Veltlínské zelené 2003 výběr z bobulí - PPS Agro a.s., Strachotín
Asi před dvěma lety nám pan Rozek z PPS Agro Strachotín poslal nabídku na posledních 330 lahví dnešního veltlínu. Píše v ní doslova ...Poslední šance k zakoupení ...analytika vzácného vína.... Inu pokud zapomenu na těžkou emailovou komunikaci s tímto pánem (přestože měl v PPS na starosti propagaci a prodej), chodily nám jeho nabídky na nákupy pravidelně a já osobně jsem v PPS několikrát byl. Nemůžu jim zapomenout řadu dobrých vín, zvláště fantastickou mandarinkovou Pálavu 2000 v pozdním sběru i jiné. Takže jsem z si z ročníku 2003 nakoupil asi 20 různých vín, některé lákavě znějící i po více lahvích.Nedávno jsem si tedy dnešní bobuláč pln očekávání otevřel - pamatuji se, jak jsme s J. diskutovali o poměrně neobvyklém obsahu alkoholu 14,7 %. Víno muselo být vyrobeno ze skvělých hroznů, obsah zbytkového cukru je i přes vyšší prokvašení stále krásných 16,5 g/l, bezcukerný extrakt má také slibně vysokou hodnotu 39,3 g/l a téměř 7 g/l kyselin naznačuje krásný zážitek a delší archivaci. Nevím sice, proč výrobce doporučuje tak nadupané víno konzumovat už v roce 2006, ale asi jsem to měl před dvěma lety udělat :-(. No, ale vezmu to postupně.Adjustáž je klasická, typická pro PPS Agro posledních let. Pěkný ptáček Vlha pestrá vévodí designově čisté oválné etiketě, zelená záklopka celkem ladí. Výtku mám akorát k velmi drobnému písmu na zadní etiketě, které např. ve večerním osvětlení nejde vůbec přečíst, ani pokud máte zrak "jak vostříž". K obsahu textu připomínky (zatím!) nemám.Korek je z plné hmoty, což zaslouží malou pochvalu. Jeho délka je sice "jen" 36 mm, ale zaplať pánbů za to. Plocha zátky je ovšem reklamně nevyužita a tak se zde setkáme jen s obecným potiskem motivu révy.Barva vína ve skleničce je čirá, ale poměrně hodně slabá, světlá. Text na etiketě vína sice udává, že ...barva je excelentní, zlatozelená a čistá..., no budiž, ale dodávám, že je velmi nízká. Víno je světlé jen jako nějaká slabě ochucená minoška...Vůně má být ...cítíme cukrové medové tóny, přezrálé hrozny, cibéby a vůni čerstvého moštu.... No, možná mám v nose úplně jiné receptory, ale já uvádím: divná ostrá vůně, kyselá, trpká se silným podtextem plné složky bohatého vína. Jak si vysvětlím ten rozpor? Sommeliér výrobce si k vínu přivoní určitě pár týdnů před lahvováním, když se tisknou etikety. Další vývoj vína pak už nesleduje a text na etiketě tak zastarává. Vlastně bych se jím neměl ani řídit. Takže pro mě platí, že víno je sice plné, ale nepříjemně ostré, trpké. Tedy co se týče vůně.Chuť - je teda hrozná!! Odpovědně prohlašuji, že víno je kyselé, po 2 dcl mě pálí v krku a tím mne hodně zklamalo :-( Pokud na tento nepřehlédnutelný nedostatek zapomenu a hledám ve víně i něco víc, je pravda, že víno je docela plné, olejovité. Zjišťuji ale taky nějakou divnou vodovou" příchuť, kterou doprovází i zřetelná stopa ve vůni. Bohužel VŠECKO je přehlušeno pálivou kyselostí! Takhle si teda "pikantní kyselinku" rozhodně nepředstavuju a zvláště ne u bobulového polosladkého výběru...Je možné, že takové víno udělal stejný výrobce, jako na začátku dnešního článku zmíněnou Pálavu 2000? No, asi těžko :-( Pravda je, že i jiná vína ročníku 2003, která jsem od PPS Agro Strachotín v minulých měsících vypil, byla jen průměrná, i když šlo o přívlastky od pozdního sběru výše. Byl jsem docela zklamán a ani jsem neměl chuť o nich nic napsat. No ale neklesejme na mysli, zítra si otevřu druhou lahev stejného vína, stejné partie. Třeba dnes šlo jen o výjimku.Kdo mě zná, ten může potvrdit, že svá vína skladuji v předpisových podmínkách stálé teploty a vleže, tak jak to má být. Vytažený korek je v dobré kondici, takže ani druhá lahev bobulového veltlínu z PPS Agro nebyla nijak poškozena nebo znehodnocena. Přesto jsou mé dojmy z konzumace vína úplně stejné jako u první lahve. Zkouším být nezaujatý, snažím se snažím, ale po půli lahve mám z krku a útrob jednu velkou nakyslou octárnu a tak druhou půlku druhé lahve vylévám - což je teda velká ostuda a PPS Agro má u mě VELKÉ mínus :-(PS - nízkou známku za "Ostatní služby" uděluji za žádné odpovědi, jíž se mi (nám) dostávalo na emaily ohledně analytických hodnot na vína z PPS a taky proto, že dnešní bobulový veltlín už asi nikde neseženete. I když to by měla být spíše kladně hodnocená skutečnost, ne?
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Gold SelectionOdrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2003Jakost: výběr z bobulíZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PouzdřanyViniční trať: Kolby, kamenitá půdaVýrobce: PPS Agro, a.s. StrachotínČíslo šarže: 46/03Evidenční číslo jakosti: 9B1-04/547/04Číslo vzorku: 417Stáří révy: 19 letSklizeň: konec října 2003Cukernatost moštu: 28 °NM, řízené kvašeníObsah zbytkového cukru: 16,5 g/lObsah kyselin: 6,9 g/lBezcukerný extrakt: 39,3 g/lAlkohol: 14,7 % obj.Teplota podávání: 9 - 12 °CTeplota skladování: 8 - 12 °CDoporučená archivace: na etiketě neuvedeno, ale výrobce nám sdělil, že (jen) do roku 2006Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 3-5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 185,- Kč / 0,5 l - u výrobce, květen 2006. Jiná moje informace však udává cenu 296,- Kč / 0,5 l, takže nevím...