Cabernet Moravia 2007 odrůdové jakostní - Sůkal Milan Nový Poddvorov
Sdružení Bonus Eventus, vinařství Milana Sůkala i technologie výroby celého společenství jsem vám představil v recenzi Rulandské šedé 2006 výběr z hroznů. Pokud vás zajímají podrobnosti nakoukněte tam, dnes rozeberu podrobně jen samotné víno - Cabernet Moravia 2007 odrůdové jakostní.Možná vás zarazilo, když jste si v úvodu přečetli o přechutnání několika lahví a nyní vás zajímá, jak to tedy bylo. Žádná záhada se nekoná, v průběhu měsíce a půl jsem otevřel tři tyto lahve, protože mě, nebudu zastírat, víno velmi zaujalo. První lahev, kterou jsem na doporučení kolegy zakoupil a otevřel, mě doslova nadchla a já hned věděl, že musím mít další. Dostalo se tedy na další dvě a pocity převládaly stále stejně pozitivní. Na cestě jsou další kousky, nyní již do archivu a já se rozhodl podělit se s vámi o své dojmy.Vězte tedy, že adjustáž hodnotím opět kladně. Nyní možná s většími pozitivy, neboť viněta je sice jednodušší, ale o to více přehlednější a snad i líbivější. Převládá jednotné kurzivní písmo v modré barvě, bez jakýchkoli grafických motivů. Neodpustím si uvést jednu zajímavost. Obdržel jsem také lahve s černým potiskem viněty, místo modrého provedení (že by došla?) :-), která na mě působí efektněji a sedí mi více, než modrá. Jedná se o totožnou šarži. Z jediné etikety se dovídáme veškeré povinné informace. Pod bílou záklopkou se ukrývá z drti lepená, korková zátka délky 44 mm s potiskem révy vinné - klasický universál. Známku bych tedy zvednul o půl bodu, oproti adjustáži z přívlastkového Rulandského šedého. Prostě je mi jaksi milejší a bližší.Barva je krásně jiskrná, sytě tmavého odstínu s odlesky do fialova s naoranžovělým meniskem a neskutečně vysokou viskozitou.Vůně je opojná, nasládlá s kávovými aromaty a karamelovými tóny. V pozadí cítím také jemný tabákový kouř.Chuť také nijak nevybočuje a nabízí přesně to, co očekávám. Překvapuje krásnou jemností a sametovostí vzhledem k ročníku. S ovocných aromat nalézám černé višně v čokoládě, také černorybízovou marmeládu a z druhotných herbálních trošku vanilky, mátový čaj a dřevité podtóny. Co v chuti také vnímám a rozpoznávám je železitá pachuť. Možná ji také znáte, například z červených vín z Moravína. Nijak zvlášť neruší, přesto o ní víte.Ostatní služby ohodnotím také bodem navíc, vzhledem k příznivé ceně v porovnání s kvalitou. Jsem celkem zvědavý, co s vínem udělá několikaletý zub času v archivu. Vyzkoušejte také toto víno s husí, nebo játrovou paštikou, či hovězí pečení a budete velmi mile překvapeni, jak příjemné může být i jakostní odrůdové víno z celkem komplikované odrůdy.Od pana Sůkala jsem obdržel důležitou informaci, že se jedná o kupáž více Cabernetů Moravia z tratí Krásná Hora a Kukvička. Dostalo se mi odpovědi i na analytické hodnoty, které najdete pod článkem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2007Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: Nový Poddvorov, JosefovViniční trať: Krásná Hora a KukvičkaVýrobce: Vinařství Milan SůkalAlkohol: 12,5 % obj.Výrobní šarže: 3Cukernatost moštu: 19,5 °NMObsah zbytkového cukru: 2,5 g/lObsah kyselin: 4,8 g/lBezcukerný extrakt: 22 g/lTeplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 15 - 17 ºC Cena: 80,- Kč (přímo ve vinařství)