O Víně

17.07.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.07.2008 00:00

Muškát moravský 2006 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Už je to skoro pět let, co jsem poprvé a naposledy z Vinných sklepů Valtice degustoval Muškát moravský 2002 pozdní sběr. Od té doby jsem sice několik pozdních sběrů mladších ročníků v prodeji viděl, ale nenechal jsem se zlákat. Když jsem před měsícem viděl v Globusu Muškát moravský 2006 výběr z hroznů a Müller-Thurgau 2007 výběr z hroznů dlouho jsem neváhal. Jako první otevírám muškát, který o rok starší než milerka a měl by mít všechny "porodní" bolesti mladého vína za sebou.

Hrozny byly sklizeny 20. září 2006 při cukernatosti 24,0 °NM na viniční trati Dunajovický kopec v Brodu nad Dyjí. Výsadba révy proběhla v roce 1993 a pěstuje se zde na vysokém vedení na hluboké a hlinité půdě. Technologie výroby: reduktivní.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil v minulých recenzích a proto přistoupím přímo k hodnocení.

Barva má velmi slabou intenzitu, šedo-žlutou barvu, ale krásnou jiskru. Na výběr z hroznů má nepřesvědčivou intenzitu, ale dalším zráním v lahvi se můžeme dočkat milého překvapení. Po zakroužení zůstávají na stěnách nádherné klenby, které pomalu stékají dolů. Vůně je jemná a od počátku nenechá nikoho na pochybách, že jde o muškát. Buket ještě rozšiřují květinové tóny s odstíny citrusových plodů, ale to je až druhotné a jen podtrhuje krásně strukturovanou vůni. Oceňuji, že sklepmistr vykouzlil krásné odrůdové víno s primární vůni muškátu a nepokoušel se o implementaci netradičních vůní, které u této odrůdy nejsou přirozené.

Ve středně dlouhé chuti je krásná svěžest, ovocitost a pikantní kyselinka. Dozvuk je doslova vymazlený, kdy se na jazyku rozprostře nádherná kořenitost a hebkost. Víno má nízkou hodnotu zbytkového cukru (2,4 g/l) a sluší mu. Musím vzpomenout velmi dobrou harmonii, kdy obsah alkoholu (13,5 % obj.) nádherně zapadl do celku, takže při popíjení nemám vůbec ponětí, že je tak vysoký. Výrobce uvádí archivaci v rozmezí let 2009 až 2010, což odpovídá, ale nevylučuji i nějaký ten rok navíc. Rozhodně si několik lahví uložím a rád se s vámi podělím zkušenosti s jejich vývojem. I když papírově není hodnota extraktu vysoká, muškátu nechybí extraktivnost a je pravděpodobné, že se během tří let dočkáme vrcholného díla, jako v případě Muškátu moravského 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec. K mému překvapení je muškát i po dvou dnech od otevření stále extraktivní a má dobrou perzistenci.

Vinařství tento muškát doporučuje k drůbežím játrům a jemným paštikám při temperaci kolem 10 °C. Je to víno pro ženskou populaci i milovníky aromatických odrůd a také pro ty, kteří si stále myslí, že tato odrůda není pro tak vysoké přívlastky stavěná. Posílám gratulaci do Vinných sklepů Valtice!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Brod nad Dyjí
Viniční trať: Dunajovický kopec
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 77/06
Evidenční číslo jakosti: 92B1-07
Číslo vzorku: 32
Obsah zbytkového cukru: 2,4 g/l
Obsah kyselin: 4,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,6 g/l
Datum sklizně: 20. září 2006
Cukernatost hroznů: 24,0 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 1993
Způsob vedení révy: vysoké
Typ půdy: hluboká, hlinitá
Technologie výroby: reduktivní
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2009-2010
Velikost šarže: 10.000 litrů
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 8 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 185,- Kč (Globus v červnu 2008)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2224x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.11.2011 13:31:53