O Víně

23.06.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.06.2008 00:00

Le Démon de Ľ Évêque 2005 Appellation Corbières Contrôlée (AOC) - Chateau bel Eveque Pierre Richard, Gruissan, Francie

Na lahev s obchodním názvem Le Démon de Ľ Évêque 2005 Appellation Corbières Contrôlée (AOC) jsem narazil letos v květnu v nově otevřeném obchůdku s výběrovými sýry Cheesy Trade s.r.o. Vedle desítek kravských, ovčích a kozích sýrů se v rohu vyjímal stojan s víny dvou francouzských vinařství, která jsou známá díky filmovému průmyslu. Jedná se o Chateau bel Eveque, které vlastní Pierre Richard a Chateau de Tigne od Gerarda Depardieu, který je známý svým velmi pozitivním vztahem právě k vínu. Dnes se ale zaměřím na "výtvor" Pierra Richarda.

Hledám pomocí Google informace o vinařství a nacházím pouze slovenský a český web (linky najdete níže), ze kterého se dozvídám, že Le Démon de Ľ Évêque je kupáž odrůdy Cinsault x Carignan x Grenache x Syrah, které pochází z oblasti Languedoc-Roussillon, podoblast Corbières. Odborná literatura uvádí, že právě v této oblasti se v polovině 60. let přešlo na vinifikování Carignanu tzv. macération cargonique (macerace v atmosféře oxidu uhličitého), kdy se ručně trhané celé hrozny ukládají do tanku naplněného oxidem uhličitým, takže se jednotlivé bobule kvasí intracelulárně (nitrobuněčně). Vznikající alkohol extrahuje ze slupek maximální množství látek, které jsou v ní obsaženy. Dojde-li po šesti až osmi dnech drcením k předčasnému přerušení kvasného procesu, získává víno sice barvu a aroma, avšak ztrácí strukturu a třísloviny. Carignan tak bývá příjemnější, ale vyznačuje se svým typickým, lehce animálním nádechem. Mísením této odrůdy s odrůdou Grenache a Syrah, což je případ dnešního vína, dává společného jmenovatele Corbières, což jsou divoké byliny, nádech zvěřiny či křovin.

Webové stránky uvádí, že vinařství Pierra Richarda se nachází na poloostrově sv. Martin u města Gruissan v jižní Francii, kde je obhospodařováno 17,5 ha vinic v zařazení Appellation Corbières Contrôlée (AOC) a 2,5 ha v zařazení Vin de Pays (VdP). Výnosy nepřesahují 25-30 hl/ha při produkci 80 tisíc lahví ročně. Výhradně ruční sběr, tradiční zpracování, původní technologie a v neposlední řadě vlastní výroba dubových sudů činí z tohoto vinařství jednoho z posledních typických představitelů regionu. Vinařství Pierra Richarda je držitelem několika významných domácích i zahraničních ocenění.

Do podoblasti Corbières jsme se v minulosti dostali díky jediné recenzi Château le Prat 2001 Appellation Corbiéres Contrôlée (AOC) a jednalo se o podobnou kupáž (Carignan x Grenache x Mourvèdre x Cinsault).

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je na první pohled klasika francouzského stylu. Po otočení na zadní etiketu je nepřehlédnutelná barevná fotografie Pierra Richarda, která má stejnou velikost jako přední. Škoda, že se nedozvíme nic o odrůdách, ale na druhou stranu běžného konzumenta přesvědčí tisíckrát více fotka známého herce než detailní informace :-) Není žádným tajemstvím, že jednu z kreslených etiket navrhoval přímo Pierre a jedná se o karikaturu sebe sama.


Barva je višňově červená s rubínovými odlesky a intenzivní. Vůně je zvláštní a i po dlouhém zkoumání mi přijde komplikovaná. Když se ale znovu dívám do publikace, tak je jasné, že za vším stojí Carignan, díky těžkým bylinným a zemitým tónům, které zcela překrývají ovocitost, pokud zde vůbec nějaká byla.

Ve středně dlouhé chuti jsou výrazné kořenito-dřevité tóny, které doplňuje zvláštní minerálnost. Při popíjení mi přijde víno jako těžké, třísloviny mají sice zaoblenější projev, ale další tři až čtyři roky zrání tento dojem zjemní. Na můj vkus je těch výrazných a kořenitých tónů hodně, uvítal bych ovocitější projev, jistě je to jen o vkusu. Určitě se najde řada vínomilců, kteří tento typ vín vyhledávají. Český dovozce víno doporučuje podávat k červeným masům při teplotě 18 °C.

Mít možnosti a peníze jako Pierre Richard, určitě bych si na stará kolena pořídil také vinici. Nejsem si jistý, zda by to bylo ve Francii, ale to je celkem jedno. Být přímo v dění pěstování révy a výroby vína je pro mne hodně lákavé. Le Démon de Ľ Évêque osloví především milovníky těžkých a výrazných červených vín. Kdo ale preferuje ovocitější a jemnější projev, ať šáhne raději po jiném typu vín.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Le Démon de Ľ Évêque
Odrůda: Cinsault x Carignan x Grenache x Syrah
Ročník: 2005
Jakost: Appellation Corbières Contrôlée
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Languedoc-Roussillon
Vinařská oblast: Corbières
Výrobce: Chateau bel Eveque Pierre Richard, Gruissan, Francie
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Alkohol: 13,5 % obj.
Dovozce: Euro Vine CZ s.r.o.
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 297,- Kč (Cheesy Trade s.r.o. v květnu 2008 nebo 9,90 € na e-shopu českého dovozce)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3892x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 29.07.2009 18:40:14