O Víně

03.12.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.12.2009 07:00

Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec

Na Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec jsem se těšil už hezky dlouho. Podle predikcí z vinařství má být víno v nejbližší době na vrcholu, takže byl ideální čas k jeho otevření. Zda se čekání vyplatilo se dozvíte v dnešní recenzi.

Jak jsem již předeslal v dnešní aktualitě, Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů má dosáhnout vrcholu v roce 2010. Lahev jsem proto pečlivě opečovával několik let ve svém archivu a těšil se na okamžik otevření.

Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 12. října 2003 při cukernatosti 24,4 °NM v obci Sedlec na viniční trati Štambery. Vinice je stará 34 let a leží přímo nad rybníkem Nesytem. Réva se se zde pěstuje na vátých spraších na středním vedení. Technologie výroby: řízené kvašení. Webové stránky v době, kdy se toto víno dalo ještě koupit uváděly, že díky příznivému počasí byly hrozny nadměrně osluněné, částečně až připečené s nahnědlými líčky.

Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že v roce 2007 měla obec Sedlec registrováno 662,9 ha vinic, z nichž je osázeno 210 ha (statistika někdy mate, protože neuvádí nové ještě neplodící výsadby). V obci je registrováno 26 pěstitelů révy vinné, z nichž nejznámější je právě ZD Sedlec. Nejkvalitnější se mi dle mapy zdá Zátiší-Hliník, Štambery, část trati Nad Nesytem dříve zvaná Pod čtyřicítkou a ta část Stolové hory dříve zvaná Viniční trať. Tady se ukazuje nesmyslnost slučování tratí z roku 2004: jen letmý pohled do vrstevnicové mapy ukáže, že třeba Stolová hora je slepená z tak odlišně orientovaných tratí jako k jihu skloněná Viniční trať a k severu svažující Sahara. O čem pak vypovídá v tomto případě název trati Stolová hora? Co má z hlediska terroiru garantovat takové označení? Viniční trať Štambery byla při reformě z roku 2004 zřejmě překlepem přejmenována na Štabery. ZD Sedlec ovšem dál používá nezkomolený název na etiketách a v návrhu je i oficiální uvedení názvu do původního stavu.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem výrobce. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze Aurelius 2002 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá s nádhernou jiskrou a intenzivní. Odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně je výrazně ovlivněna unavující stařinkou. Jsou zde také slabé stopy botrytidy. Jinak jsem ale musel hledat hodně dlouho, abych našel nějaké zajímavé a typické stopy vlašáku, jako je například medovost. Po dlouhém rozdýchání se vůně jeví bohužel hodně zle, rozhodně ne jako víno, které se blíží ke svému vrcholu.

Podobně je tomu i v chuti, ve které má dominantní vliv stařinka. Je zde ale zajímavý šťavnatý ocásek, který působí mnohem přirozeněji a už tak nenudí, jako buket. Vysoký obsah alkoholu (13,6 % obj.) je dobře sladěný s výsledným celkem, ale to je asi tak všechno, co stojí za zmínku a pozitivní hodnocení. Každopádně původní odrůdové znaky jsou nenávratně pryč, víno je daleko pod kopcem a predikce ohledně lahvové zralosti tentokrát nevyšla. Škoda.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Viniční trať: Štambery
Výrobce: ZD Sedlec
Alkohol: 13,6 % obj.
Číslo šarže: 10/04
Evidenční číslo jakosti: 9164V/04-7223/21
Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l
Obsah kyselin: 6,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,2 g/l
Datum sklizně: 12. října 2003
Cukernatost hroznů: 24,4 °NM
Stáří révy: 34 let
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: váté spraše
Technologie výroby: řízené kvašení
Rok lahvování: 2004
Velikost partie: 7.380 litrů
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 6 - 15 °C
Doporučená archivace: 2010
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)

Spotřebitelská známka: 6.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 4 5 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2911x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.11.2009 15:51:47