O Víně

11.11.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.11.2008 00:00

Frankovka 2003 pozdní sběr - Valtická vína vinařství Petr Procházka, Valtice

Před pár lety jsem od Lukáše dostal Frankovku 2003 pozdní sběr z valtického vinařství Petra Procházky. Jeho dojmy sepsal do recenze Modrý Portugal 2003 odrůdové jakostní. Já jsem měl s tímto vinařstvím zatím jednu zkušenost, ale jakostní Tramín ročníku 2005 byl hodně podprůměrnou záležitostí, která nestála za řeč.

Z webových stránek se dozvíte, že:
Firma Valtická vína vinařství Petr Procházka vznikla v roce 2000, před tím vyráběla vína pro úzký okruh přátel a kamarádů, taktéž pro vlastní spotřebu. Do roku 2005 hospodaří na 6,5 ha vinic a od roku 2006 na ploše 9 ha vinic. Roční produkce vinařství je asi 90 tisíc kg moštových hroznů, počet plněných lahví se pohybuje kolem 100 tisíc kusů.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Adjustáž je podle mne těžký amatérismus. Kombinace tří etiket a použitých barev působí „garážovým“ dojmem hned na první pohled. Jediné co stojí za zmínku jsou veškeré povinné údaje včetně analytických hodnot. Pokud se podíváte na webové stránky, zjistíte, že vinařství rozšířilo svou nabídku o exkluzivní řadu vín, která má mnohem zajímavější design.

Barva je čistá, jiskrná a granátově červená. Vůně je jemná a připomíná směs neurčitého ovoce. Po důkladném rozdýchání se vynořují krásné višňové tóny.

Ve středně dlouhé chuti vystoupí zvláštní natrpklý ocásek připomínající višně, ale má své kouzlo. Je to plné víno, které díky výraznému extraktu působí hutným dojmem. Vinařství deklaruje hodnotu bezcukerného extraktu 30,7 g/l a vysvětlujte to příznivými klimatickými podmínkami v roce 2003. Víno je na svém vrcholu, má výbornou harmonii a jemná třísla. Lahev proto doporučuji otevřít do konce roku 2009.

Tuto Frankovku můžete podávat k pokrmům z hovězího masa nebo ho popíjet jen tak. Od minulé recenze jsou webové stránky již funkční a nabízí mnohem více informací, než před dvěmi roky. Dnes to teda bylo o něčem jiném a musím uznat, že tato Frankovka stála za to.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská oblast: Slovácká
Vinařská obec: Dolní Bojanovice
Viniční trať: Staré hory
Výrobce: Valtická vína vinařství Petr Procházka, Valtice
Číslo šarže: 9
Evidenční číslo jakosti: 2574/01/03
Alkohol: 12,75 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 4,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 30,7 g/l
Teplota skladování: 10 - 12 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 6.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
4 7 7 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2714x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 10:28:34