O Víně

20.11.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.11.2008 00:00

Sauvignon 2006 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Během několika málo týdnů se dostávám k dalšímu Sauvignonu. Nedávno se mi například líbil Sauvignon 2006 kabinet - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice, ale zpět ale k Vinným sklepům Valtice, protože po výborném Sauvignonu 2004 pozdní sběr a ještě lepším Sauvignonu 2005 pozdní sběr se chronologicky dopracovávám k Sauvignonu 2006 pozdní sběr. Pro ucelenější přehled uvedu ještě medailemi ověnčený Sauvignon 2002 pozdní sběr.

Vzpomínáte si ještě na polemiku MiBiTa v článku Pohled otevřenýma očima na Vinné sklepy Valtice a.s., kde se mimo jiné zabýval obsahem alkoholu? Dnešní Sauvignon je ale výjimkou, protože 14,0 % obj. alkoholu je velmi vysoká hodnota a to nejenom pro toto vinařství.

Hrozny byly sklizeny v obci Brod nad Dyjí na viniční trati Brodské stráně 19. až 21. října 2006 při cukernatosti 24,0 °NM. Výsadba révy zde proběhla v letech 1999 a 2001 a pěstuje se na středním vedení na hlinité a hlubší půdě. Technologie výroby byla reduktivní s řízenou fermentací.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž je tradiční a hodnotil jsem ji v předchozích recenzích.

Barva je čistá, zlato-žlutá a jiskrná. Od prvního okamžiku působí olejovitým dojmem. Vůně je extraktivní a kouzelná. Jsou zde medové tóny, které doplňuje nádherná ovocitost, připomínající vyzrálé hrozny a angrešt.

Také chuť pokračuje v nastoleném trendu, je plná a extraktivní. Sklepmistrovi se podařilo zajímavého snoubení zbytkového cukru s kyselinkou, která je hnacím motorem při popíjení. Také se povedlo sladit vysoký obsah alkoholu, který dobře zapadl do výsledného celku. V závěru objevíte kořenitost a chuť hroznů. Víno rozhodně nenudí, ba naopak. Má své kouzlo a začínám si stále více uvědomovat, že Brodské stráně jsou výbornou polohou pro tuto odrůdu, protože v posledních letech jsem odtud zaznamenal jen výborná vína.

Nevím čím to je, ale víno mi připadá extraktivní a plné a tak jen hádám, zda je to vyšším zbytkovým cukrem (10,4 g/l) nebo bezcukerným extraktem, který ale papírově vykazuje velmi nízkou hodnotu (20,1 g/l). Nepochybuji o dobře vyzrálé surovině. Kdo preferuje ovocitý a voňavoučký Sauvignon, měl by víno otevřít dnes. Kdo má rád nazrálé tóny, může víno nechat uložené v archivu několik let, vinařství uvádí až do roku 2012. Já si několik lahví uložil...

Vinařství doporučuje Sauvignon podávat k bílým masům, těstovinám, chřestu a k sýrům s bílou plísní na povrchu. Temperaci doporučuji kolem 10 °C, při vyšší můžete narazit na ostřejší projev alkoholu. Odpověď z vinařství jsem obdržel, což se již stalo u tohoto vinařství dobrým pravidlem.

Začátkem listopadu jsem procházel webové stránky a mylně se domníval, že jde o stejný Sauvignon, který je zařazený do vína měsíce za akční cenu s dopravou zdarma až domů (při odběru 6-8 lahví). Ale mýlil jsem se. Jedná se sice o stejný ročník i jakost, ale jde o viniční trať Horní čtvrtě ve Valticích. Při prohlédnutí e-shopu jsem zjistil, že Sauvignon z Brodských strání již bohužel není v nabídce.

Tento Sauvignon považuji na naše poměry za nadprůměrný a to má před sebou ještě zajímavý vývoj. Pít ho za dva až tři roky, možná bych za vůni i chuť dal maximální známku. Uvidíme, každopádně ho doporučuji všem milovníkům aromatických a extraktivních vín. Oceňuji odvahu jít do tak vysokého obsahu alkoholu a také si cením faktu, že víno nebylo deklarováno jako výběr z hroznů, byť podle cukernatosti hroznů tuto podmínku splňuje. Takže mi nezbývá než poslat gratulaci do Vinných sklepů Valtice.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2006
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Brod nad Dyjí
Viniční trať: Brodské stráně
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: 39/06
Evidenční číslo jakosti: 58E1-07
Číslo vzorku: 34
Obsah zbytkového cukru: 10,4 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,1 g/l
Datum sklizně: 19. až 21. října 2006
Cukernatost hroznů: 24,0 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 1999 a 2001
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: hlinitá, hlubší
Technologie výroby: reduktivní, řízená fermentace
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2012
Velikost šarže: 10.000 litrů
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 8 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 169,90 Kč (Tesco v březnu 2008)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2307x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.12.2011 12:25:36