Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec
Na Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec jsem se těšil už hezky dlouho. Podle predikcí z vinařství má být víno v nejbližší době na vrcholu, takže byl ideální čas k jeho otevření. Zda se čekání vyplatilo se dozvíte v dnešní recenzi.
Jak jsem již předeslal v dnešní aktualitě, Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů má dosáhnout vrcholu v roce 2010. Lahev jsem proto pečlivě opečovával několik let ve svém archivu a těšil se na okamžik otevření.
Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 12. října 2003 při cukernatosti 24,4 °NM v obci Sedlec na viniční trati Štambery. Vinice je stará 34 let a leží přímo nad rybníkem Nesytem. Réva se se zde pěstuje na vátých spraších na středním vedení. Technologie výroby: řízené kvašení. Webové stránky v době, kdy se toto víno dalo ještě koupit uváděly, že díky příznivému počasí byly hrozny nadměrně osluněné, částečně až připečené s nahnědlými líčky.
Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že v roce 2007 měla obec Sedlec registrováno 662,9 ha vinic, z nichž je osázeno 210 ha (statistika někdy mate, protože neuvádí nové ještě neplodící výsadby). V obci je registrováno 26 pěstitelů révy vinné, z nichž nejznámější je právě ZD Sedlec. Nejkvalitnější se mi dle mapy zdá Zátiší-Hliník, Štambery, část trati Nad Nesytem dříve zvaná Pod čtyřicítkou a ta část Stolové hory dříve zvaná Viniční trať. Tady se ukazuje nesmyslnost slučování tratí z roku 2004: jen letmý pohled do vrstevnicové mapy ukáže, že třeba Stolová hora je slepená z tak odlišně orientovaných tratí jako k jihu skloněná Viniční trať a k severu svažující Sahara. O čem pak vypovídá v tomto případě název trati Stolová hora? Co má z hlediska terroiru garantovat takové označení? Viniční trať Štambery byla při reformě z roku 2004 zřejmě překlepem přejmenována na Štabery. ZD Sedlec ovšem dál používá nezkomolený název na etiketách a v návrhu je i oficiální uvedení názvu do původního stavu.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem výrobce. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze Aurelius 2002 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá s nádhernou jiskrou a intenzivní. Odpovídá ročníku i přívlastku. Vůně je výrazně ovlivněna unavující stařinkou. Jsou zde také slabé stopy botrytidy. Jinak jsem ale musel hledat hodně dlouho, abych našel nějaké zajímavé a typické stopy vlašáku, jako je například medovost. Po dlouhém rozdýchání se vůně jeví bohužel hodně zle, rozhodně ne jako víno, které se blíží ke svému vrcholu.
Podobně je tomu i v chuti, ve které má dominantní vliv stařinka. Je zde ale zajímavý šťavnatý ocásek, který působí mnohem přirozeněji a už tak nenudí, jako buket. Vysoký obsah alkoholu (13,6 % obj.) je dobře sladěný s výsledným celkem, ale to je asi tak všechno, co stojí za zmínku a pozitivní hodnocení. Každopádně původní odrůdové znaky jsou nenávratně pryč, víno je daleko pod kopcem a predikce ohledně lahvové zralosti tentokrát nevyšla. Škoda.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Ryzlink vlašský Ročník: 2003 Jakost: výběr z hroznů Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Mikulovská Vinařská obec: Sedlec Viniční trať: Štambery Výrobce: ZD Sedlec Alkohol: 13,6 % obj. Číslo šarže: 10/04 Evidenční číslo jakosti: 9164V/04-7223/21 Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l Obsah kyselin: 6,9 g/l Bezcukerný extrakt: 21,2 g/l Datum sklizně: 12. října 2003 Cukernatost hroznů: 24,4 °NM Stáří révy: 34 let Způsob vedení révy: střední Typ půdy: váté spraše Technologie výroby: řízené kvašení Rok lahvování: 2004 Velikost partie: 7.380 litrů Teplota podávání: 10 - 12 °C Teplota skladování: 6 - 15 °C Doporučená archivace: 2010 Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C Cena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)