O Víně

27.10.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.10.2008 00:00

Sauvignon 2006 kabinet - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Po zavedení informace o doporučené archivaci v evidenci vlastních zásob v našem virtuálním sklípku, mám mnohem větší šanci vystihnout ten správný okamžik k otevření lahve. To by měl být i případ Sauvignonu 2006 kabinet z další řady Vinselektu, vtipně nazvané Paralele 49.

Z webových stránek se dozvíte, že Parallele 49 je:
Území podél 49 parallely je prakticky nejseverněji položenou vinařskou lokalitou střední Evropy. Hrozny zde dozrávají střídavě pod vlivy atlantického i vnitrozemského klimatu. Vlhčí a svěží vzduch proudící od Atlantického oceánu zpomaluje sice zrání hroznů, přispívá však zároveň k lepší tvorbě něžných aromatických a jemných kořeněných látek. Rovněž i půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převládají převážně půdy sprašové, ale i kamenité, štěrkovité, hlinito-písčité a hlinito-jílovité. Členitost a různorodost půd společně se zmiňovanými klimatickými podmínkami dodávají vínům 49 parallely neopakovatelný a nesmazatelný charakter, vyznačující se jemnými, ale zároveň i bohatými aromatickými látkami a příjemně svěží pitelností.

Protože poprvé zveřejňujeme recenzi na víno z této řady, položil jsem Zdeňku Sklenskému z Vinselektu několik základních otázek.
Jak byste tuto řadu charakterizoval? Pro koho je určená?
Jedná se o vína svěží s výraznou přesto příjemně sladěnou kyselinkou (typicky moravská vína - vždy kabinetní vína). Určená je pro gastronomii.

Podle jakého klíče vybíráte odrůdy do této řady?
Jedná se (až na jednu výjimku) o typické odrůdy pěstované na 49 rovnoběžce.

Kdy poprvé jste vína s tímto označením začali prodávat?
Vína z této řady jsme poprvé začali prodávat v roce 2005.

Kdo je autorem etikety této řady?
Autorem je Pavel Winter.

Hrozny Sauvignonu byly sklizeny 24. října 2006 při cukernatosti 20,5 °NM na viniční trati Věstonsko v obci Perná. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na černozemi na slinito-jílovitém substrátu a středním vedení. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 45 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž je podle mne povedená a dobře reprezentuje tuto řadu. Jako u většiny z Vinselektu poskytuje perfektní popis doporučených pokrmů a základní charakteristiku vína. Také po stránce grafiky zaujme.

Barva má světlejší odstín zeleno-žluté barvy, krásnou jiskru a zlaté odlesky. Vůně je jemná, ovocitá a svěží. Jsou zde tóny angreštu a listu rybízu. Na pozadí jsou jemné broskvovo-kopřivové odstíny, které lze u této odrůdy často najít.

Ve středně dlouhé chuti se pěkně projevuje pikantní kyselinka, která se krásně snoubí s ovocitostí. Je to nádherně lehké a pitelné víno, díky svěžesti a aromatičnosti. Doporučená archivace je udána z vinařství právě na rok 2008, což souhlasí a předpokládám, že na vrcholu vydrží ještě příští rok. Hodnota bezcukerného extraktu 21,9 g/l vytváří potřebné tělo. Vinařství Sauvignon doporučuje k různým úpravám kuřecího masa nebo ryb.

Jak už bylo několikrát řečeno, vína Vinselektu mají velmi precizní a přesnou charakteristiku vína, která skoro vždy odpovídá obsahu lahve. Další skutečností je, že vína jsou většinou v takové cenové relaci, která odpovídá dané jakosti. Právě řada Parallele 49 nabízí velmi dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. Podle údaje o doporučené archivaci se brzy podívám na Rulandské modré 2004 kabinet ze stejné řady. Čtyřicátá devátá rovnoběžka stojí rozhodně za pozornost!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Parallele 49
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2006
Jakost: kabinet
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Věstonsko
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2007-1160-2006/A
Evidenční číslo jakosti: 27C1-07
Číslo vzorku: 30
Alkohol: 12,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,9 g/l
Obsah kyselin: 6,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,9 g/l
Cukernatost moštu: 20,5 °NM
Datum sklizně: 24. října 2006
Výsadba révy vinné z roku: 1994
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem na slinito-jílovitém substrátu
Technologie výroby: řízené kvašení
Velikost šarže: 6.600 ks
Teplota skladování: 6 - 13 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Doporučená archivace: 2008
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 138,- Kč (Vinotéka v únoru 2008 nebo 95,20 Kč v e-shopu vinařství)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 6 7 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2362x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.07.2009 14:53:19