Zweigeltrebe 2001 odrůdové jakostní (barrique) - Malý vinař František Mádl Velké Bílovice
S velkým překvapením zjišťuji, že jsme doposud recenzovali pouze bílá vína od Františka Mádla z Velkých Bílovic. Je to přinejmenším podivné, protože sortiment červených vín je hodně zajímavý, zvláště Alibernet a všechna bariková mi přijdou nadmíru zajímavá. Všechna červená vína, která jsem si dovezl přímo od Františka Mádla v srpnu 2005 jsem se těšil několik let. Protože jsem u všech pozoroval velmi dobrý potenciál k zrání, nechal jsem je uležet. Jako první ze čtyř barikovaných vín (zůstává mi ještě famózní Alibernet, Frankovka a Svatovavřinecké) otevírám nejstarší ročník a to Zweigeltrebe 2001 odrůdové jakostní, které zrálo po dobu 9 měsíců v barikovém sudu typu Alier, Never Limousene a různých výrobců (Radoux, Vicarde, Boute, Fransois Freres). Všechny sudy byly 3x použité. Víno kvasilo v 1000 litrových kádích s ručním ponořováním klobouku při nízké teplotě (venku na dvoře) a nízké extrakci barvy. Nakupované hrozny byly sklizeny 20. října 2001 ve Velkých Bílovicích na viniční trati Přední hora. Dvacetipětiletá réva se zde pěstuje na spraši a na vysokém vedení na dva tažně.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Muškát moravský 2003 pozdní sběr. Velmi oceňuji uvedení viniční tratě, i když to legislativa nenařizuje.Barva je granátově červená s rubínovými odlesky a intenzivní. Vůně je mnohoslibná a poměrně široká. Jsou zde višňové a kořenité tóny, směs cizokrajného koření a jemné vanilky. Vůně se při popíjení krásně rozvíjela a po dvou hodinách se začal objevovat "dvoreček". Pro co nejlepší senzorické vlastnosti doporučuji dekantaci. Po zakroužení stékají krásné mosty.Ve středně dlouhé až dlouhé chuti se prolínají tóny připomínající višňový kompot a černé bobulové ovoce spolu s kořenitými odstíny, které doprovází jemná třísla, příjemná vanilka a nádherné doznívání připomínající kouřovinku. Víno má zajímavou strukturu a výbornou harmonii. Vše do sebe absolutně přesně zapadá. Líbí se mi snoubení ovocitých vlastností s barikovým sudem, který nezastřel odrůdové vlastnosti. Překvapivě je zde stále kyselinka, která může za to, že víno není zlomené. Podle mne je na svém vrcholu, na kterém vydrží při dobrých skladovacích podmínkách dva roky. Při slepé degustaci bych asi netipoval sedm let staré víno. Tento barik se bude báječně snoubit k specialitám na grilu a pokrmům z hovězího masa. Můžete při něm ale i "meditovat" a přikusovat k tomu sýr s ušlechtilou plísní. Poslední decku jsem si nechal na třetí den a pozoruji, že vůně i chuť výrazně utrpěla.Výsledné známky za senzorické hodnocení jsou vysoká, ale ne maximální, protože toto Zweigeltrebe má potenciál k tomu, aby překvapil. Děkuji Františkovi Mádlovi za zaslání detailních informací k vínu, které již dlouho není v prodeji. Cena 180,- Kč přímo ve vinařství v srpnu 2005 je výborná a pro tento typ vín se zde vždy rád vrátím. Gratuluji vinaři, kterému se podařilo vyrobit nádherné barikového víno, u kterého byl citlivě zvolen typ sudu i délka zrání.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ZweigelterebeRočník: 2001Jakost: odrůdové jakostníKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Přední horaVýrobce: Malý vinař František Mádl Velké BíloviceAlkohol: 11,8 % obj.Číslo šarže: 8Obsah zbytkového cukru: 1,8 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 19,0 g/lCukernatost moštu: 18,0 °NMDatum sklizně: 20. října 2001Stáří vinice: 25 letTyp půdy: sprašZpůsob vedení révy: vysoké na dva tažněTechnologie výroby: kvašeno v 1000 litrových kádích s ručním ponořováním klobouku při nízké teplotě (venku na dvoře), nízká extrakce barvyDoba zrání v barikovém sudu: 9 měsícůTyp a výrobce barikového sudu: Alier, Never Limousene různí výrobci (Radoux, Vicarde, Boute, FF (Fransois Freres) - všechno 3x použité sudyDoporučená archivace: 2008 - 2010Teplota podávání: 16 - 18 °C Teplota skladování: 6 - 13 °CVelikost šarže: 3.500 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2005)