. Réva byla vysázena v roce 1996 a pěstuje se zde na středním vedení. Technologie výroby (cituji pana Konečného): Odstopkování a následná macerace v otevřených dřevěných kádích po dobu 4 dnů, aby se tolik nevyluhovaly třísloviny a aby víno bylo ovocnější. Dnes již maceruji pouze 24 hodin, víno je barvířka tudíž je barevné i stylem rose. Po ukončení macerace se lisuje a následně jde do dřevěných sudů, kde dokvasí a nastupuje jablečno-mléčná fermentace, kde se podaří asi po 20 dnech odbourat kyselinu jablečnou a víno je jemnější plnější a stabilnější. Po stočení a filtraci od hrubých nečistot následuje doba zrání 6 měsíců v dřevěných sudech (dnes část v sudech typu barrique) a pak minimálně 3 měsíce zraje na lahvi než je připravena ke konzumaci. Víno je děláno v ovocném stylu, aby bylo rybízovo-angreštové, lehčího typu k okamžité konzumaci i k archivaci po dobu 4-7 let.
Z webových stránek vinařství jsem se dozvěděl, že rodinné vinařství bylo založeno v roce 1993. Vína vyrábí moderními technologiemi, jako jsou šetrné zpracování hroznů, odkalení moštu, zakvášení ušlechtilými kvasinkami, řízená teplota při kvašení pro udržení aroma ve víně. Odbourávání kyseliny jablečné u červených vín je samozřejmostí. Všechna červená vína zrají v dřevěných sudech, část leží v sudech barrique. Bílá vína kvasí ve speciálních chladících nerezových nádobách, aby se zamezila mikrooxidace a neunikali aromatické látky a příjemná kyselinka. Výsledkem jsou aromatická ovocná a hlavně velmi pitelná vína s rukopisem vinaře.
Vinařství obhospodařuje 4 ha vinic na několika viničních tratích v Čejkovicích. Mezi nejznámější tratě patří Novosády, Helezný díl a Noviny. Vlastní vinice různého stáří od 5 do 35 let. Ve vinicích je vysázeno asi 20 odrůd, ze kterých vyrábí vína. Veškerou produkci zpracovává moderními a šetrnými metodami ve vlastním vinném sklepě. Od roku 2002 se specializuje na výrobu vysoce jakostních přívlastkových vín. Pro výrobu vín používá pouze vlastní hrozny, u kterých je zaručena vysoká kvalita díky odbornému řezu, nízké zátěži révových keřů, precizním zeleným pracím, probírkou hroznů a pozdní sklizní. Všechna vyrobená vína jsou v omezených partiích a jsou určena do gastronomie, vinoték a soukromých archivů.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž používá tradiční historické a vinařské motivy, jako je list révy a podobně. I když jsou zde pouze povinné údaje, vinař ochotně odpověděl na mé dotazy, za co ještě jednou děkuji.
Barva má purpurový odstín, fialové záblesky a velmi dobrou intenzitu. Vůně má v nástupu tóny čerstvě pomleté červené papriky, kterou bych očekával spíše u Cabernetu Moravia. Po rozdýchání se objevují těžší ovocité tóny.
Chuť je středně dlouhá s dobrou perzistencí a výraznější kyselinkou, která poněkud zkracuje závěr. Třísloviny jsou poněkud potlačené. V dozvuku znovu objevuji paprikové tóny. Nemohu si pomoci, ale surovina pro toto víno nedosáhla dostatečnou zralost. Druhý den mi Alibernet připomíná extrakt z modrých hroznů, tím se stává víno docela zajímavé a svérázné. Vinařství ho doporučuje ke grilovaným masům, steakům a hovězím gulášům. Podle informací z vinařství, byl tento Alibernet vyprodán v únoru 2007. Zájemci o tuto odrůdu nebo i jiné z tohoto vinařství, mají možnost nakoupit přímo u výrobce aktuálně prodávané ročníky.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: AlibernetRočník: 2005Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: ČejkoviceViniční trať: NovinyVýrobce: Vinařství Konečný ČejkoviceČíslo šarže: 14/05Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,2 g/lObsah kyselin: 5,6 g/lBezcukerný extrakt: 21,4 g/lDatum sklizně: 18. října 2005Cukernatost hroznů: 19,0 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1996Způsob vedení révy: středníTechnologie výroby: viz odstavec výšeRok lahvování: 2006Doporučená archivace: 2009-2012Teplota skladování: 10 - 16 °CTeplota podávání: 18 °CVelikost šarže: 500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 119,- Kč (vinotéka v brněnské Vaňkovce v červenci 2008)