Feteasca regala 2006 neskorý zber (pozdní sběr) - Štiglic - Vinárské združenie Modra, Slovensko
Předčasem jsme už tady představili jedno víno této odrůdy, a to Feteasca regala 2006 akostné odrodové firmy J&R Pretzelmazer z Dubové u Modry, tam jsme také uvedli charakteristiku odrůdy. Pro úplnost této recenze neuškodí údaje připonenout.Odrůda pochází z rumunské Transylvánie (Sedmihradsko), kde jí začátkem 20. století vyšlechtili křížením odrůd Dívčí hrozen x Grasa de Cotnari v obci Danes v Sighisoarském rajónu Rumunska. Existuje i názor, že se jedná o křížení odrůd Muškát Ottonel x Fateasca alba. Poprvé se s ní představil na mezinárodní výstavě vín v Bukurešti šlechtitel Gaspari v roce 1924. Pěstuje se nejvíc právě v Rumunsku, na Ukrajině, dále v Maďarsku, odkud pronikla do okolí vinařské obce Pesek u Želiezovců. Tady několik sazenic dovezl v roce 1938 gróf Beuner, zeť grófa Esterházyho, majitele želiezovského panství. Od obce Pesek ležící v nitranské vinohradnické oblasti pak pochází i synonymum odrůdy: Pesecká leánka (další synonyma používaná v zahraničí: Fetjaska korolevskaja, Fetjaska muskatnaja, Kyrályleányka, Dánosi leányka, Danesänä, Dunnesdörfer Königsast, na Slovensku lidově feťaska). Odrůda se postupně šířila do dalších vinohradnických oblastí Slovenska. Nejvhodnější lokality odrůda našla v oblasti vinařského městečka Modra pod svahy Malých Karpat, dobře se jí daří i v nitranskej, středoslovenské a jihoslovenské vinohradnické oblasti. Odrůda byla pro Slovensko oficiálně registrována v roce 1974. Jedná se o bohatě rodící odrůdu, ampelograficky podobnou Grasa de Cotnari. Je méně odolná proti zimním mrazům, jarní mrazíky jí postihují méně. Je náchylná k hnilobě. Daří se jí na jižních svazích s hlubokými, ale lehčími půdami, s dobrým vodním režimem. Pro získání kvalitních hroznů je potřebná redukce úrody. Dozrává v první polovině října. Poskytuje mošt s nižší cukernatostí a vyšším obsahem kyselin. Vína jsou aromatická, ovocitá, s příchutí citrusového ovoce, lučních květin, lipového květu a s jemnými muškátovými tóny. Z důvodu obsahu vyšších kyselinek a aromatičnosti, používá se občas i do kupáží.Barva vína je světlejší zelenkavě žlutá, což odpovídá odrůdě. Při vyšších výnosech je barva až vodově žlutobílá, barva tohoto vína je však známkou, že hrozny byly sbírány v tom pravém momentě. Víno je studničkově čisté, vzhledově bez jakýchkoliv připomínek. Víno po zakroužení skleničkou tvoří pěkné slzičky a mosty.Po vytažení zátky z lahve se vůně vína jeví jako utlumená, nechávám chvíli lahev postát a vydechnout. To přináší rozvinutí aromatu do větší šířky, ze skleničky se line příjemné kyselinkově mandlové aroma se špetkou muškátové a ovocné vůně, je zde i určitá kořenitost. Jedná se spíše o decentní bukét, jemný, hladivý, myslím, že odrůdově odpovídající. Při nižší teplotě až tak nevyniká, s postupně rostoucí teplotou se stává vůně zajímavá a přitažlivá. Je proto dobré dát vínu prostor k rozvinutí svého potenciálu. Vůně vín z této odrůdy prý vyniká u poněkud lahvově zralejších vín, takže by bylo zajímavé porovnání za nějakých 3-5 let, na kterých se odhaduje i archivační doba tohoto vína.V chuti je víno šťavnaté a svěží díky poměrně vysoké, hrdé kyselince, která dominuje, ale vínu nijak neškodí, ba je typickou pro vína této odrůdy. Nacházím v něm zahradní ovoce, citrus, zralé hrozno. Chuťově vyvážené, dobré víno se středním tělem a kratší až střední dochuti.Doporučuje se podávat k hlavnímu chodu z bílého masa, k zapékaným těstovinám. Moje hodnocení: 84 bodů.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Feteasca regalaRočník: 2006Jakost: neskorý zber (pozdní sběr)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MalokarpatskáVinařská podoblast: ModranskýVinařská obec: ModraViniční trať: SpiegelVýrobce: Štiglic - Vinárské združenie Modra, SlovenskoAlkohol: 13,12 % obj.Výrobní šarže: 0607/L-25Cukernatost moštu: 22 °NMDatum sklizně: 29. září 2006Typ půdy: hlinitáObsah zbytkového cukru: 1,6 g/lObsah kyselin: 6,4 g/lBezcukerný extrakt: neuvedenoDoporučená archivace: 2011Teplota podávání: 12 - 14 °CCena: dárek