Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr - Habánské sklepy s.r.o. Velké Bílovice
Je to už více jak tři roky, kdy jsme naposledy zveřejnili recenzi na víno z Habánských sklepů. Dnes to napravím pohledem na velmi povedené Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr, které je právě na svém vrcholu.
Jak jsem předeslal v dnešní aktualitě, je to už více jak tři roky, kdy jsme naposledy zveřejnili recenzi z Habánských sklepů. Dnes to napravím pohledem na Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr. Díky vstřícnosti ředitele Habánských sklepů pana Josefa Svobody mohu napsat pár řádků týkající se terroir a technologie výroby.
Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 17. října 2006 při cukernatosti 22,5 °NM ve Velkých Bílovicích na viniční trati Zadní hora. Výsadba révy proběhla v roce 1986 a pěstuje se zde na hnědozemi na hluboké spraši na středním vedení s hustým sponem 1 x 2,2 m, řez na jeden tažeň se zatížením oček/m2. Technologie výroby: rychlé lisování tlakem do 1 bar, stacionární odkalení, kvašení 16 °C, včasné stáčení z kalů.
Lahev typu rýnská pistole má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž má své kouzlo díky nádherné pistoli a použitému designu etikety.
Barva je intenzivní, zlato-žlutá a jiskrná. Vůně je mnohoslibná. Jsou zde nádherné medové tóny, jemná nazrálost, mineralita a mandlové odstíny. Prostě nádherný veltlín, který okouzlí i vínomilce, kteří tuto odrůdu příliš nevyhledávají. Také viskozita je krásná, víno působí olejovitým dojmem a nádherně slzí.
Ve středně dlouhé až dlouhé chuti se rozvíjí v nástupu medové tóny s hořko-mandlovým závěrem, ve kterém nejsou žádné stopy stařinky. Doznívání je příjemné díky zvláštní kořenitosti a pikantní kyselince. Veltlín ma krásnou strukturu, díky které se můžete těšit na zajímavé zážitky. Vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) je krásně zakomponovaný do celku a vše do sebe výborně zapadá. I když je hodnota bezcukerného extraktu nízká, v chuti to není vůbec poznat a tipoval bych mnohem vyšší hodnotu.
Víno je na svém vrcholu, na kterém se ještě nějaký čas udrží. Otevření lahve ale doporučuji nejpozději v roce 2010. Pokud se nepletu, tak se tato řada různých odrůd a přívlastků prodává v hypermarketech kolem 200,- Kč, což není k velkoobjemové produkci málo, ale výsledná kvalita odpovídá. Kdo má rád extraktivní, hořko-mandlový projev veltlínu bude určitě spokojený.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2006Jakost: pozdní sběrZatřídění podle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceVinařská oblast: Zadní horaVýrobce: Habánské sklepy s.r.o. Velké BíloviceČíslo šarže: L 655Alkohol: 13,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 5,9 g/lBezcukerný extrakt: 19,9 g/lDatum sklizně: 17. října 2006Cukernatost hroznů: 22,5 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1986Způsob vedení révy: střední vedení s hustým sponem 1 x 2,2 m, řez na jeden tažeň se zatížením oček/m2Technologie výroby: rychlé lisování tlakem do 1bar., stacionární odkalení, kvašení 16 °C, včasné stáčení z kalůRok lahvování: 2006Doporučená archivace: 2009Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 15.000 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C Cena: 120,- Kč (akční cena Interspar v únoru 2008)