O Víně

06.02.2009 Martina Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.02.2009 00:00

Moravská Růženka (Frankovka) 2007 kabinet (rosé) - Nové vinařství a.s. Měřín

Rosé, růžové víno, klaret, růžák, ryšák, růžovka... V současnosti atraktivní víno, které si získává stále více příznivců. Důvodem může být spojení elegantní barvy, příjemně svěží vůně a lehkost a svěžest v chuti. Tedy alespoň ve většině případů.
Rosé se vyznačují mimořádně širokou proměnlivostí vlastností. Spojují v sobě rysy vín bílých i červených, vždy jsou však osobitá. Dle mého názoru jsou nejen alternativou letního osvěžení při posezení s přáteli v horkém létě ve stínu stromů, ale je možné je podávat i při slavnostních příležitostech, svatbách, banketech, vernisážích, ..., a mohou se skvěle snoubit s mnohými pokrmy.
V souboru článků, které plánuji pro „náš“ portál, se vám budu snažit sdělit něco více o vínech svůdných růžových barev, o jejich výrobě, jejich charakteru. Pokusím se naučit sebe i vás růžovým vínům rozumět a hledat v nich silné chuťové zážitky, protože si myslím, že rosé za to stojí!
Snad nebudete zklamáni (?!?) :-)

Rosé by určitě mělo na první pohled zaujmout svou atraktivní barvou. Existuje celá škála růžové barvy od bledě šedé po světle růžovou, nafialovělou s odstíny pivoňky, třešně, maliny, jahody, oranžové růže, meruňky, lososa, cihly, cibulových slupek nebo rzi.
Odstín barvy ovlivňuje především zvolená odrůda. Třemi typickými odrůdami révy vinné pro výrobu rosé ve světě jsou Cinsaut, Modrý Portugal a Zinfandel.
V České republice se nejčastěji pro výrobu růžových vín používá Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon a Modrý Portugal. Charakter každé této odrůdy se projevuje v hotovém víně, např. Cabernet mívá malinový odstín, Modrý Portugal bývá sytější.
Kromě vybrané odrůdy ovlivňuje barvu vína i způsob výroby.
U přímého lisování celých hroznů je odstín vylisované šťávy velmi jemný; po zpracování moštu stejným způsobem jako u bílého vína vzniká tekutina, které se někdy říká šedé víno. I chuť tohoto rosé se zpravidla přibližuje charakteru bílého vína.
U krátké macerace se slupkami a odfiltrováním šťávy ve chvíli, kdy dosáhla požadované intenzity a při následném zpracování jako u bílého vína je barva konečného vína intenzivnější v závislosti na typu odrůdy. Takto vyrobené rosé obyčejně obsahuje více tříslovin, má sytější odstín než růžové víno vyrobené přímým lisováním.

A nyní přistoupíme k prvnímu konkrétnímu vínu „našeho růžového seriálu“.

Frankovka rosé 2007 kabinet (suché) pochází z vinařské oblasti Morava, vinařské podoblasti Mikulovské. Pro významnou tuzemskou potravinářskou společnost Beskyd Fryčovice, a.s., která se rozhodla obohatit svůj výrobní program o kvalitní vína z jižní Moravy, ji vyrobilo Nové vinařství z Drnholce.
Tento program zahrnuje výhradně růžová vína, která jsou na trh uváděna pod jednotnou značkou MORAVSKÁ RŮŽENKA. Jedná se vždy o odrůdová vína z vybraných moravských vinic.

Adjustáž je moderní, vkusně jednoduchá. Lahev typu Bordeaux z čirého skla o obsahu 750 ml je uzavřena 40 mm plastovou zátkou zářivě růžové barvy bez potisku. Atmosféra etikety zcela koresponduje s charakterem vína.

Barva je jiskrná, vyšší, zajímavě lososově růžová.

Vůně je čistá, výrazná, v nástupu plná zahradního ovoce, čerstvých malin, které příjemně doplňuje buket hořčiny jakoby převzaté z jader švestek.

Chuť je suchá, příjemně svěží s křehkým tělem a čerstvými kyselinami. Nezaostává za vůní. I v chuti najdeme lahodné tóny bohaté směsi letního ovoce, vystupuje čerstvá i kompotovaná podoba švestek. Celkový dojem z vína je harmonický. Osvěžující nekomplikované víno uzavírá středně dlouhá dochuť, objevuje se v ní opět zahradní ovoce.

Příjemně pitelné jednoduché růžové víno s poetickým označením Růženka, které snad potěší všechny milovníky klasických jemných růžových vín, doporučuji podávat vychlazené na 10 - 12 °C například ke grilovaným krůtím steakům. Za ideální považuji vypití do 1 roku.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2007
Jakost: kabinet
Kategorizace: rosé
Zatřídění podle obsahu zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Výrobce: Nové vinařství, a.s. pro potravinářskou společnost Beskyd Fryčovice, a.s.
Číslo šarže: 045
Evidenční číslo jakosti: 194K1-07
Číslo vzorku: 30
Alkohol: 12,5 % obj.
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 119,90 Kč (Tesco 2009)

Spotřebitelská známka: 6.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 7 7 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2478x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.07.2009 12:26:45