O Víně

20.08.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.08.2009 07:00

Neronet 2006 odrůdové jakostní - Vinařství Zaječí s.r.o.

Pokud jste ještě před pár lety chtěli zakoupit okrajové odrůdy, znamenalo to zajet přímo k několika málo vinařům. Zda se vyplatí koupit v hypermarketu Neronet 2006 odrůdové jakostní - Vinařství Zaječí s.r.o. se dozvíte v uvedené recenzi.

Vzpomínám si, jak ještě před pěti šesti roky bylo možné koupit nové okrajové odrůdy (např. Neronet, Alibernet, Laurot, Hibernal) jen u několika málo vinařů a to pouze přímo ve vinařství. Pokud jste se nějak dostali k uvedeným odrůdám a nešlo vyloženě o propadák, byla velká pravděpodobnost, že jste tato vína začali vyhledávat a zaujala vás. Možná se nám ani v tom nejbláhovějším snu nezdálo, že se s řadou těchto odrůd, které se do té doby velmi pomalu začali rozšiřovat, setkáme v budoucnu i v hypermarketech a nepůjde o žádné velkoobjemové hrůzy. S odrůdou Laurot a Hibernal (obojí deklarováno jako BIO produkt) pravidelně přichází Vinselekt Miloše Michlovského. Velmi povedené Alibernety má často v nabídce například Vinařství Plešingr a Stanislav Škrobák. Neronet pak třeba Vinařství Bíza nebo Vladimír Tetur, který ho tradičně "školí" v barikovém sudu. Již rok je také v nabídce Globusu a Albertu suchý Neronet 2006 odrůdové jakostní z Vinařství Zaječí, které je zařazeno do řady 1252.

Ze zadní etikety se dozvíte, že 1252 je vlastně letopočet, kdy se od tohoto roku datuje první písemná zmínka o vinařství v obci Zaječí. Je to zároveň jeden z nejstarších písemných pramenů tohoto druhu v okolí a odkazuje tak na dlouhou vinařskou tradici. Zabrousil jsem také na webové stránky, ale kde nic tu nic... tato řada jako by vůbec neexistovala a je pravděpodobně vyráběna pouze pro síť hypermarketů.

Hrozny z Vinařství Mutěnice byly sklizeny 19. září 2006 při cukernatosti 18 °NM v Mutěnicích na viniční trati Úlehle. Technologie výroby: řízené kvašení ve vinifikátoru při teplotě 28 °C, jablečno-mléčná fermentace, 20 % vína zrálo v sudech barrique, zbytek v dubových sudech o objemu 2000 litrů, doba zrání 12 měsíců.

Lahev typu Bordo sissi má objem 0,75 l (khaki) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem 1252 a názvem vinařství. Adjustáž je povedená a líbí se mi. Na bílé etiketě s rukopisem na pozadí je dominantní letopočet 1252, kterému zlaté písmo dává na důležitosti a noblesnosti. Na zadní etiketě je základní charakteristika vína, doporučení k pokrmům a analytické hodnoty! Velmi úctyhodné. K dokonalosti tak chybí jen uvedení vinařské obce a viniční tratě a odhadovaná doba lahvové zralosti.

Barva je purpurově červená s rubínovými záblesky a těžko průhledná, jak je pro Neronet obvyklé. Vůně je jemná, v nástupu vystoupí krásná směs černých lesních plodů (ostružiny) a na pozadí se rozvinou odstíny višní, které doplní kořenité tóny.

Ve středně dlouhé chuti je kouzelný extrakt připomínající šťávu z ostružin a višní. V kořenitém závěru jsou výraznější třísla a také zvláštní ovocitost. Neronet má krásnou strukturu a podle mne i parametry pro zrání v dubovém a barikovém sudu. Můj odhad ohledně další archivace je rok 2010 až 2012, vyšší letopočet doporučuje i vinařství a je velmi pravděpodobné, že se Neronet ještě dále posune. Vinařství víno doporučujeme podávat ke specialitám na grilu, zvěřině, kořenité úpravě vepřového masa a měkkým kozím sýrům Chabichou nebo Sainte-Maure.

Jak jsem již uvedl výše, z webových stránek se o této kolekci nic nedozvíte. Celý web je poněkud nepřehledný a trvá velmi dlouho než se doklikáte k detailním informacím, protože stránky mají velmi dlouhou strukturu, což na přehlednosti nepřidá. Jako vždy, odpověď z vinařství jsem obdržel, za což ještě jednoud děkuji.

V již zmíněném Globusu nebo také v Albertu se dále prodává pod názvem 1252 Veltlínské zelené jako odrůdové jakostní víno, Rulandské modré v jakosti výběr z hroznů a další lahve. Vše v cenové relaci od 139,- Kč, což v případě tohoto Neronetu je cena příznivá a klidně bych si tuto lahev koupil znovu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: 1252
Odrůda: Neronet
Ročník: 2006
Jakost: odrůdové jakostní
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Mutěnice
Viniční trať: Úlehle
Výrobce: Vinařství Zaječí s.r.o., U Vily 463, 691 05 Zaječí
Číslo šarže: 28000/206
Alkohol: 12,0 % obj.
Cukernatost hroznů: 18 °NM
Datum sklizně: 19. září 2006
Obsah zbytkového cukru: 3,0 g/l
Obsah kyselin: 5,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,0 g/l
Technologie výroby: řízené kvašení ve vinifikátoru při teplotě 28 °C, jablečno-mléčná fermentace, 20 % vína zrálo v sudech barrique, zbytek v dubových sudech o objemu 2000 litrů, doba zrání 12 měsíců.
Rok lahvování: 2008
Velikost partie: 10000 ks
Doporučená archivace: odhaduji 2010 - 2012
Teplota skladování: 8 - 10 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 119,- Kč (výprodej Globus v červenci 2009)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3444x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.10.2010 11:22:34