Sauvignon 2007 neskorý zber (pozdní sběr) - Podoľa Peter, Kopčany, Slovensko
Toto víno jsem si nechal opět dovézt, tentokráte přímo ze Slovenska na přímé doporučení jednoho milovníka vína. Přestože jsme o tomto vinařství a konkrétním vínu na portále ještě nepsali, nepřinesu dnes žádné podrobné informace o vinařství. Bohužel jsem z časového presu nestihnul podrobně něco dohledat, nebo poptat. Na internetu jsem také žádné informace o vinařství nenalezl. Většinou se pan Podoľa může pochlubit mnoha oceněními za svá vína z různých výstav, zejména Ryzlinkem rýnským a také tímto Sauvignonem, což prozrazuje i velké množství nalepených medailí. Předpokládám, že tento Sauvignon nebude poslední víno, které z tohoto vinařství piji, takže podrobnější informace doufám přinesu později, protože toto vinařství si to určitě zaslouží.Adjustáž: vzhled hodnotím pozitivně. Hnědá lahev Top bordo je uzavřena kvalitním, celistvým korkem délky 45 mm. Viněta je čitelná a přehledná, přesto působí poněkud lacině, zejména díky technologii tisku, která kvalitu snižuje. Śkoda. Naopak z textu získáme i nadstandardní informace v podání analytik. Co však nelze přehlédnout, je nespočet medailí, které lahev šperkují. Jak jsem se dozvěděl, v poslední době se víno i lahev honosí ještě větším množstvím oválků. Osobně na to moc nedám, ale proč ne...Barva: je typická pro mladé víno, čirá, lehce nažloutlá se zelenkavými odlesky a vysokou viskozitou. Ve vůni nalézám mladistvé a živé tóny zeleného listí, angreštu a kopřiv. Je mohutná, výrazná a opojná. Představuje pravý mladý Sauvignon v rozkvětu. Líbezné tóny ve vůni přecházejí opět do mladistvé chuti. Chuť je dlouhotrvající, šťavnatá a celkově sladěná, přecházející od kopřivových a lučních tónů, až po angrešt, citrusy a lehkou kořenitost. Pokud nekontrolovaně zteplá, vystrčí růžky v podobě vyššího alkoholu. Mladé víno je velmi hravé, takže i toto se na druhý den projevuje velmi výraznou kyselinkou a svíravostí, takže víno již není tak uhlazené a přístup vzduchu nadělal své. Nalézám zde spíše avizované tóny nedozrálého kiwi.Dle mého názoru se jedná o velmi podařený Sauvignon, stále však ještě ve fázi rozkvětu a chybí mu určitá vyzrálost a finesa. Několik let zrání mu určitě prospěje a pak se teprve projeví jeho síla. Na vína pana Podoľy se budu muset více zaměřit, zdá se, že se zde skrývají stále neobjevené poklady a to i v poli červených vín. Vinařství toto víno doporučuje zejména k různým úpravám lososa a také překvapivě telecímu steaku.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2007Jakost: neskorý zber (pozdní sběr)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: JužnoslovenskáVinařská podoblast: ŠtúrovskáVinařská obec: MužlaVýrobce: Podoľa Peter, Kopčany, SlovenskoČíslo šarže: L10Alkohol: 13 % obj.Cukernatost hroznů: 22,5 °NMObsah zbytkového cukru: 2,3 g/lObsah kyselin: 5,6 g/lBezcukerný extrakt: 20,3 g/lTeplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 11 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 250,- SK (přímo ve vinařství, červen 2008)