Muškát moravský 2006 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Už je to skoro pět let, co jsem poprvé a naposledy z Vinných sklepů Valtice degustoval Muškát moravský 2002 pozdní sběr. Od té doby jsem sice několik pozdních sběrů mladších ročníků v prodeji viděl, ale nenechal jsem se zlákat. Když jsem před měsícem viděl v Globusu Muškát moravský 2006 výběr z hroznů a Müller-Thurgau 2007 výběr z hroznů dlouho jsem neváhal. Jako první otevírám muškát, který o rok starší než milerka a měl by mít všechny "porodní" bolesti mladého vína za sebou.
Hrozny byly sklizeny 20. září 2006 při cukernatosti 24,0 °NM na viniční trati Dunajovický kopec v Brodu nad Dyjí. Výsadba révy proběhla v roce 1993 a pěstuje se zde na vysokém vedení na hluboké a hlinité půdě. Technologie výroby: reduktivní.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil v minulých recenzích a proto přistoupím přímo k hodnocení.
Barva má velmi slabou intenzitu, šedo-žlutou barvu, ale krásnou jiskru. Na výběr z hroznů má nepřesvědčivou intenzitu, ale dalším zráním v lahvi se můžeme dočkat milého překvapení. Po zakroužení zůstávají na stěnách nádherné klenby, které pomalu stékají dolů. Vůně je jemná a od počátku nenechá nikoho na pochybách, že jde o muškát. Buket ještě rozšiřují květinové tóny s odstíny citrusových plodů, ale to je až druhotné a jen podtrhuje krásně strukturovanou vůni. Oceňuji, že sklepmistr vykouzlil krásné odrůdové víno s primární vůni muškátu a nepokoušel se o implementaci netradičních vůní, které u této odrůdy nejsou přirozené.
Ve středně dlouhé chuti je krásná svěžest, ovocitost a pikantní kyselinka. Dozvuk je doslova vymazlený, kdy se na jazyku rozprostře nádherná kořenitost a hebkost. Víno má nízkou hodnotu zbytkového cukru (2,4 g/l) a sluší mu. Musím vzpomenout velmi dobrou harmonii, kdy obsah alkoholu (13,5 % obj.) nádherně zapadl do celku, takže při popíjení nemám vůbec ponětí, že je tak vysoký. Výrobce uvádí archivaci v rozmezí let 2009 až 2010, což odpovídá, ale nevylučuji i nějaký ten rok navíc. Rozhodně si několik lahví uložím a rád se s vámi podělím zkušenosti s jejich vývojem. I když papírově není hodnota extraktu vysoká, muškátu nechybí extraktivnost a je pravděpodobné, že se během tří let dočkáme vrcholného díla, jako v případě Muškátu moravského 2003 výběr z hroznů - ZD Sedlec. K mému překvapení je muškát i po dvou dnech od otevření stále extraktivní a má dobrou perzistenci.
Vinařství tento muškát doporučuje k drůbežím játrům a jemným paštikám při temperaci kolem 10 °C. Je to víno pro ženskou populaci i milovníky aromatických odrůd a také pro ty, kteří si stále myslí, že tato odrůda není pro tak vysoké přívlastky stavěná. Posílám gratulaci do Vinných sklepů Valtice!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2006Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Brod nad DyjíViniční trať: Dunajovický kopecVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 77/06Evidenční číslo jakosti: 92B1-07Číslo vzorku: 32Obsah zbytkového cukru: 2,4 g/lObsah kyselin: 4,2 g/lBezcukerný extrakt: 21,6 g/lDatum sklizně: 20. září 2006Cukernatost hroznů: 24,0 °NMVýsadba révy proběhla v roce: 1993Způsob vedení révy: vysokéTyp půdy: hluboká, hlinitáTechnologie výroby: reduktivníRok lahvování: 2007Doporučená archivace: 2009-2010Velikost šarže: 10.000 litrůTeplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 8 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 185,- Kč (Globus v červnu 2008)