O Víně

23.11.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.11.2009 07:00

Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr - Víno Mikulov a.s.

Vinařská obec Bzenec má s odrůdou Ryzlink rýnský historicky hodně společného. Jak hodnotím Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr - Víno Mikulov a.s., jehož původ je právě v Bzenci, se dozvíte v uvedené recenzi.

Když jem asi před rokem dostal lahev Ryzlinku rýnského 2006 pozdní sběr chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, kdo je vlastně výrobcem. Byť nápis Château Mikulov je zřetelný a dominantní, nebylo mi jasné, zda se jedná o Víno Mikulov, které patří do sdružení Bohemia sekt a.s. Do této akciové společnosti patří dále Château Bzenec, Habánské sklepy, Víno Mikulov a Vinařství Pavlov. Až poznámka malým písmem na zadní etiketě, že víno je plněno pro Víno Mikulov, vše osvětlila.

Hrozny pochází z Bzence, viniční trať Zadní hory, kde má sídlo výše zmíněné Château Bzenec. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že Velice příhodně orientované a zajímavě modelované svahy nad Bzencem, podloží převážně vátých písků příhodné pro Ryzlink rýnský a stále se zvyšující kvalita všech známějších vinařství této oblasti (Moravské vinařské závody Bzenec, Château Bzenec, Vinum Moravicum, Bunža Bzenec) předpovídá této před lety trochu pozapomenuté oblasti budoucnost. Většina výsadeb zejména na větších plochách je zatím mladých, ale řada menších vinic v soukromém držení by stála za prozkoumání, nenacházejí-li se tam nějaké prastaré keře. Zadní hora vznikla sloučením až později zařazených tratí Zadní hora a Humence. Z oficiálních údajů v roce 2007 se z celkové rozlohy 315,1 ha vinic využívá jen 164,9 ha. Registrováno zde je 338 pěstitelů.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž má podobné prvky jako řada Sommelier Club a je výhradně určená pro prémiovou gastronomii. Najdeme zde ale pouze doporučení k pokrmům, což považuji za nedostatečné.

Barva je zlato-žlutá, jiskrná a má krásnou intenzitu. Vůně má všechny odrůdové znaky. V nástupu jsou odstíny lipového květu a medu, které postupně doplní kořenité tóny a náznaky petroleje v dobrém slova smyslu.

Ve středně dlouhé chuti je pikantní kyselinka a kořenitý dozvuk. Víno působí řízným a svěžím dojmem. Pravděpodobně se nachází na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě v roce 2010. Při popíjení se stále více objevují typické odrůdové znaky pro Ryzlink rýnský, který se podle mne povedl.

Vinařství doporučuje toto víno podávat k jemným paštikám, drůbežímu a telecímu masu. My jsme ho podávali k pečenému pangasiu na víně, s mladou cibulkou a rozmarýnem. Poslední skleničku jsem dopíjel večer a přikusoval k tomu Cambozolu. Doporučuji poněkud vyšší teplotu podávání, nejlépe kolem 12 °C.

Pokud si myslíte, že se o tomto rýňáku dozvíte více na webových stránkách, pak jste na omylu. Nabídka Château Mikulov je skrytá pod položkou produkty. Je zde pouze zmínka o ročníku 2007 stejné jakosti, ale jedná se o jiný původ hroznů (podoblasti Mikulovská, obec Mikulov, trať Pod svatým kopečkem). Taktéž ochota odpověď na dotazy zaslané mailem byla mizerná. Škoda, ale i přesto se mi ryzlink líbil.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Moravian Wine Perfection
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Bzenec
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Víno Mikulov a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: L1732811
Evidenční číslo jakosti: 84A1-09-9
Doporučená archivace: 2008-2011
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 8 8 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3989x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.11.2009 16:39:07