O Víně

25.09.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.09.2008 00:00

Cabernet Moravia 2007 zemské - Vinařství rodiny Košuličovy, Hustopeče

Po pondělní recenzi Cuvée Šilinky 2007 zemské se podruhé v krátké době dostávám k rodinnému vinařství Pavla Košuliče. Druhá lahev, která mi byla doporučena, je Cabernet Moravia 2007 zemské. Opět jsem požádal pana Košuliče o odpovědi na několik otázek.

Na kolika ha pěstujete Cabernet Moravia a jaké máte s touto odrůdou zkušenosti?
Máme cca 700 hlav, u kterých registrujeme problémy s cukernatostí, která je obvykle nízká.

Proč doporučujete právě toto víno z Vašeho vinařství?
Tuto odrůdu používáme primárně jako součást červeného likérového vína, ale postupně ji začínáme vyrábět i samostatně.

Chcete se postupně orientovat k přívlastkovým vínům?
Ano.

Hrozny pro tento Cabernet Moravia byly sklizeny 20. října 2007 při cukernatosti 19,0 °NM na viniční trati Novosády v Brumovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1999 a pěstuje se na černozemi a rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: řízené kvašení.

Ze vkusných webových stránek vinařství se dále například dozvíte, že se vinařství nachází ve starobylém vinařském městě Hustopeče ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Zaobíráme se výrobou bílých, červených a především výrobou vín fortifikovaných (laicky řečeno vín portského typu). V úctě k rodinné tradici se toto víno nazývá „Stefan Kossulitcz” dle jednoho z našich nejstarších prapředků. Existuje bílá i červená varianta. Hlavní část hroznů, ze kterých jsou naše vína vyrobena, pochází z našich vlastních vinic vinařské obce Hustopeče, ve viničních tratích „Starovická hora” (Souvratě), „Růženy” a „Šilinky” a menší část z rodinných vinic ve vinařských obcích Morkůvky a Brumovice v oblasti Kloboucka. Víno, které vyrobíme, je uloženo především v dřevěných sudech v našem vinném sklepě, část vína lahvujeme pro uložení v archivu. Soustřeďujeme se na spojení odrůdy a viniční polohy a každá partie hroznů je zpracovávána zvlášť. Proto děláme např. několik vín Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného každého ročníku. Odrůdovou skladbu postupně směřujeme hlavně na odrůdy typické pro region Hustopečska, jako je Tramín červený, Sylvánské zelené, André, Frankovka atp. Z oblasti Kloboucka se zaměřujeme především na vína odrůd Neuburské a Ryzlink vlašský, která zde dosahují výjimečné kvality. Náš vinný sklep starý cca 350 let se nachází v nejstarší části města Hustopeče ve sklepní uličce „Na hradbách” lidově zvané „Turhandle”...

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Cuvée Šilinky 2007 zemské.

Barva je intenzivní, granátově červená a s rubínovými záblesky. Vůně je jemná, v nástupu vystoupí černorybízové tóny, později objevuji kořenito-dřevité odstíny.

Ve středně dlouhé chuti najdete příjemná třísla, pikantní kyselinku a kořenitost. V dozvuku je zvláštní chuť vzdáleně připomínající makové buchty. Vinařství uvádí doporučenou archivaci do roku 2010. Toto víno můžete podávat při teplotě 16 - 18 °C ke škvarkům a jídlům z vepřového masa.

Několikrát jsem od vinařů slyšel postesknutí nad tím, že Morávia je taková jankovitá odrůda, která dokáže pořádně potrápit. Osobně mi tato vína připadají buď výborná nebo hrozná, žádný "zlatý střed". Dnešní Cabernet Moravia řadím k té první skupině, tedy k nadprůměrným. I napodruhé mne toto vinařství potěšilo a do budoucna ho budu určitě sledovat. Níže jsem si dovolil použít několik fotografií z vinařství a viničních tratí přímo z webových stránek a požádal pana Košuliče o komentář, za což ještě jednou děkuji.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2007
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Brumovice
Viniční trať: Novosády
Výrobce: Vinařství rodiny Košuličovy, Hustopeče
Číslo šarže: 4/07
Alkohol: 11,9 % obj.
Obsah zbytkového cukru: cca 1,0 g/l
Obsah kyselin: neuvedeno
Bezcukerný extrakt: neuvedeno
Datum sklizně: 20. října 2007
Cukernatost hroznů: 19,0 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1999
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Rok lahvování: 2008
Doporučená archivace: 2010
Teplota skladování: 10 - 16 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Velikost šarže: 400 lahví objemu 0,7 L
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 80,- Kč (přímo z vinařství v srpnu 2008)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2871x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 29.07.2009 10:24:57