O Víně

29.12.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.12.2008 00:00

Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů - Čebav Tvrdonice s.r.o.

K často vychvalovanému vinařství Čebav jsem se dostal prostřednictvím jedné příjemné vinotéky letos o prázdninách v Brně. Zde jsem z kolekce jejich vín zakoupil Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů. Jistě jste zaregistrovali, že v soutěži "Vinař roku 2008" se Čebav letos umístil na třetím místě. Na našem portále jste se v minulosti mohli setkat zatím s jedinou recenzi na Muškát moravský 2005 výběr z cibéb.

Vinařství sídlí v obci Tvrdonice, kde ho v roce 1996 založili místní vinaři Jan Čech a Jan Balga. Nejprve pěstovali révu na 4 ha starých vinohradů v bývalé vinařské oblasti Podluží, v katastru obcí Tvrdonice a Týnec. Dnes hospodaří na 32 ha vinic, přičemž převážná většina z nich je nově vysazených. Do budoucna plánují rozšíření plochy na 40 ha. Webové stránky také uvádějí, že se každoročně snaží o obnovu vinic a výsadbu nových odrůd (např. Rulandské šedé). V roce 2001 vybudovali nové sklepní hospodářství ve Tvrdonicích, kde je také provozovna.

Hrozny byly sklizeny v obci Tvrdonice na viniční trati Vinohrady při cukernatosti 24,2 °NM. Výsadba révy zde proběhla v roce 1988 a pěstuje se na středním vedení na jílovito-hlinité půdě. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm. Adjustáž mne příliš nezasáhla na rozdíl od výše zmíněné recenze. Je sice přehledná, ale kromě cukernatosti hroznů a charakteristiky vína zde nejsou analytické hodnoty, které ale najdete na webu.

Barva je čistá, zlato-žlutá a jiskrná. Víno se líně povaluje ve skleničce a působí velmi přesvědčivě. Vůně je od prvního okamžiku mnohoslibná a kouzelná. Jsou zde výrazné tóny bílého pepře, odstíny lučního medu a vyzrálých hroznů. Etiketa uvádí lipový květ a zelené mandle, ale tento dojem nemám.

Chuť je středně dlouhá a extraktivní. Jsou zde medové tóny, které doplňuje zvláštní kořenitost. I když etiketa deklaruje víno jako suché, mám po polknutí zvláštní nasládlý pocit. Pokud se ovšem podíváte na detailní webovou stránku zjistíte, že jde o polosuché víno a vysvětluje to právě senzorický projev. Na můj vkus má veltlín příšerně vysoký obsah alkoholu (14,5 %), což se v dozvuku nepříjemně projevuje ostrým a pálivým dojmem. Tento jev se může dalším zráním v lahvi zlepšit. Potenciál k další archivaci zde je, lahev doporučuji archivovat po dobu 2 až 3 let. Vinařství dokonce uvádí archivaci až do roku 2013. Vinařství víno doporučuje k studeným mísám, slaným předkrmům, smaženému filé, drůbežímu a jehněčímu masu.

Již několikrát zmíněný web podává aktuální informace o produktech a firmě. Škoda že nepodává více informací o terroir. Děkuji za zaslání informací k tomuto veltlínu. K tomuto vinařství se rád vrátím a vyzkouším něco dalšího (zajímal by mne například Dornfelder nebo Neronet).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Tvrdonice
Viniční trať: Vinohrady
Výrobce: Čebav Tvrdonice s.r.o.
Alkohol: 14,5 % obj.
Číslo šarže: 7006
Evidenční číslo jakosti: 59A1-07
Číslo vzorku: 5
Obsah zbytkového cukru: 4,6 g/l
Obsah kyselin: 4,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,10 g/l
Cukernatost hroznů: 24,2 °NM
Doporučená archivace: 2013
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Velikost šarže: 2300 lahví
Ocenění: Stříbrná medaile Vinařské Litoměřice 2007
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 235,- Kč (vinotéka v Brně v červnu 2008)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 9 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2470x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.09.2011 12:07:55