O Víně

02.12.2008 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.12.2008 00:00

Merlot 2006 výběr z hroznů (barrique) - Skoupil Petr Velké Bílovice

Na úvod již tradičně něco o vinařství, kde se dnešní víno zrodilo. Vinařství Petr Skoupil využívá stopadesátiletých zkušeností vinařského rodu, historie vinařství rodu Skoupilů sahá až do roku 1852. Vinařství najdeme v centru Velkých Bílovic, největší vinařské obce v ČR. Na sever od obce se svažují k jihu mírná úbočí, kde se na těžších černozemních půdách promísených s třetihorními jílovci v trati Přední Hora dobře daří modrým odrůdám, bílým svědčí spíše sprašovité a písčité půdy v trati Nová Hora (z tohoto pohledu je zajímavé, že dnešní víno pochází právě z trati Nová Hora). Nejlepší polohy se nacházejí v okolí kapličky na výrazném návrší nad obcí. Vinařství hospodaří na 18 ha vlastních vinnic, dalších cca 25 ha má pronajato. Všechny vinice jsou zařazeny do systému integrované produkce, důraz se klade na šetrný způsob hospodaření ve vztahu k přírodě. Všechna meziřadí jsou zatravněna, réva je vedena na 1 kmínek a 1 tažeň, řez na 6-12 oček dle odrůdy. Průměrný výnos se pohybuje od 0,8 do 1,5 kg na hlavu, cca 6 t/ha. Roční produkce činí cca 350 tisíc lahví ročně. Hlavními odrůdami jsou: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín, Sauvignon, Pálava, Chardonnay, Rulandské šedé, Muškát moravský, Müller-Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Irsai Oliver, Hibernal, Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Cabernet Sasuvignon, Dornfelder, Rulandské modré a Merlot. Hrozny a následně mošt jsou zpracovávány na nejmodernější technologii Europres. Po šetrném oddělení bobulí od stopek následuje vylisování na špičkovém lisu, odkalení probíhá pomocí flotace a kvašení při řízené teplotě 15-18 °C v nerezových tancích. Bílá vína zrají v nerezových tancích, nejlepší červená v barikových sudech. Zrání dle odrůdy trvá 6-18 měsíců. Lahvuje se zásadně vždy celá šarže najednou, před expedicí dozrávají vína na lahvi se sklepě, tady se však z ohledem na velkou poptávku ale dlouho nezdrží. Celá řada vín z produkce vinařství získala prestižní ocenění na domácích i zahraničních soutěžích, vína putují většinou do špičkové gastronomie. Nutno dodat, že Petr Skoupil v letošním roce obdržel významné ocenění Vinař roku 2008. Teď již k dnešnímu vínu.

Barva vína je velmi hluboká, intenzivní tmavě fialově-červená, na okrajích s pěkným fialovým probleskem, je vzorově čisté, dává krásnou červenou jiskru. Vysoký jakostní stupeň se projevuje velmi intenzivní tvorbou slziček a četných mostů stékajícíci jen velmi pomalu po skle.

Vůně je intenzivní, výrazně ovocitá, nazrálá, každopádně příjemná a elegantní. Převádají akcenty zralé černé třešně, sušené švestky, přezrálého černého rybízu s příměsí vůně šípkového džemu. Nacházím ve vůní i určitou animálnost a lehounký živičný tón, což dává vínu interesantnost. Jsem už zvědav na první chuťové vjemy.

Hned po prvním kontaktu vína s ústy vím, že se jedná o nevšední moravské červené víno, které je elegantní v kombinaci subtilnosti a mocného útoku na chuťové buňky. Je to docela rafinované, ale moc hezké. Ústa jsou plní ovoce, hebkých sladkavých tříslovinek, jemné kyselinky, stejně jemné kouřovinky z dobrého dřeva, velmi zajímavých vanilkových tónu a exotického koření. Vše působí harmonicky, barik tvoří pouze decentní kulisu, neprobíjí, což je jen dobře. Dochuť je poměrně dlouhá, příjemně ovocně-tříslovinná. Mám z toho všeho velmi dobrý dojem.

Podle údajů na zadní etiketě se toto víno hodí zvláště k různým paštikám, srnčímu a jelenímu ragú, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, ze sýrů pak k ementálu. Moje bodové hodnocení: 89 bodů. Víno získalo zlatou medaili na výstavě Concours de Mondial Bruxelles konané tentokrát v Bordeaux, ve vlasti Merlotu, což je obzvláště cenné. V souvislosti s udělením zlaté medaile na prestižním konkurzu v Bordeaux mi příjde zajímavé hodnocení časopisu Víno&styl v podobě 84 bodů. Podle informací od pana Tomáše Čepka z Vinařství Skoupil komentované víno na některých výstavách v ČR nedosáhlo ani na 80 bodů. Je to docela zajímavé a pro mě dost nepochopitelné.

Cena 399,- Kč přímo ve vinařství za 0,75 l lahev Bordó. Vína od pana Skoupila jsou poměrně drahá i když ve vztahu ke kvalitě celkem odpovídající a zřejmě i přes vyšší cenu si nacházejí odbytiště. Oceňuji rychlost a ochotu ze strany vinařství poskytnout požadované informace.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Nová Hora
Výrobce: Petr Skoupil
Číslo šarže: 06020
Evidenční číslo jakosti: 76C1-07/50
Alkohol: 13,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 1,8 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,6 g/l
Cukernatost moštu: 24,6 °NM
Datum sklizně: 26. října 2006
Typ půdy: Černozem promísená se žlutou spraší, místy s jíly, s dobrou zásobou živin, dobrou záhřevností-optimální prostředí pro růst révy vinné a dalších teplomilných rostlin.
Technologie výroby: řízené kvašení
Velikost šarže: 2.350 ks
Teplota skladování: 6 - 13 ºC
Teplota podávání: 17 ºC
Doporučená archivace: 2011 - 2013
Ocenění: Zlatá mediale Concours Mondial (2008)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 569,- Kč (Vinotéka www.lahvinka.cz v Havířově, srpen 2008) nebo 399,- Kč ve vinařství

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3182x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 10:49:47