Cream 2006 výběr z hroznů - Peřina Zdeněk Mikulov
Od roku 2005 začal Zdeněk Peřina vyrábět zajímavě nazvanou kupáž Cream, což má symbolizovat zvláštní a dlouhou historii. Zdeněk Peřina to dále vysvětluje, že v angličtině cream znamená smetanu, ale také přeneseně výběr a toto cuvée skutečným výběrem má být, tak uvidíme. Lahev Cream 2006 výběr z hroznů je ve skutečnosti kupáž odrůdy Kerner (40 %) x Sauvignon (35 %) x Veltlínské zelené (10 %) a zbytek další odrůdy v menším množství. Vlastní hrozny pocházejí z tříleté vinice ze špičkové polohy v Klentnici na viniční trati Nad sv. Leonardema byly sklizeny 16. října 2006 při cukernatosti 24,2 °ČNM. Réva se zde pěstuje na středním vedení s řezem na jeden tažeň na hlinité spraši s vyšším obsahem vápna. Technologie výroby: reduktivní.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem ročníku a vinařství. Adjustáži jsem se věnoval u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr.
Barva je zlato-žlutá, čistá a jiskrná. Na výběr z hroznů má ale velmi slabou intenzitu. Vůně je jemná a široká. Jsou zde meruňkovo-broskové odstíny a tóny bílého pepře. Když se soustředíte na vůni, dokážete krásně identifikovat jednotlivé odrůdy této kupáže.
Ve středně dlouhé chuti je zajímavá šťavnatost. Jsou zde jemné hořko-mandlové tóny, které jsou protiváhou k ovocitosti. V dozvuku vystoupí kořenitost a minerálnost. Co naopak postrádám je vyšší extrakt a lepší tělo. I když má víno vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) není to příliš poznat. Díky dobře sladěným kyselinkám se zbytkovým cukrem má již teď Cream dobrou harmonii. Vinařství doporučuje archivaci až do roku 2012, ale již teď můžete víno klidně otevřít. Já si druhou lahev nechám určitě v archivu, možná se víno více zakulatí a dostane nazrálé tóny, které mám rád.
Z ročníku 2007 jste mohli narazit na Cream z odrůdy Kerner x Chardonnay x Sauvignon, které je ale taktéž vyprodáno. Na konci roku 2008 uváděly webové stránky pro milovníky vína špatnou zprávu, z ročníku 2007 jsou již všechna vína vyprodána, vyjma dvou „slaďáků“ Pálava 2007 výběr z hroznů a Rulandské bílé 2007 výběr z bobulí, což je pro vinaře to nejlepší ocenění.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: CreamOdrůda: Kerner (40 %) x Sauvignon (35 %) x Veltlínské zelené (10 %) a další odrůdy v menším množstvíRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: KlentniceViniční trať: Nad sv. LeonardemVýrobce: Peřina Zdeněk MikulovAlkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 6-06Evidenční číslo jakosti: 11H1-07Číslo vzorku: 16Rok lahvování: 2007Obsah zbytkového cukru: 5,7 g/lObsah kyselin: 6,7 g/lBezcukerný extrakt: 19,0 g/lCukernatost moštu: 24,2 °NMDatum sklizně: 16. října 2006Stáří vinice: 3 rokyTyp půdy: hlinitá spraš s vyšším obsahem vápnaZpůsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeňTechnologie výroby: reduktivníDoporučená archivace: 2009 - 2012Teplota podávání: 6 - 12 °C Teplota skladování: 9 - 11 °CVelikost šarže: 3.500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 190,- Kč (přímo ve vinařství v dubnu 2007)