Sauvignon 2006 kabinet - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Po zavedení informace o doporučené archivaci v evidenci vlastních zásob v našem virtuálním sklípku, mám mnohem větší šanci vystihnout ten správný okamžik k otevření lahve. To by měl být i případ Sauvignonu 2006 kabinet z další řady Vinselektu, vtipně nazvané Paralele 49.Z webových stránek se dozvíte, že Parallele 49 je:Území podél 49 parallely je prakticky nejseverněji položenou vinařskou lokalitou střední Evropy. Hrozny zde dozrávají střídavě pod vlivy atlantického i vnitrozemského klimatu. Vlhčí a svěží vzduch proudící od Atlantického oceánu zpomaluje sice zrání hroznů, přispívá však zároveň k lepší tvorbě něžných aromatických a jemných kořeněných látek. Rovněž i půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převládají převážně půdy sprašové, ale i kamenité, štěrkovité, hlinito-písčité a hlinito-jílovité. Členitost a různorodost půd společně se zmiňovanými klimatickými podmínkami dodávají vínům 49 parallely neopakovatelný a nesmazatelný charakter, vyznačující se jemnými, ale zároveň i bohatými aromatickými látkami a příjemně svěží pitelností.Protože poprvé zveřejňujeme recenzi na víno z této řady, položil jsem Zdeňku Sklenskému z Vinselektu několik základních otázek.Jak byste tuto řadu charakterizoval? Pro koho je určená?Jedná se o vína svěží s výraznou přesto příjemně sladěnou kyselinkou (typicky moravská vína - vždy kabinetní vína). Určená je pro gastronomii.Podle jakého klíče vybíráte odrůdy do této řady?Jedná se (až na jednu výjimku) o typické odrůdy pěstované na 49 rovnoběžce.Kdy poprvé jste vína s tímto označením začali prodávat?Vína z této řady jsme poprvé začali prodávat v roce 2005.Kdo je autorem etikety této řady?Autorem je Pavel Winter.Hrozny Sauvignonu byly sklizeny 24. října 2006 při cukernatosti 20,5 °NM na viniční trati Věstonsko v obci Perná. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na černozemi na slinito-jílovitém substrátu a středním vedení. Technologie výroby: řízené kvašení.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 45 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž je podle mne povedená a dobře reprezentuje tuto řadu. Jako u většiny z Vinselektu poskytuje perfektní popis doporučených pokrmů a základní charakteristiku vína. Také po stránce grafiky zaujme.Barva má světlejší odstín zeleno-žluté barvy, krásnou jiskru a zlaté odlesky. Vůně je jemná, ovocitá a svěží. Jsou zde tóny angreštu a listu rybízu. Na pozadí jsou jemné broskvovo-kopřivové odstíny, které lze u této odrůdy často najít.Ve středně dlouhé chuti se pěkně projevuje pikantní kyselinka, která se krásně snoubí s ovocitostí. Je to nádherně lehké a pitelné víno, díky svěžesti a aromatičnosti. Doporučená archivace je udána z vinařství právě na rok 2008, což souhlasí a předpokládám, že na vrcholu vydrží ještě příští rok. Hodnota bezcukerného extraktu 21,9 g/l vytváří potřebné tělo. Vinařství Sauvignon doporučuje k různým úpravám kuřecího masa nebo ryb.Jak už bylo několikrát řečeno, vína Vinselektu mají velmi precizní a přesnou charakteristiku vína, která skoro vždy odpovídá obsahu lahve. Další skutečností je, že vína jsou většinou v takové cenové relaci, která odpovídá dané jakosti. Právě řada Parallele 49 nabízí velmi dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. Podle údaje o doporučené archivaci se brzy podívám na Rulandské modré 2004 kabinet ze stejné řady. Čtyřicátá devátá rovnoběžka stojí rozhodně za pozornost!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Parallele 49Odrůda: SauvignonRočník: 2006Jakost: kabinetZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: VěstonskoVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s. RakviceČíslo šarže: 2007-1160-2006/AEvidenční číslo jakosti: 27C1-07Číslo vzorku: 30Alkohol: 12,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 2,9 g/lObsah kyselin: 6,8 g/lBezcukerný extrakt: 21,9 g/lCukernatost moštu: 20,5 °NMDatum sklizně: 24. října 2006Výsadba révy vinné z roku: 1994Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozem na slinito-jílovitém substrátuTechnologie výroby: řízené kvašeníVelikost šarže: 6.600 ksTeplota skladování: 6 - 13 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCDoporučená archivace: 2008Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 138,- Kč (Vinotéka v únoru 2008 nebo 95,20 Kč v e-shopu vinařství)