O Víně

06.08.2009 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.08.2009 07:00

Zweigeltrebe 2002 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Nedávné tropické teploty mi neplánovaně prodloužily popíjení velmi zajímavého Zweigeltrebe 2002 odrůdové jakostní (barrique). Jak hodnotím toto víno se dozvíte v uvedené recenzi.

Již jsem se mnohokrát přesvědčil, že predikovaná lahvová zralost vín Vladimíra Tetura je podceňována a neodpovídá podle mne skutečnosti. Pro vínomilce, kteří vyhledávají lahvově zralá vína je to jistě dobrá zpráva. Vína si mnohdy dokáži udržet svou zralost déle, jak jsem referoval třeba u recenze Irsai Oliver 2005 kabinet, Rulandské šedé 1999 kabinet nebo Chardonnay 2000 pozdní sběr. S určitým očekáváním proto dnes otevírám suché Zweigeltrebe 2002 odrůdové jakostní, které je deklarováno jako barrique.

Vlastní (20 %) i nakupované hrozny byly sklizeny 29. září 2002 při cukernatosti 19 °NM ve Velkých Bílovicích na viniční trati Přední hora. Patnáctiletá réva se zde pěstuje na černozemi na středním vedení. Technologie výroby: vinofikátor, bezoxidační technologie, školení v sudu barrique po dobu 10 až 12 měsíců v sudu typu Nadalie, výrobce Francois Ferrer.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem délky plátek-drť-plátek 42 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Neronet 2003 odrůdové jakostní (barrique), přistoupím proto přímo k hodnocení.

Barva je granátově červená s rubínovými odlesky a intenzivní. V nástupu vůně jsou jemné kořenité odstíny a tóny kompotového ovoce. Na pozadí vystupují slabé animální a kouřové tóny. Po zakroužení zůstávají na stěně skleničky drobné kapky, které pomalu stékají dolů.

Chuť má krásné a dlouhé doznívání, ve kterém se rozvíjí nasládlý kořenito-dřevitý ocásek a příjemná nazrálost s prvky extraktu připomínající višňový kompot. Víno je po sedmi letech zrání nádherně harmonické se sametově jemnými třísly. Vliv barikového sudu je přesně podle mého gusta, nepřebíjí odrůdové vlastnosti, také díky velmi dobrému extraktu. Víno je na svém vrcholu, podle mne na něm vydrží určitě do konce roku 2009, byť vinařství doporučovalo archivaci do roku 2007. Znovu došlo k překročení predikované lahvové zralosti, což ukazuje na vinařovo umění připravit lahev na dlouhou trať a také na velmi dobrou surovinu.

Po pěti dnech, kdy konečně pominula vlna tropických veder a kdy na popíjení nazrálého červeného vína nebyla ta správná doba, se vracím k otevřené lahvi a žasnu nad jemností a ovocitostí, připomínající višňový kompot. Vinařství toto Zweigeltrebe doporučuje podávat vychlazené na 16 - 18 °C ke zvěřině.

Archivace tohoto Zweigeltrebe se náramně podařila a také vyplatila. Pokud máte toto víno ještě v archivu, můžete si gratulovat, stejně jako vinař. Při pohledu na záznam o ceně 95,- Kč přímo ve vinařství v listopadu 2006 musím radostí tleskat, protože za tuto lahev bych dal klidně jednou tolik!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Zweigeltrebe
Ročník: 2002
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Přední hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,1 % obj.
Číslo šarže: 2003-71
Obsah zbytkového cukru: 2,2 g/l
Obsah kyselin: 4,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,2 g/l
Cukernatost hroznů: 19 °NM
Datum sklizně: 29. září 2002
Stáří vinice: 15 let
Typ půdy: černozem
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: vinofikátor, bezoxidační technologie
Délka zrání v barikovém sudu: 10-12 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Nadalie, Francoas Ferrer
Doporučená archivace: 2009
Rok lahvování: 2004
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 12 - 14 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 95,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2006)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3272x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 05.08.2009 16:39:23