Muškát Ottonel 2007 pozdní sběr - Vinařství V&M Zborovský Velké Pavlovice
Když ve svém reportu z olomoucké Flory zmiňoval "milasko" popis vín, nechápal jsem, kde všude se dnes s víny můžeme setkat. Něco podobného potkalo i mne na prosincové mezinárodní výstavě koček, taktéž v Olomouci. Zde jsem se zcela náhodně dostal ke stánku Vinařství V&M Zborovský z Velkých Pavlovic. Po ochutnávce svařáku z portugalu jsem si chvíli povídal s panem Zborovským o jejich vínech a vinařství a zakoupil panenskou sklizeň Muškátu Ottonel 2007 pozdní sběr.Původ hroznů hledejme v obci Velké Pavlovice, viniční trati Lizniperky o rozloze 1,3 ha, kterou má vinařství v nájmu. Z webových stránek se dozvíte, že je tato vinice na terase chráněné před severními větry, která je otevřená na jih a celodenně osluněná. Sprašová půda s písčito-hlinitým podložím vytváří jedinečné podmínky pro pěstování révy vinné, proto zde hrozny dosahují velmi vysokých cukernatostí.Protože je to první recenze, uvedu několik údajů. Rodinné vinařství V&M Zborovský bylo založeno v roce 2001 dvěma bratry s podporou svého otce. Nejprve víno vyráběli v malém domácím sklepě pro vlastní potřebu. Poté od založení firmy v pronajatém a později koupeném rozvětveném sklepě ve Velkých Pavlovicích poblíž kostela. V roce 2007 přesunuli výrobu vína do 6 km vzdálené Vrbice do pronajatých rozsáhlejších podzemních prostor. Sklepení ve Velkých Pavlovicích postupně upravují na prodejnu vín, posezení ve vinném sklepě a na pořádání akcí s vinařskou tématikou. Zpočátku vinařství vyrábělo víno z 1,5 ha převážně pronajatých vinohradů a z vykupovaných hroznů. V letech 2002 až 2004 výsadbou nových vinic rozlohu zvýšili o 14 ha. Dnes obhospodařují 18 ha vinic vlastních i pronajatých. Mezi pěstované odrůdy patří: Chardonnay, Frankovka, Modrý Portugal, Muškát Ottonel, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené a Zweigeltrebe. Výhledově počítají s výsadbou dalších odrůd. Vína vyrábí citlivým postupem vzhledem ke stavu a zralosti hroznů. Hrozny šetrně zpracovávají a zvažují výrobní postupy. Metodou řízeného kvašení snižují teplotu kvasícího moštu pod 18 °C. Nízké teploty při kvašení uchovávají ve víně příjemnou ovocitou i květnatou vůni, svěžest a harmonii. Vína zrají v nerezových nádobách. Většina červených vín dále leží několik měsíců v dřevěných sudech. U červených vín probíhá biologické odbourání kyseliny jablečné (malolaktická fermentace). Vína jsou lahvována bez stabilizování chemickými přípravky. Vizí vinařství je vyrábět kvalitní přírodní vína a ekologicky přistupovat nejen k pěstování révy vinné, aby si víno zachovalo co nejvíce zdraví prospěšných látek.Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm. Adjustáž se mi líbí, je vkusná a podává dostatek informací. Oceňuji uvedení analytických údajů a přesnou charakteristiku vína.Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky, slabší intenzity, čistá a jiskrná. Vůně je od prvního okamžiku kouzelná. Jsou zde muškátovo-vanilkové tóny, které doplňuje bonpari a další ovocité odstíny. Není to žádná nepříjemná či unavující vůně, naopak.Chuť je středně dlouhá a nádherně šťavnatá. Opět jsou zde vanilkovo-broskové odstíny, které doplňuje chuť vyzrálých hroznů a muškátu. Doznívání je příjemné a i když má víno vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) jeho projev není nepříjemný. Vše do sebe krásně zapadá a i když je hodnota zbytkového cukru (1,1 g/l) a kyselinek (4,3 g/l) na nízké hodnotě je přesto závěr zajímavě nasládlý. V žádném případě nejde o nudné a ploché víno, jak tomu často u této odrůdy a přívlastku je.Vinařství tento Muškát Ottonel doporučuje k dezertům neutrální chutě a k jemným paštikám. Lahev můžete otevřít s naprostým klidem už teď, případně do dvou let. Vzpomenu ještě výbornou cenu a web, který se na první pohled tváří aktuálně, ale vše končí na nabídce vín ročníku 2004 až 2006. Mnohem lepší je to s informacemi o pěstovaných odrůdách a především u viničních tratí, které vinařství obhospodařuje nebo odkud hrozny nakupuje.I když je Muškát Ottonel obecně považován za odrůdu, která není vhodná pro predikátní vína, když k tomu ale vinař správně přistoupí, můžeme být velmi příjemně překvapeni. Jde o líbivý typ vína, které si své příznivce určitě najde.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát OttonelRočník: 2007Jakost: pozdní sběrKategorizace: panenská sklizeňZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké PavloviceViniční trať: LizniperkyVýrobce: Vinařství V&M Zborovský Velké PavloviceAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 1207Evidenční číslo jakosti: 59F1-08/32Obsah zbytkového cukru: 1,1 g/lObsah kyselin: 4,3 g/lBezcukerný extrakt: 17,5 g/lDatum sklizně: září až říjen 2007Cukernatost hroznů: 21,5 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2004Typ půdy: hlinito-písčitáTechnologie výroby: kvalitní odkalení moštu, přidání kvasinek a kvašení při teplotě 17-18 °C po dobu 10 dnůRok lahvování: 2008Doporučená archivace: 2009 - 2011Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 8 - 10 °CZískaná ocenění: Seal of Approval AWC Wienna 2008Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 125,- Kč (stánek vinařství v Olomouci v prosinci 2008)